Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, syn 8mesicu, ma na tvarich nejakou vyrazku, asi je to ekzem.Dr.napsal nejakou mast a rikal ze uvidime cadrm jestli je to ekzem a pak to budem resit.
Chci se zeptat, kdo s tim ma zkusenosti.Jak to lecite, co pro to delate a nedelate a jestli to casem muze uplne vymizet nebo uz bude ten ekzem mit porad?
A taky jestli to muze byt z jogurtu? ale to si nejsem jista, jestli se to zaclo delat pri zavadeni jogurtu.
Dekuji vsem.jsem z toho spatna.jo a nezda se ze by ho to svedilo. nevim no.
Pokud máš podezření na jogurt, tak ho vysaď a počkej, co to udělá.
My teď řešíme stejný problémy, ale u nás si myslím, že za to můžu sama, protože jak se ochladilo, tak jsem mu nenamazala obličej krémem a už se vezeme. Do toho slintá, tak si myslím, že to bude důvod.
Ekzem může zmizet, přesunout se, zlepšit se, zhoršit se. Je to u každého dítěte jiné.
Co dělat? Mazat, nedávat jíst věci, ze kterých by to mohlo být a čekat.
Dekuju. Akorat my mame problem, ze malej nechce pit mlicko a uz nechce ani kase. Jogurt sni.Tak co mu davat aby mel mlecne vyrobky, nebo jak to mam resit ![]()
@ohnivá žena Zkus aktivii, ta je z jogurtů nejšetrnější, má natrávenou bílkovinu…naopak nejhorší je lipánek. Malá má také exém a musela jsem vychytat, co ji vadí…
@ivodička píše:
@ohnivá žena Zkus aktivii, ta je z jogurtů nejšetrnější, má natrávenou bílkovinu…naopak nejhorší je lipánek. Malá má také exém a musela jsem vychytat, co ji vadí…
No ja mu davam jen ciste bile, valassky, od olmy atd.ale diky za typ. A cim mazete?
To s mléčnýma výrobkama je špatný. Nezaváděla jsi ještě něco? Lepek, citrusy?
Jinak bych se poradila s doktorem, jak to řešit.
@ivodička nám třeba doktor zakázal kvůli ekzemu dávat jogurty, ale povolil mu tvaroh třeba i ten Lipánek - v pididávkách.
Ale nejdřív mu prokázali, že nemá ABKM.
My mažeme Ekzemem od CutisHelp. Asi 10. krém a jediný, co zabírá (měl hodně velký ekzem na nohách).
@ohnivá žena My už máme zkušenosti snad se vším. Excipial emulze, namíchaná směs od kožařky, oilatum krém, sebameb. Při zhoršení kortikoidy - advantan. Když jde exém až do puchýřků - pimafucort. Ale nic si z toho nedělej - dnes má exém snad každé druhé dítě, akorát každý jinak. Většinou postupem času maminky přijdou na to, co dítěti vadí. U nás to byla mléčná bílkovina, rajče, brokolice, květák. A jak mi malá roste, tak se to mění ![]()
Ahoj nám asi v půl roce se objevil atopický ekzém, hlavně na rukou a má i vyrážku na tváři, na kožním mi řekla že na té tváři to nezmizí, že možná až v pubertě, že to je jeho pigment nebo jak to řekla, jinak to mažeme linola fet. Ekzém nám asi po měsíci zmizel ale na tváři to má opravdu pořád a mám pocit že to způsobilo mléko, já původně myslela změna prostředí, jsem se v tu dobu stěhovali k praze, ale dnes je synovi 2 roky a nedávno nám zjistili alergii na mléko a od 8.měs mi taky nechtěl pít mléko.
@Billi U nás je to děs. Alergie na BKM prokázaná také nebyla, přesto má malá stavy, kdy se horší…pak ji najednou zase nic nevadí
teď u nás doktor přemýšlí nad histaminovou intolerancí ![]()
@ivodička co to znamená histaminova intolerance? co máte za stavy?
@ivodička u nás to bylo nejhorší v létě kolem 9. měsíce, kdy měl olezlé celé nohy a 3 různí doktoři mu diagnostikovali atopák a lupénku (ta to naštěstí není). Nakonec jsem to vyléčila a teď jedeme nanovo ![]()
Malá krásně toleruje stravu, 14 dní ji nic není a najednou se začne kroutit, brečí bolestí, bolí ji bříško, zhoršuje se atopický exém.
Ta histaminová intolerance je toto:
http://www.alergoservis.cz/…-intolerance
Celou dobu jsem si myslela, že je alergická na bílkovinu. Ale omáčky se šlehačkou ji nic nedělali, ani některé jogurty, pak jsem dala lipánek a katastrofa. je to u nás boj vlastně už od mala. Máme exém od 3 měsíců, astma od 5 měsíců…
@Billi píše:
To s mléčnýma výrobkama je špatný. Nezaváděla jsi ještě něco? Lepek, citrusy?
Jinak bych se poradila s doktorem, jak to řešit.
@ivodička nám třeba doktor zakázal kvůli ekzemu dávat jogurty, ale povolil mu tvaroh třeba i ten Lipánek - v pididávkách.Ale nejdřív mu prokázali, že nemá ABKM.
No ja mu kupuji zelenin. prikrmy ve sklenuckach, stridam to s varenim.No a kupuji dle oznaceni od 8.mesicu. koukala sem ze tam je i rajce atd.tak nejak sem ani nezkoumala co vse tam je. Citrusy sem nedavala.Jen obcas ten jogurt a ty sklenicky.Pred tim mel sklenicky od 6mesicu.Tak ze tezko rict. ![]()
@ohnivá žena pokud má ekzem, tak bych zkusila důsledně vařit, protože ve skleničkách jsou takové „mňamky“, že mám občas problém vybrat skleničku pro syna teď (je mu 16 měsíců a skleničku má cca 1-2× do měsíce, když jedeme na výlet).