Ekzém po neštovicích?

3241
3.2.14 11:50

Ekzém po neštovicích?

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli to máte podobně, případně nějaké rady apod. předtím, než se vypravíme k doktorce.

Dcerka (3 roky) o Vánocích měla neštovice. Zvládla je fajn, už je vše zahojeno, neměla toho moc. Už před neštovicemi měla na zadku 2 léze cca 1×1 cm - dr. vyhodnotila jako exém (až po neštovicích) a dala jí na to Excipial Lotio. Mazala jsem jí to předepsanou dobu, mělo tendence to mizet. Jenže po skončení se to zase objevilo a teď už má ostrůvky suché kůže snad všude. Nejvíc na pažích - pod rameny, na zadku a zadní straně stehen, trochu na křížové kosti na zádech. Ruce a zadek jsou nehorší. Já ani nevím, jestli je to ekzém - není to červené, je to hrubá suchá zrohovatělá kůže, ale na promazávání moc nereaguje. Jo… ještě to á dcera v obličeji, na nose až k hornímu rtu… Nemáte tip, co s tím a jestli to je vůbec ekzém? Jak říkám, není to rudé, je to v barvě kůže, olupující se šupinky a takové hrubé suché pupínky či jak to nazvat… :nevim: Neškrábe si to, takže asi ji to nesvědí.
K dr.ji zatím moc brát nechci, kdyžtak až bude cesta s něčím akutním a vážným…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
69235
3.2.14 12:04

Hm, vypadá to na ekzém, ekzém je porucha vrchní vrstvy kůže, právě dělá kůže ta suchá ložiska po těle kde nefunguje kožní ochranná bariéra, tam tudy můžou vnikat do kůže bakteri a viry a způsobovat zánět hlubších vrstev kůže a toje pak ten červený hnusný ekzém. Pomlže jedině pravidelně promazávat a tím pomáhat té kůži. Kůže je jako zeď z cihliček a mezi cihličkami je malta, a u ekzemu ta malta není nebo je jí málo, tím vznikají škvíry pro infekci z venku, zároveň ale tam tudy uniká vlhkost z kůže ven, tudíž je suchá a šupinatá. Mazáním, pravidelným mazáním vlastně pomáháme nahradit tu maltu a tím chráníme kůži.

Jediné co fakt pomlže je promazávat, promazávat. Excipial je taková levnánáhražka, dneska už jsou fakt krémy na úrovni, ovšem jejich suma je také na úrovni. Co nám pomáhá, doporučila nám to primářka dětské dermatologie v Motole, je a-derma exomega krém. A chce to skutečně poctivě mazat. Každý večer, ideálně do tří minut po koupání, pak se vlhkost zamkne v kůži, jinak koupání paradoxně vysušuje. A vybrat jeden krém, nám skutečně vyhovuje ta drahá mrcha a-derma,, kupuju přes net 400ml balení vyjde to levněji, a u toho jednoho krému zlsta alespoň měsíc, takdlouho trvá kůži regenerace, říct po týdnu, že krém nefunguje a měnit je o ničem a kůži to vadí.

Krémy jako indulona, vazelína, i ten excipial, pozor na močivinu v něm, spoustu dětí dráždí, jen promazávají, krémy jako A-derma, Bioderma apod. ještě dodávají kvalitní tu maltu a krapet pomáhají k tvorbě alespoň trišinky té vlastní maltičky. Laicky, snad srozumitelně vysvětleno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1150
3.2.14 12:16

Ahoj, jako ekzém se to tváří. Zrovna dnes jsem byla s malou kvůli ekzému u doktorky, ptala se také, jestli malá neprodělala neštovice. Je atopik, nám pomáhá právě ta obyčejná modrá indulona, plus dávám do koupele Oilatum. Tělové mléko s ureou opravdu ne každý snese, vyzkoušeno. Teď nám ještě doporučila Linolu do koupele, tak jsem zvědavá. Každopádně opravdu platí promazávat, poctivě několikrát denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
909
3.2.14 12:42

Ahoj, muj rocni syn atopik take prave prodelal nestovice a objevil se mu ekzem. Alergolozka rikala, ze je to po nestovicich casty jev. K mazani nemam co dodat, vse bylo napsano vyse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
4.2.14 08:12

Moc všem děkuju, pomohly jste mi. Já jsem si myslela, že je to ekzém. Zkusím sehnat teda nějaký krém a začneme mazat… @terinka4444 - moc děkuju za konkrétní tipy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek