Ekzém (seborea, peronalní dermatitida, akné )

15.8.26 07:32

Ekzém (soberea, peronalní dermatitida, akné )

Dobrý den, chtěla bych se takto zeptat někoho kdo s něčím takovým bojuje nebo i někdo kdo to má kratší dobu a má s něčím dobré zkušenosti.
Mam 3 stavy na pleti i pokožce hlavy zaroven, na spodní části obličeje peronalni dermatitidu, na vyšší ( obočí, celo, u kštice a za ušima ) soberea na tvářích i okolo čelisti lehčí akné, bojuju s tím 3 roky skoro, před dvěma roky jsem skončila kúru s isotretionem ( curacne ) brala jsem 11 měsíců kvůli akné. Ke konci léčby jsem dostala jako první tu peronalku. Vyzkoušela jsem toho fakt ranec už, ale teda vyhýbám se kortikoidům, kortikosteroidum.
Jediný co mi pleť stabilizuje jsou poslední dva roky při užívání protopicu, ale obávám se že jsem na tom už závislá. Vysadim = svedeni, návrat a bolest
Cetla jsem ze lidem způsobuje někdy výrazně velké nepohodly, pálení atd. To ja jsem v cajku. Na pokožku hlavy používám šampon od vichy a teda nic moc, nestačí. Mam kudrnaté vlasy a hodně suchou pokožkou hlavy takze kdekoliv kde produkt obsahuje alkohol denat, nebo jen alkohol je problém. Derma mi napsala penu už prave s kortikosteroidem na tři dny pak přestat ale mam strach z tsw kůže ( je silná a bolestivá reakce kůže, která může nastat po ukončení dlouhodobého nebo nadměrného používání kortikosteroidních mastí při léčbě ekzému ) po všech antibiotikach a vsem je to furt stejný, stravu si taky hlídám, zkoušela jsem i jaryrschuv roztok, to vubec nic neudělalo. Abych nedělala zprávu delsi tak jen hledám radu, protoze sw s tim dlouho trapim a chci pomoct. Od nekoho kdo mi neda “ lékařské “ rady, ale treba neco co by mohlo pomoct. Jsem otevřena všemu a za jakykolic rady budu moc vděčná. Dekuju :))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1860
15.8.26 08:55

A máš podrobné testy na alergie? Já bych to začala řešit zevnitř, i mikrobiom a celkový stav organismu. Nějaké mastičky to jen zmírní.
Dcera měla ( má už jen trochu) exem od mala. A zjistilo se, že má různé alergie na jaře z pylů ( to se jí zhoršilo) a celoroční jablkobříza. Zkřížený alergie na které se vůbec nedá přijít. Taky se nesmí moc sprchovat (1za 2-3 dny) a hlavu si skoro nemyje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.8.26 17:12

Tebe jsem měla mít v diplomce, škoda! :mrgreen: Na periorálku nejlépe zabírá NIC - tzv. zero therapy. Žádné kosmetické přípravky, žádné masti, co nejméně dráždění (dráždit může prakticky vše - výrazné potraviny, alergeny, pasta na zuby, žvýkačky, ovoce) bacha i na časté sahání na obličej, na polibky někoho jiného. Kortikosteroidy pokožku sice rychle uzdraví, ale zároveň ji oslabují a točíš se v kruhu. Seborea ti mokvá nebo se jen tvoří šupiny? Jiné šampony jsi nezkoušela? A nějaké dehtové nebo jiné procedury jsi neměla od kožní? S akné bohužel neporadím. Obecně, pokud nejsi s kožní spokojená, poraď se jinde, načítej si to sama, vyvaruj se alergenů a zkus toho používat co nejméně. Na tu podrážděnou pokožku je určitě lepší dávat co nejméně potenciálně dráždivých látek.

• Citovat
  • Upravit
2198
15.8.26 21:43

Já jsem řešila kůži od dětství. Jsem atopik, do toho akné až do dospělosti… A nic nepomohlo trvale. Prostě se to vždycky vrátilo. Takže jsem to zkoumala hlouběji a přišla na to, že příčina obvykle není v kůži, proto řešení přes kůži trvale nefunguje. Bývá ve střevech. Jak jsem je začala dávat dohromady (vyřazení všeho zpracovaného ze stravy, l-glutamin, jilm, oregánový olej, vláknina, probiotika, zinek atd.), tak ty potíže ustoupily samy. Kůži budu mít vždycky trochu suchou (řeším produkty s ureou a bambuckým máslem), ale akné už nemám vůbec a ekzém je vzácnost (tak jeden flíček do roka)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek