Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Rada bych koupila pro druhe miminko elasticky satek a nevim, jaky vybrat, podle ceho se rozhodnout. Prvni miminko bylo hodne nosici, ale na satek jsem nesebrala dost odvahy. Nyni cekam druhe mimco a tentokrat bych to rada zkusila. Elasticky satek chci pro jeho snazsi pouziti a mensi narocnost pro zacatecnika, abych zkusila, zda bude miminku a mne vubec vyhovovat noseni v satku. Satek chci pouzivat spis na doma, abych mela volne ruce a mohla se venovat starsi dcerce, pripadne na obcasne prenaseni venku. Potrebuji tedy co nejrychlejsi navazani a ulozeni ditka, ev. jeho odlozeni, az usne… Zatim me zaujaly satky Moby a Cybex U.go. Mate zkusenosti? Je mezi nimi velky rozdil?
Asi neporadím, ale zkus klasický. Taky jsem byla naprostý začátečník, padla jsem do toho po hlavě naráz, protože mi nic jinýho nezbylo, ale koupila jsem klasický Vatani - je jemnější a vázat jsem se naučila. Na elastiky jsem obecně moc chvály neslyšela.
Kup použitý, ty jsou „vychozené“, tak se líp vážou.
Ja měla Moby. Koupila jsem bazarový a za stejnou cenu po 6ti týdnech zase prodala. Pak jsem už přešla na pevný. I nošený byl v perfektním stavu, pevný, nevytahaný, bez žmolků. Výhodou bylo, že se mimi dalo nandat i vyndat opakovaně (oproti pevnému). Na pevný jsem přešla v cca 6,5 - 7 kilech mimča, ale unesl by víc. Já už chtěla nový pevný. Jinak jsem měla pevných více a např. Stochenwiege leo je krásně pružný i pevný zároveň, že bych ho klidně zkusila i na novorozence.
Jako nevýhodu Moby, šátek je opravdu hutný a bylo mi v něm hodně teplo (dcera je v červenci).
Ale naučila jsem se v něm vázat a zvládla v něm parkrát ponosit i sestra synovce ( nikdy předtím nosit nezkusila).
Taky jsem mela Moby bazarový, vybrala jsem ho ze stejného důvodu, jako chceš ty.Byla jsem maximálně spokojená, když z něj dcera odrostla, přešla jsem na Manducu.
Elastik je fajn, ale tak na půl roku. Pak už je vhodnější pevný. Ale pokud ti nebude vadit pak shánět nový tak hurá do něj.
Cybex U.go - ne ne ne ne! není to ergonomické a ničí to kyčle a páteř. Pokud chceš něco rychlého tak doporučuju Manduca, Kibi, Ergo (to jsou ergonomická)
@avm3 @missah @Lena007 @Aletheia Dekuju moc za nazory! Nevadi mi kupovat satek nadvakrat, beru to tak, ze koupim elastik na zacatek (rodim v prosinci) a kdyz nam to bude vyhovovat, az bude mimco vetsi a tezsi, prejdeme na pevny. Rovnou do nej jit se bojim, aby me neodradilo to, ze je to slozitejsi a uvazy se musi dotahovat. Znam se, pak budu mit strach a bude mi tu jen lezet… Jeste jedna otazka - nevadi, kdyz sama mam znacnou skoliozu - nebudu tim zatezovat pater i miminku? Poradite mi nejaky odkaz, podle ceho vazat elastik pro novorozence (spis kolebku nez vertikal).
@damasusan koukni na úvazy na youtube. Ale vertikálu se neboj, když je dítě uvázano správně, tak záda nezatěžuje. Naopak kolíbka není nic moc na kyčle… ale určitě najdeš další informace ![]()
@avm3 Diky za tip. Ja vychazim z toho, ze porad lepsi v satku nez na ruce… tam ta poloha urcite neni nic moc na nic, ani na kycle, ani na moje zada… a navic jsou pak plne ruce… Dceru jsme prvniho pul roku mela permanentne u prsa nebo v naruci, nedokazala lezet sama v postylce nebo kocarku…
@Aletheia Jinak doplnim, ze Cybex U.go neni nositko, ale satek, je elasticky z bavlny, dlouhy 5,4 m a siroky 60 cm, takze dost podobny tomu Moby. Jen jsem nenasla nikoho, kdo by ho mel, aby mi dal reference, zda se napr. moc neprovesuje nebo tak neco… Libi se mi jeho design a take to, ze mame kocar a autosedacku cybex, tak by se mi to barevne hodilo pekne k sobe…
Pokud máš sama skliozu, myslím, že lepší bude verikál. Váha je tam rozložena rovnoměrně. U kolébky to tak dobře nejde. Já dceru nosila ve vertikálu od 14 dní a dobrý. Musí to být pevně dotažený. Pokud máš se zády trochu problémy, nos hned od začátku, ať si záda zvykají na narůstající zátež.
Já jsem čerpala info na nošenídětí. cz. A toho pevného bych se nebála, když bude už zanošený, půjde to samo. A mě pak u elastiku třeba vadilo, že se nedal dotáhnout. Když se my to nepovedlo, musela jsem rozmotatat a znovu.
@missah Dekuju za rady, urcite to chci zkusit a pak uvidim, jak nam to pujde a bude vyhovovat… kdyby ano, urcite casem prejdu na pevny.
Ahoj, za sebe doporučuju moby, ptže jsem ho měla:) Na elastik je docela pevný, takže se ti tam miminko nebude hroutit(já zvládla syna nosit do cca9kg, pak jsem vyměnila za pevný) nosila jsem takto své 3. dítě(předchozí 2 v pevném od začátku) a bylo mi to daleko pohodlnější, navíc syn byl narozený v listopadu a ten moby je dost tlustý, takže mu tam bylo teploučko(i když loni proběhlá zima se asi nedá brát vážně). Vázala jsem od začátku vertikál, jak psaly holky, pokud si pohlídáš správné usazení páteři miminka škodit nemůžeš( tady tady tady nějaké rady, jinak doporučuju vázat miminko „na žabičku“)
@Rowena dekuju, uz jsem zrejme pro Moby rozhodnuta… je v nich nejaky rozdil, nebo jen v barve?
Myslím, že rozdíl je jen v barvě, nikde jsem žádnou jinou verzi neviděla.
@damasusan
Já myslím, že elastický šátek je pro začátečníka super. Já mám Manduca Sling a nosím v něm občas ještě 9kg syna a jde to. Podle výrobce má nosnost dokonce 15 kg, ale tomu moc nevěřím, reálně spíše max 10 kg. Píši to, protože bazarová Manduca se dá sehnat už kolem 800 Kč, což je pěkná cena, když to člověk potřebuje jen na pár měsíců. Zrovna dnes jsem viděla jeden inzerát na Bazoši.