Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Přemýšlím, nad věcmi asi moc. Malá má 3 roky a 3 měsíce brebentí asi jako roční dítě a používá jenom jednoduchá slovíčka. Byla však doba, kdy dokázala srozumitelně zopakovat složité slovo jako pohádka, papat, banán, zpívat…tehdy jí bylo něco málo přes rok…pak se to zarazilo a až do dvou let nic.Ted když brebentí vidím to nadějně, ale pátrám po tom co to znamená proč to tak je. U citlivých dětí může tenhle stav zpusobit i stres.Je pravda, že jako malé dítě si toho zažila opravdu mnoho a ani ona ani já jsme to neměly jednoduché. Dnes šla poprvé do školky státní. Snad to bude ok a doufám, že snad i nějak zapadne.Jsme objednaní do PPP nečekám zázraky, ale jenom chci zjistit proč…Mám ji moc ráda a pomohlo by mi, kdybych věděla že si nějaký rodič prošel s dítětem tím samým jako my.Jak dál.
Asi bych to nenazvala selektivnim mutismem. ale pokud si prozila velke dlouhodobe stresy, tak to urcite muze byt duvod. pokud zadny jiny problem nema, tak se urcite ve skolce za chvilku rozmluvi.
Dala bych male cas a je mozne, ze se vpritomnosti deti, ktere lepe mluvi se hezky rozmluvi. Pokud je citlivejsi, bazliva a neni az tak kontaktni typ, muze ji to trvat dele, ale nehazela bych flintu do zita. Holcicka od znamych je takova citlivejsi holcicka, je drobounka, neprubojna a mluvit zacala az ve 4 letech az po nastupu do skolky, takze urcite to chce cas a trpelivost a hlavne zadne nalehani, nuceni. Nas maly ma pres dva roky a temer nemluvi. Kolem roku zacal krasne rikat slabiky, ale nemel snahu nic opakovat, jel si po svem a to dela doted. Komoli co se da, sem tam neco zopakuje, ale u neho muze jit o sluchovy problem, to je zase z jineho soudku. My mu slovicka opakujeme, ale nenutime ho aby opakoval, aby rekl toto ci ono…manzel to obcas zkousi, ale ja mu rikam, at to nedela, protoze synek evidentne nechce, on nas treba posloucha kdyz se bavime a zopakuje si slovo ktere se mu libi a dobre se mu rika. Sam neutvori jedinou vetu, spojeni dvou slov zvlada s obtizemi. Do 4 az 5 let to stejne nema cenu resit, verim ze do te doby se hezky rozmluvi ![]()
A s Tebou mluví? S prarodičema mluví? U doktorky mluví? S vsrtevníky na písku mluví?
A víš co je (s)elektivní mutismus?
Nějaké odborné články jsem si pročetla, jinak bych se na to asi neptala…Bud to může být u ní tohle spojené s její velice citlivou a introvertní povahou nebo vysokofunkční dětský autismus…bylo mi to řečeno jak od pediatra, tak i od paní učitelky která má s těmito dětmi zkušenosti a vystudovanou psychologii. Paní učitelku měla Emička velice ráda, chodily jsme k ní docela dlouho do kroužku mezi ostatní děti na cvičení.
A pokud jde o dotaz mluví přede mnou a před manželem. K tchýni vztah nemá. Vrstevníky nemusí spíš starší děti, nesnáší hlučný kolektiv a prostě je toho docela dost co nemá ráda…ale to s tím mluvením nesouvisí to je jiný problém.