Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý večer, jelikož se zase blíží zima uvažuji jak vyřešit spánek děti. Mám děti ve věku 6 4 a 2 roky. Ani jeden nespí v noci přikrytý. Mají teplé povlečení, fleesove pyžamo ale stejně jsou po ránu vždy studeni a já se bojím aby neprochladly. Máme v pokojích na spaní 20 stupňů. A bez peřiny mi to přijde málo, ale manžel na 20 stupních trvá je mu horko. Tak mě napadlo dětem pořídit takovou tu elektrickou decku do postele a zapnout na noc na nejnižší teplotu, ale nevím jak moc je to bezpečné. Máte to některá takto řešené? Případně nějaké zkušenosti, jak je udržet v teple?
A děti si stěžují, že je jim zima? Pokud ne, tak jim ta teplota asi vyhovuje. Mně přijde ok, klidně by mohla být i nižší.
Dečku bych určitě nepořizovala, jednak se budou potit a jednak bych měla obavu ze zahoření/popálení. Těch selhání není úplně málo a dětem bych do postele něco takového nedala.
Dvacet stupňů na spaní je akorát, doporucuje se 18 stupnu. Pokud by dětem byla zima, tak by se neodkopavaly.
Dečka je risk, hrozí popálení nebo i jsou případy, kdy ta dečka začala hořet.
Nedavno tu teda byla diskuze a my matky, co dite nechavame odkryty, jsme zlo matky ![]()
Ale souhlasim s @mado, kdyby jim zima byla, neodkopou se. Mam to vysledovany u nasi dvouletacky.
Co blázníš proboha? Bodejť by se neodkrývaly, v 20 stupních a fleecovych pyzamech ![]()
Topte na 18 a třeba se začnou přikrývat. Naši se překrývají až na 16 stupních a to spí v triku.
@Jahru právě že jo, hlavně nejstarší. Vždy ráno chce zapnout moji decku když mi v leze do postele na mazlení. Používám ji na prohřátí zad po ránu, než vstanu. Mám Bechtěrevovu chorobu a tohle mi pomáhá abych se nemusela dopovat lékama na bolesti,. Nebo když jsem nemocná a mám zimnici v noci tak ji na chvilku zapnu a jak se zahreju, tak vypínám. Tak mě právě napadlo že by je to hřálo ze spodu když přikrytí nejsou. Oni se zachumlaj na usnutí a pak se odkopou. Já jsem stejná též usnu přikrytá a ale pak se v noci budím že mi je chladno a zas se přikrývám a takto pořád dokola celou noc.
Nas spi v nohavicovem spacaku, ty jsou teda bezne pro deti do 4 let. V noci desne cestuje a spacak mu vyhovuje
Já se jako dítě odkopávala, zima mi nebyla - ale od 20 mám hodně slabé ledviny, takže já to u dětí sledovala. Žádné dečky, ale zateplená záda jsem hlídala. Je fakt, jak tu holky píšou, že v dětství to nevadí, děti mají hodně zdravého tuku a ten je izoluje, ale když je někdo na tenhle styl spaní zvyklý, tak pak tak spí i v dospívání, a tam už to může zaškodit. ![]()
Nejmladšímu kup spací vak s nohavicemi a starší už se při pocitu zimy zvládnou zakrýt.
20C je akorát a dečka je tedy dost nebezpečná!
20 stupňů je dost. Pokud se odkopávají je jim nejspíš horko. Deku bych určitě nepořizovala ze strachu ze zahoření. Zkuste snížit teplotu a uvidíš jak se budou přikrývat.
@Villanelle píše:
Co blázníš proboha? Bodejť by se neodkrývaly, v 20 stupních a fleecovych pyzamech
Topte na 18 a třeba se začnou přikrývat. Naši se překrývají až na 16 stupních a to spí v triku.
Tak ja bych pri takove teplote neprikryta take nevydrzela spat…
Rozhodně ne, nebuď helikoptérová matka, ale zkus ze svých dětí udělat odolné kusy. Naopak se to chce otužovat, nepřetápět. Samozřejmě jiné je to ve tvém případě, ale pokud jsou tvé děti zdravé, tak to neřeš. To že se jdou ráno přitulit je normální.
Ne, dvacet stupňů není žádná mrazivá teplota, abys ty promrzlé chudáčky musela zahřívat el. dekou… Děti nejsou blbé ani neschopné a umí se v noci přikrýt. Navíc to děláš i ty sama, takže to zřejmě dělají stejně jako ty.
Dát synovi fleecové pyžamo, tak se uvaří. Když byl malý, dávala jsem mu fleecové lacláče přes pyžamo, taky se odkopával, ale bylo to v zimě a měli jsme v ložnici třeba 16 stupňů.
@Sundlinka píše:
@Jahru právě že jo, hlavně nejstarší. Vždy ráno chce zapnout moji decku když mi v leze do postele na mazlení. Používám ji na prohřátí zad po ránu, než vstanu. Mám Bechtěrevovu chorobu a tohle mi pomáhá abych se nemusela dopovat lékama na bolesti,. Nebo když jsem nemocná a mám zimnici v noci tak ji na chvilku zapnu a jak se zahreju, tak vypínám. Tak mě právě napadlo že by je to hřálo ze spodu když přikrytí nejsou. Oni se zachumlaj na usnutí a pak se odkopou. Já jsem stejná též usnu přikrytá a ale pak se v noci budím že mi je chladno a zas se přikrývám a takto pořád dokola celou noc.
Pokud je mu zima a chodí za tebou že chce zapnout dečku tak ano kup mu jí do postele ať ho to hřeje. Syn mi takhle taky chodil ráno se zahřát do postele máme vodní vyhřívanou že mu je zima a potom co jsem mu koupila vyhřívanou déčku a dala do postele tak je spokojenej