Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Disponibilní zůstatek jsou vaše finance. Aktuální je vyšší, protože tam ještě nejsou odečteny všechny transakce.
Např. Máš na účtu 10 000,– Kč. zaplatíš 1000,– Kč za nákup kartou.
Když se hned podíváš na účet, tak budeš mít disponibilní zůstatek 9000,– Kč, Aktuální bude stále 10 000,–, protože ta transakce tam ještě nebude zanesena ve výpisu.
S kontokorentem neporadím, ten zřízený nemáme.
Příspěvek upraven 09.09.13 v 12:08
Ahojky.
Tak pokud to dobře chápu, tak máš na účtu zřízený kontokorent cca 36 tis.
Aktuální zůstatek je ten, který byl aktuální před nějakou tou platbou, co jsi provedla. Disponibilní zůstatek je použitelný zůstatek (částka kterou můžeš použít).
Podle toho jak to tak čtu, tak jsi z kontokorentu vyčerpala 4 tis.
Teď když provedeš další platbu, tak aktuální zůstatek by měl být už mínusový.
Pokud se ti pladba nezobrazí ve výpisu na el. bankovnictví tak bývá ještě v blokacích. Peníze jsou již strhlé, ale nejsou ve výpisu.
Snad jsem ti trochu pomohla ![]()
Tak už jsem na to asi přišla. Našla jsem tam tabulku, kde píšou, že kontok. máme 42tis., přečerpali jsme 9,2tis., ale nerozumím tomu, jak to že je tam ještě těch 5,5tis. 42 mínus 9,2 přece není 5,5 ![]()
Zdravím,
nemá tady někdo účet s el.bank. u ČSOB? Potřebovala bych tomu trochu porozumět. Oni tam uvádí aktuální zůstatek a disponsibilní. Co z toho jsou NAŠE peníze a co už jejich kontokorent? Myslela jsem, že v tom disp. je právě ten kontokorent a aktuální je náš zůstatek. Jenže teď se stalo, že jsme měli vyšší výdaje a utratili jsme vše z výplat. Disponsibilní byl ještě něco málo přes 42tis. Pak bylo potřeba právě uhradit ty nenadálé výdaje. A teď na to koukám, disp. je 32tis, aktuální 5,5tis. a ve výpisu pohybů na účtu jsou položky nazvané Čerpání úvěru, v různých plusových částkách, celkem asi za 9,5tis. Jsem z toho jelen. Do banky jít nemůžu, protože nemám dispoziční právo k účtu a manžel je na celý týden mimo domov..
A prosím, neřešte, proč nemáme rezervy, ty jsou čerstvě vyčerpané
Anonym je snad pochopitelný..