Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Exekutor v dané lhůtě nepřijde, ale pokud nezaplatíš do data uvedeného na platebním rozkazu, může se částka k zaplacení navyšovat (záleží o jaký dluh jde atd…)
@Anonymní píše:
Ahoj dnes mi přišlel platební rozkaz od soudu, pošta mi asi chodila na starou adresu, ale k dotazu.
Nemám ted najednou těch 10 tisíc o které jde, píšou tam že do 15 dnů mám zaplatit.
Může přijít exekutor nebo někdo i dříve jak za těch 15 dní? po výplatě to zaplatím, ale tu mám až 15Díky za rady
já bych zavolala na uvedé tel. číslo a domluvila se snima vysvětlila jim že asi pošta chodila na jinou adresu a že nemáš na jednou těch 10tis. jestli by to nešlo nějak splácet a myslím že určitě se domluvíš a daj ti to na splátky
@pavla.velova píše:
já bych zavolala na uvedé tel. číslo a domluvila se snima vysvětlila jim že asi pošta chodila na jinou adresu a že nemáš na jednou těch 10tis. jestli by to nešlo nějak splácet a myslím že určitě se domluvíš a daj ti to na splátky
to je zase rada ![]()
platební rozkaz vydává soud, se soudem se vážně na splátkách nedomluví
splátky si měla dohodnout dříve než k soudu došlo
nechci zakladatelku soudit za to, že má dluh, ale ta naivita lidí, co si myslí, že budou dělat mrtvého brouka a začnou něco řešit, až když je to u soudu nebo až u exekutora, tak to mě teda vytáčí ![]()
@subsomi píše:
to je zase rada
platební rozkaz vydává soud, se soudem se vážně na splátkách nedomluvísplátky si měla dohodnout dříve než k soudu došlonechci zakladatelku soudit za to, že má dluh, ale ta naivita lidí, co si myslí, že budou dělat mrtvého brouka a začnou něco řešit, až když je to u soudu nebo až u exekutora, tak to mě teda vytáčí
Ale já nedělala mrtvýho brouka, ten dluh uznávám a samozřejmě zaplatím. Jen jsem se ptala, zda na mě může třeba exekutor, když tam je napsané, že mám zaplatit do 15 dnů.
Na dotaz ohledně exekutora jsem odpověděla už v prvním příspěvku
Nechat dluh dojít až k platebnímu rozakuzu, je záležitost tak na půl roku, kdy dlužník nereaguje a nemá zájem spolupracovat.
Pro věřitele není soud první volba (je to zdlouhavé, administrativně náročnější apod.) mnohem výhodnější je domluvit splátkový kalendář hned, ale na to musí dlužník spolupracovat a začít splácet.
Já jsem dostala platební rozkaz, zaplatila jsem dlužnou částku (to mi dělalo asi 1300 Kč) a na soudní náklady jsem neměla (6 500 Kč). Nic se nedělo a asi po měsíci mi to přišla výzva, že mám týden na uhrazení dlužné částky nebo mě po té v nejbližší době navštíví exekutor. To už jsem zaplatila, takže mě nenavštívil… ![]()
Ve lhůtě dané soudem nikdo nepřijde. Po lhůtě je to úročené dle zákona to jest mám pocit teď asi 7,25 procenta. I v platebním rozkazu máš uvedeného věřitele. Doporučila bych ti se s ním spojit a oznámit mu, kdy to uhradíš a jakým způsobem. Doporučuji to uhradit vkladem, to je nejrychlejší a máš zároveň doklad o zaplacení, která je dobrý jim poslat po zaplacení ve skenu nebo faxem.
Ahoj holky chci se zeptat, když mi přijde ten elektronický platební rozkaz tak nemám zatím nic zablokované, účet, mzdu, byt v os. vlastnictví? Díky
@michaela12 ne zatím ne… máš tam lhůtu do kdy to uhradit a když to neuhradíš, tak teprve potom vám půjdou exekutoři po penězích. Já to měla taky, uhradila jsem i se soudníma nákladama a byl klid. Tohle ještě není od exekutorů, to daj teprve potom, jestli tohle neuhradíte.
@subsomi
Souhlasím s tebou. Kdo neví, která bije, neměl by radit. Se soudem se nesmlouvá, a už vůbec ne telefonicky.
@mejdylko
Ano, je to tak.
Pokud teda zakladatelka souhlasí s tím, že dluh existuje, měla by zaplatit částku uvedenou v PR (tam je dluh je navýšený o příslušenství).
Pokud nesouhlasí (dluh neexistuje, byl uhrazen, byl promlčen), měla by podat dvojmo odpor s příslušnou námitkou do 15 dnů od doručení PR k soudu, který PR vydal.
Na zaplacení nebo podání opravného prostředku je lhůta 15 dnů od doručení a v této lhůtě není PR pravomocný, tedy ani vykonatelný.
Po marném uplynutí této lhůty se stane vykonatelný, což ovšem neznamená, že 16. den musí zazvonit exekutor. Ale v PR by taky mělo být uvedeno, jak se počítají úroky z prodlení. Pokud zakladatelka nedohodla jiný úrok, je to zákonný úrok z prodlení 8 % p. a. + REPO SAZBA, ať si to zakladatelka vyhledá a spočítá: http://www.epravo.cz/…4-92935.html
A jestli zaplatí pozdě a na úrocích o desetikorunu přeplatí, bude to lepší, než když zaplatí míň, než má).
Důležité je, nechat posoudit někoho, kdo tomu rozumí, zda platební rozkaz je oprávněný. Soud totiž vydává platební rozkaz bez toho, aby zjišťoval oprávněnost pohledávky. Mnoho platebních rozkazů je také na promlčené pohledávky. Pak se to dá vyřešit tak, že se neplatí nic. Nebuďte proto vyplašená, a podívejte se na netu, kdo dělá kontrolu EPR zdarma. Nebo se zeptejte mne ![]()
Me prisel taky platebni rokaz a mám tam napsaný ze mám uhradit dlužnou částku z prislusenstvim tak jsem zaplatila. A teď se mi ozval advokát ze jsem to uhradila bez příslušenství tak teď jsem z toho zmatená.
@Anonymní píše:
Me prisel taky platebni rokaz a mám tam napsaný ze mám uhradit dlužnou částku z prislusenstvim tak jsem zaplatila. A teď se mi ozval advokát ze jsem to uhradila bez příslušenství tak teď jsem z toho zmatená.
Příslušenství jsou náklady na právní zastoupení žalobce, náklady řízení a úrok z prodlení. Tam není napsáno, kolik to příslušenství dělá?
Ne ne mám tam napsáno dlužnou částku kterou jsem uhradila. A pod tím mám napsáno se zákonným úrokem z prodleni ve vysi 7, 05% ročně ž částky 37 302,69 kč od roku 2014 do zaplaceni. Ja prave myslela že jsem to měla v ty celkový částce co jsem zaplatila a ono to bylo bez příslušenství.
Ahoj dnes mi přišlel platební rozkaz od soudu, pošta mi asi chodila na starou adresu, ale k dotazu.
Nemám ted najednou těch 10 tisíc o které jde, píšou tam že do 15 dnů mám zaplatit.
Může přijít exekutor nebo někdo i dříve jak za těch 15 dní? po výplatě to zaplatím, ale tu mám až 15
Díky za rady