Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Holky můj chlap se asi zbláznil, chce se odstěhovat a koupit barák… jsem z toho ještě pořád v šoku včera s tím vyrukoval když se asi po tisící pohádal se sousedkou. Problém je ten že barák by se musel financovat hypotékou a já z toho mám strach. Jak to vidíte vy? Příjem mého muže je cca 27,000 čistého měsíčně, moje příjmy jsou asi 12,000 ale ty by se na hypo nedokládaly. Máme tři děti úspory které by bylo možné použít cca 400,000. Pravidelné měsíční výdaje (školka, byt spoř. pojistky atd) jsou 11,000 zbytek nám zůstává na stravu oblečení atd. momentálně měsíčně cca 8,000 ušetřím. Byt máme v OV okamžitě prodejný za 250,000. Šli byste v této finanční situaci do hypo 1,2 mega?
@anickadomnik pokud jste manželé, tak musíte dokládat příjem oba, mmchdm, já bych do toho šla.
Příspěvek upraven 03.09.13 v 10:01
Já bych do toho šla, není nad to mít svoje a svůj klid. a myslím že to finančně zvládat budete
Já bych se hypotéky ve Vaší situaci nebála, ale pořídíte za 1,9 dům ve slušném stavu, aby nebyly nutné okamžité a velké investice do rekonstrukcí?
@anickadomnik s vašimi příjmy a úsporama by jste mohli zvládat celkem v pohodě.
My jsme před 2 lety koupili byt v bytovce a kvůli neustálým sporům se sousedama a vlezlosti některých z nich, bych se nejradši odstěhovala někam do hlubokých lesů, kde bude klid a mír.
Pokud by ten dum byl okamzite obyvatelny, nebyly potrebne upravy apod, tak ano, sla bych do toho… ![]()
Ja jsem sla do hypoteky sama, musel se upravit nas dum (opravit, udelat dalsi byt apod.), takze jsem si vzala hypoteku a tu budu splacet dalsich 25let. Ale jsem rada, ze jsem investovala do neceho, co ma smysl… ![]()
Tak s tímhle společným příjmem, úsporami i tím, že byt můžete prodat i za víc než 250 bez rozmýšlení
s 3 dětma je barák ideální záležitost ![]()
My neměli zdaleka takové úspory a šli jsme do toho, je to k nezaplacení a s dětmi už vůbec.
Holky moje příjmy banky nebude počítat protože je to RD, PNP a alimenty což se do příjmů nepočítá, ale mě jde primárně o to že jsme závislí na manželovo příjmu a pokud by se s ním něco stalo tak jsme v pr… já do práce nechodím a ani po RD nebudu chodit takže s mým příjmem se počítat nedá. My jsme nikdy neměli nic na splátky mám nervy jen z toho že bysme měli někde dluh
Kdyz sezene slusny barak proc ne. Ja mam stejne vysokou hypo a nove mam splatky 5600 kc je to u csob. Myslim ze na hypo je dobry cas ja si ji brala pred 3 rokama a do ted sem platila 6700kc. Tak jestli nekdy tak ted
Taky bych do toho šlo. Bydlíme v domě 3/4 roku a neměnila bych. A taky máme hypo. ![]()
@anickadomnik jo tak tohle chápu, taky nemám ráda dluhy včetně hypotéky, ale možná se jí v budoucnu nevyhnu
…jinak jestli se můžu zeptat, proč nepůjdeš ani po RD do práce ![]()
Domek do 2 miliónů? To asi nebude nový. Počítejte s penězi navíc za rekonstrukci, provoz domku taky něco stojí (hlavně topení), zahrada taky není zadarmo. My jsme šli do hypo s podobnými platy jako vy. Stavíme (od roku 2008) nový domek. Půjčeno (kombinace hypo a spoření) jsme měli asi milion. Hypotéku jsme částečně umořili prodejem bytu (dostali jsme víc než vy). Po 5 letech jsme bez hypotéky. Domek dostavujeme dlouho, většinou svépomocí z výplaty.
Zbydou nám peníze na levnější dovču, děti mají různé kroužky, zbylé peníze cpeme do zážitkových akcí.
Nekupujeme značkové oblečení, o drahých koníčcích (krasobruslení, tenis…) ani neuvažujeme.
Odměnou za skromnost je nám soukromí a a klid, děcka mohou celý den strávit venku.