Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj, co mám načteno, tak na utlumení endometriózy holky většinou zobali antikoncepci ![]()
pokud chceš zase těhotnět, tak taky nejdříve něco na utlumení -dipherline, zoladex a pak IVF…
Ahojky tak já měla endometriozu a bohužel mi musely vzít dělohu,ale snad to nebude tvůj případ papa
Taky mám endošku. Moje tělo si kvůli vytvářelo protilátky i proti spermiím a i proti miminkům v počátku těhotenství. Takže pokud by se další IVF nedařilo, nech si udělat imunologii.
Zastaví jí jen antikoncepce, těhotenství, kojení nebo odstranění dělohy. Že by zmizela, to jsem teda neslyšela…
Já měla e. poprvé v 25, pak operace, půl roku hormony. První dítě ve třiceti, otěhotnění na první pokus. Ve 34 recidiva, operace, hormony. Ve 36 druhé dítě, otěhotnění po druhém cyklu po vysazení HA. Bude mi 39 a mám malinkou cystu, jinak bez potíží. Jen chci říct, aniž bych chtěla bagatelizovat vážnější případy, že to není vždycky tak hrozné. Několik mých kamarádek je na tom velmi podobně jako já.
Endometrioza se nikdy nestratí,spíše se zvětšuje. A opravdu jediná varianta je polykat neustále antikoncepci,aby se nedostavovala MS a pak nejspíše IVF
Ahoj, taky mám endiometrozu - měla jsem endiom. cystu na vaječníku, s tím jsem šla na operaci. Po ní jsme se chtěli začít snažit o mimi, ale cysta se hned vrátila zpět (prý ji při té operaci jen vysáli, ale neodstranili ji uplně). Takže jsem šla na další operaci, při které mi cystu odstranili i s malým kouskem vaječníku. Po operaci jsme se vrhli na snažení (přirozeně) a po 2 měsících jsem našla // ![]()
Jinak mi lékaři řekli, že endiometroza se někdy už znovu skutečně nevrátí, ale někdy bohužel ano. Léčba je založená na nedostavení se MS, takže antikoncepce, léky na dočasné umělé vyvolání přechodu a těhotenství…A občas je nutná operace kvůli odstanění toho, co ta potvora natropila. U každého je to hodně individuální, přeju hodně štěstí ![]()
Ahojte holky,
muzu se vas prosim zeptat…
mam kamaradku, snazi se o dite uz 7 let. Ma za sebou spoustu vysetreni, vsechno vporadku. Ma za sebou IUI-neuspesne. Chyslala se na ivf a prirozene otehotnela. Bohuzel to bylo mimodelozni a vzali ji jeden vejcovod.
Zjistili ji ted endometriozu.
A ted muj dotaz…jak se vubec takova endometrioza da zjistit?
Ji bylo receno, ze se to zjisti, jen pri operaci. Ji to prave zjistili az ted, kdyz ji brali vejcovod.
Takze je mozne to zjistii i jinak?
Opomenuli ji jeji lekari proste tento test udelat nebo to opravdu nemohli a nemeli jak, driv zjistit?
Jde o to, ze 7 let je 7 let.
@yum-yum26
a tyto testy ti delali automaticky nebo sis je vyzadala nebo ji mate v rodine?
A zabranuje endometrioza otehotneni?
@kar-maa Mému gynekologovi se nezdál uz, tak mi dal doporučení na lepší uz do Motola, tam mi udělali zároven i krevní testy. Endometrioza je velmi častou příčinou neplodnosti u žen. Doporučuji webové stránky endometrioza.cz, je tam všechno podstatné o této nemoci.
U mě na to měli podezření (bolest při styku, při vyšetření), navíc se mi pořád dělá na tom samém vaječníku cysta (která taky bohužel praskala
). takže při laparoskopii, kdy mi tu cystu (byla už velká) chtěli odstranit to potvrdili… Na netu jsem četla, že jinak, než operací, se to zjistit nedá!
@Anonymni píše:ahojjj urcite tam musela byt jeste adynomyosis??Nador a pak musi vybrat I delohu,,,endometrioza se da lecit hormonalne,, pisu to proto ze ja mam endometriozau a lecim se hormonalne a kdyz to ne pomuze tak jen vybrat vse,,, zatim vse.
Ahojky tak já měla endometriozu a bohužel mi musely vzít dělohu,ale snad to nebude tvůj případ papa
@Anonymni píše:
Ahoj holky mám endometriozu už asi 6 let:nedařilo se se mně otěhotnět až po IVF máme holčičku,doktoři mně tvrdili.že se ta mrcha ztratí,ale po 3 letech mám opět na vaječníku endometriozní cystu.Mám dotaz jestli se někdo léčíte na endometriozu a co na to berete?Děkuji za odpovědi Alena
Ahoj, muzu se zeptat jak te diagnostikovali? Ja mam uz 8 let prvni 2 dny menses velké bolesti a průjem - bez léků to nedám. Pak je najednou vse ok. Na laparoskopii se bojím a gynekologové tvrdí, ze bez toho neni nic poznat…
Ahoj holky mám endometriozu už asi 6 let:nedařilo se se mně otěhotnět až po IVF máme holčičku,doktoři mně tvrdili.že se ta mrcha ztratí,ale po 3 letech mám opět na vaječníku endometriozní cystu.Mám dotaz jestli se někdo léčíte na endometriozu a co na to berete?Děkuji za odpovědi Alena