Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky s endometriózou,
jak řešíte antikoncepci? Gynekoložka vyloučila klasické kombinované pilulky, protože obsahují estrogen, který se prý nemůže. Takže jen s progesteronem. Chce mi píchnout Depo proveru, popřípadě při dobré reakci dát následně hormonální tělísko Mirenu. Jelikož by se tím mohlo podařit zastavit menstruaci.
Jenže se mi nějak do těch hormonů nechce, navíc se bojím nežádoucích účinků jako tloustnutí, akné, depresí jako jsem měla kdysi po kombinovaných pilulkách. Ale co jiného spolehlivého, když další miminko už neplánujeme?
Teď jsem po dvou těhotenstvích a kojeních, takže by měla být endometrióza na nějakou dobu zaléčená.
Má otázka zní, jak jste to měly po těhotenstvích vy? Zastavovali vám gynekologové antikoncepcí menstruaci, nebo si menstruujete dál? (Je to nutné měsíčky takto odstavit?)Myslíte, že se endometrióza brzy zase rozvine, když budu normálně menstruovat?
Díky
@Chelsa píše:
Ale co jiného spolehlivého, když další miminko už neplánujeme?
Jsem doctor Radim Uzel a radim UZEL. ![]()
to byl jen vtipek, ale coz takhle angazovat pana tvorstva do nepoceti, nebo on bude mit veskere pohodlicko s odstriknutim a tobe se budou z antikoncepce jen hromadit zdravotni a pozdeji i psychicke problemy,
no kdyz pan chce, at si take vezme na sebe kus te odpovednosti, ze vzdy vcas vytahne…