Endometrioza, IVF a následná deprese

78
20.2.14 20:21

Endometrioza, ivf, deprese

Ahoj holky!
Jsem doma po HSK, LSK + chromopertubaci. Vaječníky mám v pořádku, vejcovody průchozí, ale zjistili mi endometriozu a řekli mi, že nemám na nic čekat a jít rovnou na IVF… Docela šok, i když jsem s endometriozou počítala (mám nesnesitelné bolesti při MS). Už před tím jsem měla depresivní stavy, ale teď…
Vůbec nevím, jak se k tomu mám postavit. Na IVF se bojím. O mimino se snažíme asi 5 let, měsíc co měsíc mám bolesti před MS, v průběhu je to na mašli, a ještě potom… takže je to pro mě dost vyčerpávající a já prostě psychicky nezvládnu, když se to nepovede (a šance 30% je prostě menší šance, že to vyjde, oproti tomu, že to nevyjde… :,( )
Navíc v práci to mám tak, že si nemůžu vzít volno ze dne na den - musím si volno hlásit měsíc dopředu… Nevím jaký je přesný postup při IVF, ale jak tady tak procházím diskuze, tak jsem pochopila, že mi vlastně dopředu nedají přesný termín odběru vajíček atd.
Můžete mi nějak popsat jak to přesně probíhá?
A můžete mi doporučit nějaký CAR? Já jsem od Písku, nejblíž to mám do Budějovic. O Sanatoriu Art jsem neslyšela příliš dobré reference… Tak zvažuji kam. V podstatě je mi jedno jestli ČB, Plzeň nebo Praha - vyjde mi to přibližně stejně daleko.
Díky moc za Vaše reakce!
A přeji všem hodně zdaru na této pos…é cestě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
239
20.2.14 20:33

@BlackMoon Ahoj, IVF se neboj! Nemám sice zkušenosti s endometriózou, ale právě jsem IVF prodělala - neúspěšně :( Co se dá dělat, teď sbírám síly do dalšího pokusu. U IVF záleží, jaký budeš mít protokol, zda krátký nebo dlouhý, to ti určí lékař. Já jsem měla krátký a 1. den MS jsem začala píchat injekce, v průběhu jsem docházela do centra na ultrazvukové kontroly, kde dr. posuzoval, jak folíky rostou a podle toho hodnotil, kdy provedeme odběr (OPU). To ti pak i řekne třeba dva, tři dny dopředu. Většinou krátký protokol trvá cca 10-14 dní, ale některé holky byly na odběru už za týden po zahájení stimulace. Poté následuje transfér embryjka, podle toho zda budete mít prodlouženou kultivaci či nikoliv - většinou za 2 až 5 dnů. Na den OPU a ET určitě musíš mít volno, jinak můžeš normálně chodit do práce. Ale pokud jsi v CAR ještě nebyla, tak třeba IVF u tebe nebude třeba a postačí ti inseminace, které pokud máš průchodné vejcovody a partner má v pořádku spermiogram, taky mohou vyjít :kytka: Takže v klidu si vyber CAR, tady je spoustu diskuzí, kde holky píší své zkušenosti a podle toho se rozhodni - ale zvaž si CAR pečlivě, některé jen tahají z nešťastných lidí peníze… :poblion: V dobrém CARu se ti lékaři budou věnovat a navrhnou třeba i jiné řešení než je IVF, provedou další vyšetření, případně ty inseminace a IVF bude až poslední možností, tak neboj :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
20.2.14 20:59

@itsi No, u mě je právě jediným řešením IVF. Protože endometrioza působí imunologicky a tím blokuje možnost spontánního otěhotnění - takže inseminace je zbytečná. Stejně bych neotěhotněla. Prý se IVF obejde ta imunita…

Tak to je špatné, já prostě musím volno v práci hlásit měsíc dopředu… mě nedají volno takhle narychlo. :,(

Já nevím, já to asi vzdám. Přijde mi to neuvěřitelně paradoxní - člověk měsíc co měsíc trpí příšernýma bolestma, které se postupem času jen zhoršují a jako bonus k tomu je neplodný…

Já prostě neúspěch nezvládnu… už takhle jsem přemýšlela o tom, že skočím z mostu…

Příspěvek upraven 20.02.14 v 21:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2328
20.2.14 21:00

Ahojky,
plne te chapu. Mam to jako ty. Vejcovody pruchozi, vajecniky OK, ale endo IV. stupne :evil: mam za sebou uz tri laparoskopie, kde odstranovali loziska endo a take cysty, ktere se mne zacaly delat. Podstoupili jsme 3× IUI, ale bohuzel bez uspechu a ted v prosinci 1. IVF. Ano po 12 dnech od ET na testu //, ale na prvnim UTZ byl jen prazdny gestacni vacek. Cekalo se 10 dni na dalsi UTZ, ale zadna zmena. Musela jsem podstoupit revizi delohy. Uz podruhe, prvni byla pred cca 4 rokama kdyz jsem otehotnela prirozene. Opet jsem dostala po revizi zanet, ATB… Bohuzel me furt bolelo bricho, tak jsem byla poslana na chirdu, kde si me nechali a jeste v noci operovali. Zanet se dostal na slepak, k tomu nasli Meckeluv divertikl a odstranili cca 20 lozisek endo. Ted jsem 14 dni po operaci, davam se dohromady a pristi tyden jdu do CARu jak budeme postupovat dale kvuli endo. Mame jeste jednoho mrazacka, ale nejdriv se musi po operaci vse uzdravit a pak nad tim budu premyslet. Ted rozhodne na KET myslenky nemam. Pokud chces cokoliv vedet a budu znat odpoved, rada odpovim. Neboj nejsi v tom sama!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
20.2.14 21:03

@ivkaaa Díky moc za reakci! To mě mrzí. Je to fakt peklo…
Mě endometrii neodstranili - mám drobná, ale mnohočetná ložiska, takže to nejde. Deformují mi přední stěnu dělohy a způsobují, že mi přirůstá k močáku + ještě ji mám na sakroiliakálních vazech (aspoň už vím, od čeho mě pořád bolí záda).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2328
20.2.14 21:04

@BlackMoon ty jo, takto nemas taky lehky :( to je fakt des.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
20.2.14 21:06

@ivkaaa To v téhle sekci asi nikdo… :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
20.2.14 22:25

@BlackMoon Nemáš to jednoduché, ale pořád musíš věřit, že se to povede! Žádné myšlenky na skákání z mostu! Ten neúspěch je šíleně zničující, bolí to a bolet bude, ten, kdo si tím neprošel, jaké to je, nemoci mít dítě, to nikdy nepochopí, ty pocity zklamání, beznaděje, pádu na dno…ale pořád se musí věřit, že na konci všech těchto překážek čeká to vytoužené miminko. A proto za pokus to IVF stojí, je to alespoň naděje. Musíš to alespoň zkusit dále bojovat, přeji ti hodně síly :hug: a v práci si nemůžeš vzít třeba nemocenskou na tu dobu? V CARu ti ji napíšou už od stimulace, pokud bys chtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.2.14 00:33

@BlackMoon a co zkusit nějakeho odborníka na endometriozu?
našla jsem tyhle stránky http://www.bolestivamenstruace.cz/…ihocesky.php
v každém kraji je někdo, tak bych asi byla oprsklá a zkusila jim zavolat nebo napsat email.Jsou tam kontakty. Endometrioza se i léčí a minimálnš těch bolestí při MS by tě mohli alespoň částečně zbavit.
Moc ti přeju, aby jsi našla nějakého kloudného doktora, co ti pomůže.
S těmi CARy je to složité, komu pomůžou ten vždycky chválí ten svůj a komu nepomůžou, tak ho haní. Zkus tady projít diskuze Centra asistované reprodukce a uvidíš, třeba ti to pomůže v rozhodování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12067
21.2.14 06:33

@BlackMoon ahoj, jak pisou holky, IVF se neboj :hug: estli je vase touha po miminku velka, tak to zvladnete, nejsi na to sama :hug: jsou pary kterym vyjde hned prvni IVF (u nas teda bohuzel ne) ale nesmite prestat verit a bojovat
pises ze se snazite uz 5 let, tak to uz je nejvyssi cas nejaky ten Car navstivit. udelajii vam vysetreni, jsou nebolestiva, a dle toho navrhnou zpusob lecby
ja jsem take bojovala s endometriozou, bolestivou MS a depresemi - na endometriozu me hodne pomohla cinska medicina www.tcmclinic.cz konkretne dr. Zhang a od depresi, strachu a uzkosti me ulevila regrese www.uleva.cz ja mam jeste navic problemy se stitnou zlazou
my jsme prosli 3 carama, Car Podoli, car Gest a nakonec nam pomohli v car Genet - ja na ne nedam dopusti, je to vysoce specializovane pracoviste, kde konecne nekdo udelal neco jineho nez v predeslych zarizenich.
nehazej fintu do zita a ver ze si k vam miminko cestu najde. nebudu ti kecat, cesta to neni jednoducha, nekdy i dost dlouha, ale jak rika ma gyndarka nakonec se na 99% lecba zadari a ty si budes v naruci chovat svuj vonavy uzlicek.
jak pises s tou praci, ze si nemuzes vzit ze dne na den volno, mela jsem to stejne (pracuji ve smenem provozu) resila jsem to vybranim dovolene. stimulace se da naplanovat temer presne, a na tu si volno brat nemusis, pak nasleduje odber vajicek, a to se muze lisit +/- 3 dny - to uz jsem si vzdy nak zhruba propocetla a mela volno az do transferu a pak i po (muzes dostat i neschopenku), abys byla v klidu a emryjko se hezky zavrtalo. ono take zalezi jaky typ prace mas, ja jsem v praci 8 hodin na nohou a pohybuje se, estli mas praci kde sedis tak trosku pohybu usidleni emryjka nevadi. domluv se na vsem s doktorem, oni ti nejlip poradi a opravdu se niceho neboj :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
21.2.14 09:30

@petra123450 @superandrysek
Ahoj holky!
Moc děkuji za info! Dívala jsem se na všechny stránky, co jste mi poslali odkazy. Zjistila jsem, že v Písku je paní doktorka, která se zabývá tou endometriózou, tak se tam zkusím objednat. I uvažuji o přestupu. Můj doktor je hodný, ale takový nemastný neslaný…
Já mám rovněž problémy se ŠŽ. Dokonce mi vloni i jeden pán, který se zaobírá psychotronikou řekl, že kromě štítné žlázy si mám dát pozor i na hypofýzu. To je ředitelka hormonů vůbec (šž je taková šedá eminence), tak proto se mi nechce do hormonálního řešení té endometriózy. Já už kdysi brala HA právě kvůli bolestem při MS, ale bylo to k ničemu. Mě navíc hrozně dlouho pak trvá, než se mi zas dá cyklus dohromady… :,( A vzhledem k tomu, že mi je už 33, tak mám pocit, že každý měsíc je ztráta…
Já už jsem strašně unavená tím vším - samozřejmě jsem ty bolesti řešila, mám je prakticky od první menstruace. Takže jsem pila bylinky, cvičila, absolvovala psychoterapii, homeoterapii, čínskou medicínu, šamanskou léčbu, rodinné konstelace… bylo toho spoustu, vše více méně s minimálním efektem nebo žádným.
Zkoušela jsem včera procházet ty centra. Já do toho IVF fakt nepůjdu, protože k tomu všemu, co už jsem zmínila, jsem zjistila, že mi na to prostě nemáme peníze… Já vím, že se platí „jen“ hormony a příp. zamražení embryí, ale i to je pro nás prostě hodně. :,(
Co se týče té práce - já mám poměrně fyzicky náročnou práci. A u nás je to tak, že se časují na měsíc dopředu pacienti. Takže já opravdu musím měsíc dopředu nahlásit, který den v měsíci nebudu… nejde to jinak, ten provoz to prostě neumožní.
Nevím jak se s tím vším mám vyrovnat. Tohle asi fakt nezvládnu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
21.2.14 09:38

Tak už jsem objednaná na středu k té doktorce přes endometriózu. Říkala, že zrovna rozjíždí klinickou studii - no nevím, do toho se mi moc nechce. Ale uvidím, co mi řekne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12067
21.2.14 09:42

@BlackMoon zvladnout se da vse, jen si clovek musi stanovit priority. Nepujcila by vam treba rodina, cykly hrazene pojistovnou se pohybuji kolem 20-30 tis. Nebo jsou pary co tak moc touzi po diteti a berou si pojcky
No uvidis teda, proberte to doma v klidu ale je pravda ze leta ti budou uz jen pribirat a pak je vse tezsi a tezsi a lekari zazraky neumi :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
21.2.14 10:44

:,( To je přeci strašně smutný brát si půjčku na dítě… kdyby měl člověk alespoň jistotu, že to vyjde…
U rodiny to u nás nejde - vlastně ani o tom nikdo neví. Můj otec mě ani nechce znát, s mámou moc dobrý vztah nemám. A přítelovi rodiče jsou rádi, že sami přežijí…
Mám pocit, že jde všechno proti mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12067
21.2.14 10:58

@BlackMoon a proc ne, kdyz neni jina moznost…me daleko smutnejsi pripada bezdetny zivot :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí