Endometrióza při NEsnažení o dítě

Anonymní
26.12.14 15:32

Endometrióza při NEsnažení o dítě

Ahoj, chci se zeptat na vaše zkušenosti s endometriózou. Dlouhodobě mě trápí gynekologické a urologické záněty, i když jsem ale přeléčená a vše je OK tak mám bolesti podbřišku, často velmi bolestivé a bodavé. Už delší dobu (cca 7 let) jsem zažívala bolesti při pohlavním styku, vždy to bylo při použití lubrikačního gelu, naprostém uvolnění… Nyní jsem po 11ti letech vysadila HA, ne kvůli snažení o dítě, ale už mi neseděla, pořád jsem se zavodňovala a tloustla a tloustla…Výše zmíněné problémy se po vysazení poměrně zhoršily, ten podbřišek mě bolí skoro pořád, při styku bolest nepříjemná nejen na začátku ale i v průběhu, takže už si sex moc ani neužívám. Po několikáté jsem toto řešila s gynekoložkou, která mi opakovaně vždy jen říkala že to budou kvasinky, nasazovala globule nebo krém a dělala kultivace, které byly většinou v pořádku. Při poslední návštěvě jsem se s ní o tom opět bavila, ona se dívala na vaječníky a říkala že tam cysty nebo nic jiného nevidí, ale nadhodila možnost endometriózy. Chci se zeptat, jak jste toto řešily když se vám tato nemoc vyskytla, když se to tedy netýkalo snahy otěhotnět (pokud tady někoho takového najdu) - docela dost mi to ztěžuje život, o tom sexuálním ani nemluvě, ale mám obavu z té případné diagnostické laparoskopie - nejsem na tom zdravotně nejlépe a trochu mě děsí představa takového invazivního zákroku pokud nebude jisté že se tam najde to co se tam očekává, plus rekonvalescence apod…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4535
26.12.14 15:46

Ta laparoskopie není tak hrozná a hlavně tam odstraní ložiska, srůsty, vypálí to tam. Pak se dělá minimálně 1/2 roku to, že nepřetržitě bereš antikoncepci, abys neměla menstruaci. Tím by se to mělo ztratit. Čím dýl bez MS tím líp, klidně i rok. Podle mě je lepší strávit tři dny v nemocnici než každý den trpět a vytrpět si každý styk a měsíčky. Pokud terprve děti plánujete, bylo by to nejlepší řešení. Pak by to nemuselo jít. Hodně ženským také pomáhá Gynex, vitamín E a B.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.12.14 16:06

@Mallorka mě právě překvapilo co mi říkala doktorka, že ta laparoskopie se dělá vlastně diagnosticky, že taky tam nic nemusí najít a nebo jedině hormonální léčbu naslepo. To je to co mě děsí, ne ta bolest nebo tak, ale to že se naslepo řeže do těla a snad tam něco bude… Problémy mám se stykem, tou bolestí např při sezení apod, ale třeba měsíčky mám úplně v pohodě. Po vysazení HA před asi 2 měsíci jsem už normálně dvakrát měla menstruaci, nebolestivou, relativně slabou…Děti zatím vůbec neplánujeme, je mi 25 a ještě nemám dostudováno a řekněme ještě nejsem připravená

• Citovat
  • Upravit
4535
26.12.14 16:12
@Anonymní píše:
@Mallorka mě právě překvapilo co mi říkala doktorka, že ta laparoskopie se dělá vlastně diagnosticky, že taky tam nic nemusí najít a nebo jedině hormonální léčbu naslepo. To je to co mě děsí, ne ta bolest nebo tak, ale to že se naslepo řeže do těla a snad tam něco bude… Problémy mám se stykem, tou bolestí např při sezení apod, ale třeba měsíčky mám úplně v pohodě. Po vysazení HA před asi 2 měsíci jsem už normálně dvakrát měla menstruaci, nebolestivou, relativně slabou…Děti zatím vůbec neplánujeme, je mi 25 a ještě nemám dostudováno a řekněme ještě nejsem připravená

No, ale vem si, že za tři roky je třeba budeš plánovat, a když tam ta endometrioza bude, tak to nepůjde vůbec snadno, to mi můžeš věřit. Já sama se načekala rok a půl po operaci. Dle tvých příznaků tam je. Taky jsem měla měsíčky OK, ale styk mě bolel a po vysazení HA se to rapidně zhoršilo + ta tvá trvalá pánevní bolest. Jsou to opravdu příznaky. Já za sebe bych doporučila laparoskopii a přeléčit. Je to fakt rychlovka, zůstanou ti jen dva malé křížky v břiše. Není to nic náročného opravdu. Horší je, když něco zanedbáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.12.14 16:32

@Mallorka pak mám tedy ještě jeden dotaz - když sedím tak to bolí (mám sedavé zaměstnání) ale třeba ve stoje nebo při chůzi je to ok. Jelikož momentálně už pár měsíců hubnu (od léta cca) tak cvičím zhruba ob den, docela intenzivně a při tom pohybu nebo cvičení problémy nemám. Měla jsi to taky tak? Že to bolelo spíš v klidu ale při pohybu to bylo dobré? Já si pořád tak (nejspíš naivně) namlouvám, že to bude spíš třeba trochu podchlazenej močák a bolí mě to proto, že v sedě se člověk tak nějak víc „vnímá a sleduje“.
A druhý dotaz spočívá v tom jak dlouhá je po laparu rekonvalescence kdy se nesmí cvičit, nic zvedat apod, když se řeší endometrióza. To jsem se nedočetla a docela mě to děsí, měla bych v letním semestru dopsat diplomku, učit se na státnice, k nim v září jít… :roll:

• Citovat
  • Upravit
2128
26.12.14 16:37

Měla jsem stené problémy jako ty. Trvalo to 4 roky, kdy mi můj bývalý gynekolog stále tvrdil, že na UZ nic nevidí, že mě neustále bolí podbřišek díky zácpě :zed:.Nakonec jsem přešla k jinému, ten mě po první prhlídce okamžitě poslal na laparoskopii, aby se zjistila právě ta endometrióza. Potvrdila se, a po odstranění ložisek a srůstu jsem byla jak znovuzrozená. Já měla bolest fakt nonostop, ale nejhorší to byo v noci, několik nocí jsem bolestí prochodila po bytě, to ta vbolest snesitelná, sex bolel tak, že jsem se mu vyhýbala, když jsem dýl seděla v práci, zase bolest,…všechno toto bylo po laparoskopii pryč. úžasný pocit.jo a taky jsem se strašně bála operace, nikdy jsem do té doby nic neměla a bylo to v pohodě, týden po laparoskopii jsem byla bez problému v práci. takže neboj a určitě jdi do toho, protože ta bolest u end. je strašně omezující…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30971
26.12.14 16:37

Laparoskopie vubec nic neni, je to jedna kratka narkoza, tyden v klidu a 2-3 cca pulcentimetrove jizvy. Tve bolesti mohou a nemusi byt zpusobene endometriozou. Laparoskopie je opravdu jen diagnosticka, pokud se ale loziska najdou, hned se odstrani a odstraneni je podporeno specialni hormonalni lecbou. Behem laparoskopie se tak zjisti, jake skody dosud napachala pripadna endometrioza na vajecnicich a vejcovodech. Pripadna hormonalni lecba je na nekolik mesicu az let, budes jiz ted vedet, zda jsi jisty adept na ivf ci jsi naopak v poradku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4535
26.12.14 16:46
@Anonymní píše:
@Mallorka pak mám tedy ještě jeden dotaz - když sedím tak to bolí (mám sedavé zaměstnání) ale třeba ve stoje nebo při chůzi je to ok. Jelikož momentálně už pár měsíců hubnu (od léta cca) tak cvičím zhruba ob den, docela intenzivně a při tom pohybu nebo cvičení problémy nemám. Měla jsi to taky tak? Že to bolelo spíš v klidu ale při pohybu to bylo dobré? Já si pořád tak (nejspíš naivně) namlouvám, že to bude spíš třeba trochu podchlazenej močák a bolí mě to proto, že v sedě se člověk tak nějak víc „vnímá a sleduje“.
A druhý dotaz spočívá v tom jak dlouhá je po laparu rekonvalescence kdy se nesmí cvičit, nic zvedat apod, když se řeší endometrióza. To jsem se nedočetla a docela mě to děsí, měla bych v letním semestru dopsat diplomku, učit se na státnice, k nim v září jít… :roll:

Nepotěším tě, právě v sedě mě to bolelo na levé straně. V práci jsem trpěla a taky na té levé straně jsem měla ložisko. Odpoledne jsem to rozchodila, další den se to opakovalo. Taky jsem šla na gyndu, že mě něco bolí, a když mi řekl asi endom. a jinak než operací se to nezjistí, brečela jsem. Pak už to bylo dobré. Rekonvalescence není žádná. Jeden den v nemocnici před laparo, druhý den laparo a další už tě ženou domů. Maximálně dva dny si doma poležíš ani to nevydržíš. Na wc atd. můžeš jít hned. Celkem bych řekla tak týden včetně pobytu v nemocnici v klidu. Není to nic hroznýho opravdu. Taky jsem se bála, proto tě chápu. Fakt nebylo čeho. Ještě bych ti řekla, že buď ráda, že se na to přišlo teď. Já jsem si říkala, že proč zrovna se nato došlo po svatbě, když chceme mimi. Ta léčba je dlouhodobá. Být tebou řeším to hned. Nemáš teď na děti pomyšlení, ale až to přijde, tak se ti nebude chtít jít na operaci a rok brát nepřetržitě antikoncepci a pak jen doufat, že se do roka zadaří. Když ne, teprve pak to budeš řešit s doktorem. Dva roky v háji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.12.14 17:19

@Mallorka díky za všechny informace, já jsem z toho taková všelijaká. Ta bolest mě omezuje, hlavně v tom sexu je to velký problém (docela se mu už i vyhýbám, protože to bolí), normálně když sedím tak to cítím že to bolí ale dá se to snést, něco vydržím. Možná víc mě trápí všechen ten stres okolo, mám teď psát DP, učit se na zkoušky, do toho hodně práce, jsem OSVČ takže nemocenská neplacená a byť jen tím jedním týdnem přijdu o dost peněz potřebných na nájem, jídlo… Vím, je to naprosto malicherné, zdraví je důležitější, ale já jsem už v takové fázi že bych to radši ještě půl roku vydržela než bude po státnicích a na operaci šla až pak…

• Citovat
  • Upravit
4535
26.12.14 17:25

Podívej do té nemocnice si klidně tu práci vezmi a nemusíš týden jakože ležet. Já byla doma 14 dní, ale jen proto, že jsem si chtěla odpočinout od práce a všeho. V nemocnici byly ženské, které si vzaly jen 3 dny dovolené a pak mazaly do práce. Nepřijdeš o týden to určitě ne. Nemusíš ležet. Já trošku simulovala, aby se o mně manžel staral :-). Já bych se ten půl roku netrápila a nechci tě strašit, ale s každou další menstruací se to zhoršuje, protože ti krvácí ty ložiska, který jsou tam, kde být nemají. Navíc v létě se moc operace nedělají. Hůř se to hojí. Jdi do toho hned, budeš to mít za sebou. Přichystáš se, napracuješ si. Zdraví je přednější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
419
26.12.14 17:27

Ahoj, asi mám podobný problém, už delší dobu me pobolívá leva strana podbrisku nekdy celej a pri sexu citím jakoby tlak (ríkam si že jsou to nárazy, ale tezko rict) k dr. se chystam po novém roce (skrz antiko., ale urpime se me tam vubec nechce) takze porad premyslim zda mam nebo nemam chodit.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.12.14 17:28

@luca241 Tak nějak to taky mám, doktorka vždy říká že to musí být infekce nebo močák a pořád dává volně prodejné mastičky. Až teď připustila že by to mohlo být toto. Teď tu sedím u PC a bolí to vpravo bodavě, ale jak se zvednu a někam jdu tak je to úplně v pohodě… Díky za odpověď, to mě docela nakoplo :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.12.14 17:30

@Mallorka já právě poskytuju služby tak je to s tím braním práce do nemocnice horší, leda se tam učit no :)) Na tu rekonvalescenci se ptám i proto, že v dubnu mám jet na týden na dovolenou (Španělsko), už je to zamluvený a zaplacený tak se budu muset zeptat i doktorky jak je to s těma jizvičkama, sluncem a tak. Se to vše moc hezky schází takhle :D

• Citovat
  • Upravit
4535
26.12.14 17:32

@kacaaa určitě k doktorovi.

Anonymní, fakt to začni řešit. Dle příznaků ji asi fakt máš, a že se ti uleví je pravda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4535
26.12.14 17:33
@Anonymní píše:
@Mallorka já právě poskytuju služby tak je to s tím braním práce do nemocnice horší, leda se tam učit no :)) Na tu rekonvalescenci se ptám i proto, že v dubnu mám jet na týden na dovolenou (Španělsko), už je to zamluvený a zaplacený tak se budu muset zeptat i doktorky jak je to s těma jizvičkama, sluncem a tak. Se to vše moc hezky schází takhle :D

to už budeš dávno fit. Je to max týdenní záležitost. vyndají ti stehy a ani nevíš, že jsi někde byla. Teda krom toho, že se ti uleví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí