Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
@Mallorka jeste jeden dotaz - jak je to pak pripadne s navratem nemoci nebo plodnosti dal, kdyz se rekneme v nasledujicim roce dohrabu na tu laparoskopii, oni mi vypali ty loziska apod? Pak teda cca pul roku az rok antikoncepce nonstop a pak je vse ok nebo je to hrozne individualni a hrozi i neplodnost z duvodu endometriozy? Vysvetlovali ti to doktori nejak dukladneji? Cetla jsem asi tri webovky ale informace tam se dost ruznily
No, teď kdyby jsi ji tam měla, tak s největší pravděpodobností neotěhotníš. Je narušený celý imunitní systém malé pánve. Po přeléčení asi jo, ale na 100% ti to nikdo neřekne. Určitě to nepřetržitě ber i rok, když se nechcete snažit. Čím dýl, tím líp, ať pořádně vymizí. Mně pořád hnali do umělýho oplodnění, ale já jsem prvně šla na imunologii (vyšetření krve), tam mi prokázali zvýšenou buněčnou imunitu právě kvůli endošce, byly to NK buňky, který zabíjeli jak embrya tak spermie. Dali mi jeden prášek po ránu - Prednison a do měsíce jsem byla těhotná, sice se to neudrželo, ale za dva měsíce jsem byla těhotná znovu a teď jsem ve 25.týdnu. Proto mě hodně vytáčí, že řeknou kdo má endometriozu, valte na ivf (přitom i to IVF bez léku nevyjde, protože ty NK buňky, které endoška způsobuje zabijí to vložené embryo). Prostě jdi na laparo, bez co nejdýl antikoncepci bez přerušení, pak si dej nějakou detoxikaci a bude to dobrý. Máš hafo času. Jsi mladá, horší je to u těch, který mají třeba 35let. Kdyby to nešlo, tak určitě běž na imunologii dřív než do nějakých center. Taky bude záležet, jak je na tom chlap.
@Mallorka Já právě na imunologii chodím už teď, já mám naopak porušenou buněčnou imunitu, takže beru prášky na imunitu abych nebyla neustála nemocná jako jsem byla dřív (8× ročně dlouhá léčba antibiotiky například). Včera jsem si docela juchala že to nebolí, ale dneska to zase začlo. Bolest začíná jakoby v podbřišku a když déle sedím tak mě to bolí až do břicha (jak kdyby slepák). Je to fakt na palici už
Teď počkám do úterý na výsledky od doktorky a pak se s ní dohodnu co a jak…
@Anonymní píše:
@Mallorka Já právě na imunologii chodím už teď, já mám naopak porušenou buněčnou imunitu, takže beru prášky na imunitu abych nebyla neustála nemocná jako jsem byla dřív (8× ročně dlouhá léčba antibiotiky například). Včera jsem si docela juchala že to nebolí, ale dneska to zase začlo. Bolest začíná jakoby v podbřišku a když déle sedím tak mě to bolí až do břicha (jak kdyby slepák). Je to fakt na palici užTeď počkám do úterý na výsledky od doktorky a pak se s ní dohodnu co a jak…
no, to jsou bohužel ty příznaky. Ta reprodukční imunologie, to je zase uplně něco jiného. To dělá pár ordinací v republice, zato klasickou imunologii najdeš v každém i menším městě.
@Anonymní píše:
@Mallorka Já právě na imunologii chodím už teď, já mám naopak porušenou buněčnou imunitu, takže beru prášky na imunitu abych nebyla neustála nemocná jako jsem byla dřív (8× ročně dlouhá léčba antibiotiky například). Včera jsem si docela juchala že to nebolí, ale dneska to zase začlo. Bolest začíná jakoby v podbřišku a když déle sedím tak mě to bolí až do břicha (jak kdyby slepák). Je to fakt na palici užTeď počkám do úterý na výsledky od doktorky a pak se s ní dohodnu co a jak…
také mé to bolívalo občasně, nejvíc po menstruaci.
Ahoj, to jsem zase já, řeším teď problém - zatím jsem byla na gynekologickém vyšetření a to OK, včetně výtěrů kde nic není a uzv vaječníků který prý vypadají naprosto zdravě, zítra jdu na urologii a už asi dva dny řeším docela silnou bolest, která začíná v podbřišku a postupuje i do stehna a nahoru do břicha. Doporučovala vám doktorka něco co s tím dělat než se dostane člověk na laparoskopii (např. nějaké studené / teplé obklady, prostě něco co by pomohlo teď? Brala jsem si poslední dva dny Ibalginy ale zabere jen trochu a až po dlouhé době ![]()
@Mallorka můžu se zeptat na tu reprodukční imunologii - tam tě poslali kvůli té endometrióze? a kde jsi byla, musí být nějaké doporučení? V únoru mě čeká laparoskopie kvůli endometrióze a pak chci co nejdříve otěhotnět, tak abych věděla, jaká vyšetření si případně ještě vyžádat…
@GenieInABottle Ahoj, jelikož mi doktor řekl, že je tou endom. narušený celý imunitní systém malé pánve, tak jsem si tu žádanku vyžádala sama. Může ti ji napsat i gynekolog. My byli v Immunia Praha. Určitě bych tam šla dřív než do nějakého CAR, tam by tě tlačili do IVF. Ona endometrioza právě vytváří protilátky proti spermiím a ty NK buňky, které vše cizí zabíjí. Bez té žádanky tě tam ale nevezmou, přitom dáš jen pár zkumavek krve
. Znám víc holek, co měly endometriozu a díky Prednisonu pak v pohodě otěhotněly. Já jsem teď ve 27. týdnu a vše ok
.
Anonymní, nepomohlo mi na to vůbec nic. Možná někdy ten ibalgin. Pomohlo až vyčištění po tý operaci. Víš, co neodkládej to a běž tam. Zbytečně se netrap a nenech si to tam ještě víc zarůst. Nějaký vydělaný peníze za to nestojí.
@Mallorka
Diky za odpoved, moc me nepotesila, ale budiz
Dnes na urologii se nic nezjistilo takze v patek zase na gyndu a pak se uvidi. Ted uz ani neresim ty penize kdyz se ta bolest takhle zhorsila, akorat ted resim zkousky ve skole abych vse stihla a pak mohla jit, je otazka jak dlouho bude trvat nez mi daji termin na operaci a taky predoperacni prohlidka a vubec. Dneska to bolelo jen trochu rano tak me to zase trochu naplnilo optimismem ![]()
@Mallorka Aha, díky moc za odpověď. No právě v Brně je Centrum pro léčbu endometriozy pod CAR a právě že to vypadá, že mě pak budou chtít tlačit do IVF…tak ať vím, jak ne ně
Syna máme bez problémů přirozeně, zas tak dávno to není…ach jo
@GenieInABottle tak to se ti určitě povede zase, musíš zkoušet hned po tý operaci ![]()
@Mallorka jo, to samozřejmě budu (akorát nevím, jak „hned“ je to možné)..
@GenieInABottle mně teda doktor řekl, nečekat a hned, jak se zahojím. Ale povedlo se nám až po roce a půl po operaci. Ale hlavně, že to je ![]()
@Mallorka tak hlavně, že se to povedlo
ale jestli ja budu čekat další rok a půl, tak už mě švihne ![]()
@GenieInABottle ale ty už prcka máš, tak je velká pravděpodobnost, že nemáš ty protilátky jak já a půjde to.
@Mallorka jeste jeden dotaz - jak je to pak pripadne s navratem nemoci nebo plodnosti dal, kdyz se rekneme v nasledujicim roce dohrabu na tu laparoskopii, oni mi vypali ty loziska apod? Pak teda cca pul roku az rok antikoncepce nonstop a pak je vse ok nebo je to hrozne individualni a hrozi i neplodnost z duvodu endometriozy? Vysvetlovali ti to doktori nejak dukladneji? Cetla jsem asi tri webovky ale informace tam se dost ruznily