Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím a prosím o informace. Při preventivní kontrole v září mi doktorka na UZ našla na levém vaječníku cystu. Pro jistotu si mě pozvala na kontrolu opět v prosinci, kde zjistila, že se cysta od září o 3 cm zvětšila, byla tedy již na 5cm. Teď, pokud dodržuje tempo růstu, už bude asi na 6 cm, ale to není podstatné. Cysta není vodová, je naplněna zřejmě krví, doktorka má podezření na edometroidní cystu a po Vánocích se jdu objednat na laparoskopii do nemocnice. Posledních několik cyklů se mi „zkracuje“, menses dostanávám stále dřív a dřív, a trvá stále déle a déle (špiním třeba i 14 dní) a je to silnější a silnější (nestíhám vyměňovat). Dnes jsem se vzbudila ve tři ráno s neskutečnou bolestí břicha, především na té levé straně, ale celkově po celém podbřišku. Zjistila jsem, že jsem to dostala, opět o cca 5-6 dní dřív, než bych měla. Moje otázka zní: Může tato cysta prasknout? V jednu chvíli jsem myslela, že snad ano, protože takovou náhlou a prudkou bolest jsem snad ještě nezažila, navíc se do mě dala zimnice. Nyní už je to lepší, vzala jsem si prášek a prakticky nic necítím, ale v noci mě to dost vylekalo.
Ano, myslím, že prasknout může. Taky mi ji našli a taky se mi cyklus zkracoval. Ale mně se z toho nakonec vyklubalo něco jiného, co se tak na utz jenom tvářilo, každopádně co jsem načetla, pokud je to endometriom, prasknout může a pak by to opravdu fest bolelo. Možná bych zkusila dr. cinknout, jestli tam před svátky ještě je.
Doktorka tam od dneška není, bude až v pondělí. Mě je teď už dobře, mám jen strach, co to může způsobit, aby z toho nebyl nějaký problém.
Tak to se přiznám, že nevím, laicky bych řekla, že snad nic, ale pokud si nejsi jistá, tak teď už asi jen nějaká gynekologická pohotovost, e jsi s tímhle sledovaná. Nebo tam aspoň cinknout.
Ja mela endometrialni cystu 5 cm velkou Byla jsem objednana na laparoskopii a zhruba mesic pred operaci me z niceho nic zacalo ukrutne bolet bricho tak ze jsem myslela ze nedojdu domu a ze pojedu na pohotost, nicmene jsem si pak na chvili lehla a bolest polevila. Pak jsem sla na planovanou operaci mudr mi rikala, ze jsem tam mela tu cystu prasklou
Mám takový pocit, že to asi bude ono. Je možné, že praskla, nebo aspoň podle té bolesti by to odpovídalo. V tom případě jsem to ale nyní nedostala dřív jak jsem si myslela a měla bych to tedy ještě dostat. Uvidíme. Zatím to řešit nebudu, pokud mi nebude hůř či se bolest nevrátí.