Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
po dlouhem uvazovani si necham v lednu delat krevni testy na hormonalni profil jako samoplatce. Chtela jsem se zeptat, jake hormony si nechat otestovat? Mate nekdo zkusenost? Vim, ze se testuje LH, FSH, Prolaktin, Estradiol, Progesteron. Jsou jeste nejake, co se testuji?
Osobne mam podezreni na nedostatek estrogenu (vzhledem k tomu, ze jsem plocha jak prkno) anebo premiru testosteronu (po vysazeni HA mi zacaly vypadavat ve velkem vlasy a o neco vic rust chloupky). Otazka, jestli se to z toho ty testy zjisti?
Snazime se o miminko a bohuzel to nejde, MS zatim nemam vubec.
@huwik Jeste se vysetruji hormony stitne zlazy. Progesteron se ale netestuje spolu s ostatnimi hormony, ale az v druhe pulce cyklu. A proc jako samoplatce? Vzdyt to je spolu se spg uplne zakladni vysetreni.
@Ellusa @Cuddy protoze gyndarka s tim zatim nic nechce delat. Jeji reseni je vetsinou zkusit napsat leky a uvidime. Nemam nervy na to nekoho presvedcovat. Navic mam kontrolu az za rok.
@huwik Jak dlouho se snazite? Po svych zkusenostech bych otehotneni s obvodni gynekolozkou vubec neresila. Neplodnosti se zabyva CAR, kam se muzes objednat sama, bez doporuceni obvodni gynekolozky. Tam uz si s vami poradi.
@kanka80 @Cuddy asi hormonalni problem, aspon to mi na gynde rikaji, ale bohuzel nic konkretniho nerekli. Od 14 mam chronicke neurologicke onemocneni a od te doby je MS na pytel, bud jednou za 3 mesice nebo vubec. A HA tomu dala korunu. Jinak snazime se tak nejak od konce rijna/zacatku listopadu, to jsem mela posledni MS.
@huwik Tak ze zacatku bedlive hlidej ovulaci, bud mer bazalni teplotu nebo delej ovulacni testy. Dej tomu v klidu pul roku a pak si najdi nejaky CAR a objednej se. Na hormonalni profil bych se ted vykaslala.
@huwik píše:
@Ellusa 25
Vek mas pekny, pridam tedy druhou radu. Uzij si ten pul rok az rok sex pro radost bez antikoncepce. Pokud neotehotnis a zacnes resit poceti s doktory, budes na nej vzpominat. Nekaz to hned od zacatku plodnymi/neplodnymi dny, ruznymi prostredky na podporu poceti apod. Pokud opravdu bys neotehotnela, v CARu uz si s tebou poradi.
Tak po vysazeni HA je nepravidelny cyklus celkem normalni, ale pokud to tak bylo i pred HA, zmenila bych dr. a resila to.
Na hormonalni profil jako samoplatce se vykasli. Ono jedna vec je mit nejaka cisla ve vztahu k laboratornim normam, to mozna vyctes sama. Ale ta cisla se vztahuji ke konkretni fazi cyklu, nelze to nabrat jenom tak nekdy, dulezite jsou taky pomery a vztahy ruznych hodnot, a to z toho proste sama nevyctes. Zkuseny doktor pri posouzeni profilu jako celku je schopen vyslovit i podezreni na ruzne diagnozy. Ale hlavne pokud nemas MS nebo ji budes mit vyvolanou leky, muze to byt vsecko dost zkreslene.
@Cuddy vim, puvodne jsem to tak i chtela. Jenomze jsem od vysazeni zacala prichazet ve velkem o vlasy. Trochu me vystrasila znama, ktera to mela taky tak - po vysazeni HA vypadavani vlasu, ale hormony nikdo neresil az za rok, kdy zjistili nadbytek testosteronu, jenze to uz mela na temeni hlavy trvale plesku. Kdyby to zjistili driv, tak ji nema…
Holky kdy dela gynekolog hormonální profil? Po roce snažení i dřív? Snažíme se 6 měsíců a nic, první ditko se nám povedlo hned, to je jeste asi brzy ze jo?
@janina022 Mě poslal gynekolog na krev-hormonální profil po roce snažení. Teď po roce a půl mi budou dělat v CARu znovu hormonální profil ![]()