Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj!
Budeme kupovat starší dům a ten nemá energetický štítek. V domě se 10let nebydlí (ne trvale), majitelé ho mají jako chalupu ![]()
Kdo musí zajistit aby dům měl energet. štítek? Majitelé před prodejem nebo my po koupi a rekonstrukci?
díky za odpovědi ![]()
No to by Vás především mělo zajímat jako kupce! Nejde jen o to, co žádají úřady, ale energetický štítek Vás informuje, jak moc bude dům žrout na peníze. Za sebe bych rozhodně nešla do D, E, F. V takovém případě bývá nedostatečná izolace, hodně byste protopili. Můžou to být tisíce měsíčně. Na štítku můžete trvat u prodejce. Nebo ať Vám vyhotoví měsíční náklady.
@MartinaIrena měsíční náklady nám vyhotoví jak?? nijak, oni ho zdědili a nikdy tam nebydleli
jinak to do rčeho chceme/nechceme jít tu řešit nechci ![]()
@atominnka myslím, že je to povinností prodejce, ale netuším, jestli mohou jít úřady i po tobě, když to koupíš bez něj.
My jsme kupovali dum pred rokem a barak ener. stitek taky nemel… prodejce musel pred podpisem smlouvy ener. stitek nechat udelat a prinest nam ho… meli jsme to napsane i ve smlouve ![]()
@j.a.n.i1 klidně bych to koupila i bez něj… Když to bez něj koupím, zrekonastruuju a štítek zařídím.. je to problém? půjde to tak nebo ne?
@atominnka
no jde asi i o to kdy byl barak postavenej… z baraku co pochazim ener. stitek nemame a nemusi byt, my kupovali barak ani ne dva roky po kolaudaci a tyhle baraky uz ho mit musi (teda doufam te jsem si to nespletla
) ted je otazka, jestli pri prodeji to nemusi mit kazdy barak
kupujete pres realitku?
@mookiee Nene, kupujeme rovnou přes majitele, dům je z roku 1928
@atominnka to by vám měl dát prodejce, nebo vyučtování energií za poslední 3 roky.Ale pokud tam nebydleli, tak je to stejně jedno a měli by dodat štítek.
Díky… a pokud koupíme bez štítku - bude to problé, když to někdo začne řešit? Nevíte? štítek bychom kdyžtak nechali dodělat po rekonstrukci.. protože tou rekonstrukcí se údaje na štítku změní ![]()
@atominnka já myslím, že ty štítky jsou důležité hlavně pro vás jako kupující aby jste věděli jaké budou náklady. ![]()
@Mili-lili nám je to fuk
abys mi rozuměla - my stejně budeme rokonstruovat tak, že údaje na štítku(kdyby tam ted byl) se otočí o 180stupnů ![]()
@atominnka PENB (Průkaz energetické náročnosti budovy) je povinen předkládat kupující při prodeji. Jak říkala @Mili-lili, je to jako informace pro kupujícího, jaké asi budou náklady na provoz. Zákon to tak ukládá, ale jaké jsou postihy při nedodržení, to nevím jistě. Někde jsem četla že snad až 100.000 kč pokuta, ale otázka je, kdo to zjistí, že jste to neměli
Každopádně cena PENB za rodinný dům se dnes pohybuje kolem 3000 Kč, což se v celkové ceně nemovitosti vpodstatě ztratí.