Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Pridam cerstve zkusenosti. Rodila jsem s epiduralem. Pichnuti epiduralu neboli, jelikoz to misto nejdriv umrtvi ale je neprijemne, je to takovej vetsi tlak do zad. Dali mi ho po 20 hodinach kontrakci a ja jsem za nej byla vdecna, protoze uz bych vic nezvladla. Po epiduralu se po bolestech slehla zem, pohodicka.
Nevyhoda je, ze jsem nevedela kdy tlacit, protoze jsem kontrakce vubec necitila a dalsi co me vadilo je to ze mi nechali tu hadicku v zadech jeste druhy den, nejradsi bych kdyby to hned po porodu zase vytahli.
Priste uvidim, kdyby sel porod rychleji tak to zkusim bez epi, jestli to bude probihat stejne tak urco zase s epi.
Jeste si dej pozor kdyz uz jsou intervali mezi kontrakcema hodne kratky tak ti nikdo epi nepichne, je potreba si rict vcas.
s klárkou jsem po příchodu do proodnice hlásila, že mi epi nevadí a nebudu se u bránit, když bude potřeba. ale než mi udělali rozbory krve, tak už jsem byla tolik otevřená, že už epi nedoporučili. nakonec jsme to teda zvládli bez něj (sice mi v jedné fázi museli dát oxytocin, protože mi začaly slábnout kontrakce). u druhého porodu uvidím, ale asi se zase rozhodnu podle aktuální situace. myslím, že než se trápit a padat únavou a bolestí, tak je lepší si epi nechat dát (pokud to teda půjde). vždycky je to sázka do loterie, jestli porod urychlí nebo zpomalí. na každou z ná holt působí jinak…
jj nozu da se to prezit i bez epiduralu.. no u nas bohuzel ze zdravotnich duvodu
Měla jsem vyvolávaný porod (praskla mi voda a 24hod se nic nedělo, tak mi ho musely vyvolat), docela to pak bolelo, žádné pauzy na oddych mezi kontrakcema, jak se všude píše, střídaly se jen bolesti - malá - velká, asi to bylo tou vyvolávačkou, říká se, že to prý bolí víc, než přirozeně. Epi jsem nechtěla, (a i kdybych ho chtěla, nestihly by mi ho dát)za tři hodiny od vyvolávačky byl malý venku. Na druhý porod si epi nechci dávat taky, ale znáš to, člověk míní…
je pravda ze s vyvolavackou jsou kontrakce strasny, nejhorsi snad byly ty kontrakce po 2minutach a mezi tim ten monitor vleze des"!
Monjie píše:
je pravda ze s vyvolavackou jsou kontrakce strasny, nejhorsi snad byly ty kontrakce po 2minutach a mezi tim ten monitor vleze des"!
tak já doufám, že můj druhý porod bude probíhat přirozeně a hlavně v termínu, aby mi miminko zas hned neodnesly
to bylo na celém porodu to nejhorší, viděla jsem jenom chodidýlka a už byl pryč
Pochovat jsem si mohla bobíska až za 2 týdny. Celou tu dobu jsem brečela jak želva. Ale od té doby jsme už pořád spolu ![]()
alchemilka: jakto?! mimis mel nejaky problemy? nebo proc Vam ho nedali?
ja ji mela u sebe na sale myli ji tam, prisel i pediatr, akorat jak mi stale nesla ta placenta, tak navezli pristroje a musela mala i manzel pryc.. bo to delali v celkove anestezii, jak jsem se vzbudila mela jsem manzela opet na sale, bylo to v 6 rano do 14 jsem byla na sale, holku jsem u sebe nemela ale hned vecer na sestinedeli, mi kocku dali.. akorat jsem je poprosila aby mi ji po kojeni odnesli, takhle to udelali behem noci dvakrat abych aspon 4hodky naspala
Já měla všechny porody bez epidurálu, ale krom toho posledního bych ho brala všemi deseti. Poprvé jsem byla ale holka hloupá a pomalu nevěděla, že něco takovýho je. Podruhé mi vyvolávali, šlo to pomalu, bolelo děsně. Řekla jsem si o epi asi v sedm večer. Už jsem fakt nemohla. Sestra mi odsekla, že je na to brzo, že až ráno. Chtěla jsem, aby zavolala doktora, že to bude rychlejší. Jenom odsekla, že prd vím, jak dlouho budu rodit. No kluk se narodil ještě tu noc. Třetí byl překotný, tam to nešlo stihnout. A teď to byla procházka růžovým sadem. Tam jsem o epi neuvažovala a beztak by se to taky nestihlo. Záleží to všechno na okolnostech. Když to může pomoct, proč ne?
Monjie píše:
alchemilka: jakto?! mimis mel nejaky problemy? nebo proc Vam ho nedali?
ja ji mela u sebe na sale myli ji tam, prisel i pediatr, akorat jak mi stale nesla ta placenta, tak navezli pristroje a musela mala i manzel pryc.. bo to delali v celkove anestezii, jak jsem se vzbudila mela jsem manzela opet na sale, bylo to v 6 rano do 14 jsem byla na sale, holku jsem u sebe nemela ale hned vecer na sestinedeli, mi kocku dali.. akorat jsem je poprosila aby mi ji po kojeni odnesli, takhle to udelali behem noci dvakrat abych aspon 4hodky naspala
Rodila jsem ve 34tt, takže malý šel hned do inkubátoru ![]()
Pri prvnim sem se v tehu bala a rikala, ze nechci, pak sem chtela, ale kvuli komplikacim s zilnim vstupem mi ho nedali, ve finale sem dostala spinal a kluka vytahli klestema. Aplikaci sem vubec necejtila, ale je pravda, ze uz mi to bylo celkem fuk. Podruhy byly bolesti o dost vyzivnejsi, jenze to byl takovej fofr, ze sem si sice vyskemrala aspon injekci na bolest, ale 3 minuty po pichnuti byl kluk na svete, takze sem byla akorat po porodu pekne „zkourena“.
Já rodila v prosinci v Motole. Vzhledem k tomu, že jsem o týden přenášela, tak jsem šla na vyvolávačku. Protože jsem se stále neotvírala, tak nakonec rozhodla doktorka, že mi dá epidural, že mi to pomůže, necítila jsem vůbec nic, když jsem chtěla pohnout nohou, tak mi musel manžel s ní pomoci, protože byly úplně bez citu. Museli mi říkat, kdy mám zatlačit, protože jsem necítila ani stahy. Když porovnám první porod, který byl bez a druhý, tak bych volila bez. Jinak ještě jedna poznámka, vedle v boxu paní chtěla epidural ze své vlastní vůle, ale protože anesteziolog musel na operační sál k akutnímu případu, tak ho nedostala. Doktorka v porodnici říkala, že porodnice je až jako poslední v pořadí, že ostatní oddělení mají přednost.
Já před měsícem rodila s epiduralem. Ale přímo už při tom porodu mi jej dali pryč. Měla se jej jen aby mě nebolely tolik stahy. Celý den sem skučela bolestí a až necelou hodinu před porodem mi jej dali, ale aspon se mi na chvíli ulevilo.
Já chtěla rodit bez epidurálu z akaždou cenu… ale když to přišlo tak to bylo první na co jsem se ptala
z 8 hodin pravidelných kontrakcích po 3 minutách jsem 2 hodiny skoro necítila bolesti.. byl to fajn
dokonce jsem si odlíčila oči a snědla 3 piškoty
Díky epidurálu jsem se dokázala uvolnit, takže mi to porod urychlilo… než mi dali druhou dávku tak mě strašili že to bude ještě na dýl tak mi že mi to ještě píchnou… no a asi 10 minut potom jsem měla začít tlačit.. všechno to bylo hrozně rychlé pak… a malou jsem vytlačila taky více méně bez kontrakcí…
Monjie píše:
ano ano, udělala jsem tam hysterickou scénu (první a poslední díky Bohu
)ať mě odpojí a nechají mě chodit, že to v leže nevydržím ![]()
Jo přesně.. taky jsem měla vyvolávaný a taky se mi zdál nejhorší monitor.. zdá se mi, že celý porod jsem proležela anesměla jsem se hýbat
fuuuuj