Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jo při posledním porodu jsem se špatně otvírala a jelikož jsem přenášela už 9dní a nezabrala ani píchlá voda a klistýr,dali mi oxytocin.
No a to byl masakr-napojená na monitor a ze slaboučkých bolestí se dostavili naprosto šílené a bez intervalů-byli prostě v kuse
Ale jelikož brzy potom malému začaly padat srdeční ozvy a nastal obr poplach a rychlý převoz na sál na císaře-tak ten monitor má určitě svoje opodstatnění
Ale ležet při brutálních kontrakcí je fakt masakr
![]()
ten vpich som absolutne necítila,mne to pomohlo rýchlejšie sa otvoriť,celú noc stále 4cm,ráno než mi to pichli som kľačala u postele,pol hodiny po vpichu sa mi uľavilo a cítila som stále už len slabé tlaky v čase kontrakcie - u nás stál epi 2000,– teraz ževraj 4000,– aj tak by som bez epi už nerodila,radšej by spom si odpustila nadstandardnú izbu,ktorá sa u nás pripláca
ddinna píše:
Jo při posledním porodu jsem se špatně otvírala a jelikož jsem přenášela už 9dní a nezabrala ani píchlá voda a klistýr,dali mi oxytocin.No a to byl masakr-napojená na monitor a ze slaboučkých bolestí se dostavili naprosto šílené a bez intervalů-byli prostě v kuse
Ale jelikož brzy potom malému začaly padat srdeční ozvy a nastal obr poplach a rychlý převoz na sál na císaře-tak ten monitor má určitě svoje opodstatnění
![]()
to mi pripomína môj prvý pôrod,ktorý skončil ako kliešťový, na cisarák už nebol čas
Rodila jsem císařem,narazila jsem tu na slovíčko spinal,co to je nějaký utišovák?Vždyť při císaři jste v limbu,nebo alespoň napůl
![]()
Spinal je podobny co epidural, jenom se trochu lisi misto aplikace a snad i tatka a ucinky.
Já jsem si teda epidurál nechala píchnout,bohužel jsem musela v 5.měsíci na potrat,nador na plodu,tak,abych zbytečně netrpěla.Strašně mě pak bolela hlava,celý den,takovou šílenou bolest jsem fakt ještě nezažila.Už bych se bála.
lenka3316 píše:ddinna píše:to mi pripomína môj prvý pôrod,ktorý skončil ako kliešťový, na cisarák už nebol čas
Jo při posledním porodu jsem se špatně otvírala a jelikož jsem přenášela už 9dní a nezabrala ani píchlá voda a klistýr,dali mi oxytocin.No a to byl masakr-napojená na monitor a ze slaboučkých bolestí se dostavili naprosto šílené a bez intervalů-byli prostě v kuse
![]()
Až mi naskočila husí kůže - mám stejnej zážitek z porodu ![]()
Jsem také anesteziologicko resuscitační sestra a musím říct, že i když miminko zatím naplánuji, se zkušenostma ze sálu bych (pokud možno) rodila s epiduralem. Všechny naše sestry, co v poslední době rodily u nás v nemocnici rodily jedině s epidurálem od našeho lékaře a byly spokojené a říkaly, že s klasickým porodem se to nedá srovnat. Na druhou stranu znám spustu maminek, co poprvé rodily s epidurálem a podruhé, když už věděly o čem porod je, rodily klasicky. Mně mamča také říká, že pokud budu rodit s epidurálem, tak je to proti přírodě a miminka si nebudu tolik vážit s tím, že jsem to nezvládla sama, se vším všudy…Podle mně, jde především o strach z bolesti a z neznáma, který budoucí maminky zažehnávají možností dát si epidurál a já se k nim připojím. I když je pravda, že je škoda, že se poté musí 24hodin ležet a tak si maminka zpočátku miminko tolik neužije…Samozřejmě nevím (vzhledem k tomu, že miminko nemám), nakolik je ihned po porodu (po tom vyčerpání) možné se miminku naplno věnovat…
no vy mě tady docela děsíte. pročítala jsem si všechny příspěvky a koukám, že se to dost liší. Já jsem momentálně na začátku 4. měsíce, strach z porodu zatím nemám, protože se tak nějak pořád ujišťuju, že je to daleko, ale když tu některé píšete, jak jste lezly bolestí po zdi, docela mě to děsí. A zrovna tak reakce na epidurál, někomu to urychlí, někomu zpomalí. No já jsem od přírody děsnej cíťa a od začátku přemýšlím, že chci rodit s epidurálem, nemá cenu si něco dokazovat a hrát si na hrdinku,ale jak to tak čtu, kdo ví jak to dopadne:-D
Ahoj, já jsem rodila s epidurálem a vřele ho doporučuji!!!
Akorát pozor na to kde rodíš. Asi bych se bála si ho dát v nějaké malé porodnici, kde mají malo porodů a tutíž málo zkušeností a epidurální anestezií. A hlavně co vím od kamarádek, tak ti ho slíbí a když ti ho mají dát, tak couvnou, že to není potřeba.
Jinak je to skvělá věc, taky proč by ho v jedné z nejvyhlášenějších porodnic u nás ( U Apolináře) přímo nabízeli?!
Pájinka25 píše:
no vy mě tady docela děsíte. pročítala jsem si všechny příspěvky a koukám, že se to dost liší. Já jsem momentálně na začátku 4. měsíce, strach z porodu zatím nemám, protože se tak nějak pořád ujišťuju, že je to daleko, ale když tu některé píšete, jak jste lezly bolestí po zdi, docela mě to děsí. A zrovna tak reakce na epidurál, někomu to urychlí, někomu zpomalí. No já jsem od přírody děsnej cíťa a od začátku přemýšlím, že chci rodit s epidurálem, nemá cenu si něco dokazovat a hrát si na hrdinku,ale jak to tak čtu, kdo ví jak to dopadne:-D
Jo a důležitý je se zbytečně nestresovat…uvidíš bude to v pohodě!!! A říkej si, že za ten nejkrásnější dareček na konci ta bolest ať už bude jakákoli to stojí!!! Držím palečky, aby vše dobře dopadlo. Jo a ještě jednou-nechci si dát určitě epidural ![]()
Moje zkušenost s epiduralem je dobrá,urychlyl mi porod a dost rychle,píchly mi ho o třištvrtě na 11,v 11:5 jsem začala tlačit a 11:10 byl malej na světě
.Po druhé bych dost uvažovala,protože holčina co rodila vedle mě na porodním sále tak ji nabídly jestli ho chce taky ,tak teda ,že jo a nejspíš ji to doktor pichl špatně nebo jí to nesedlo a najdenou ochrnula od břicha dolu ,začaly ztrácet ozvy a nakonec musela rychle na císařák.Ochrnutí pak odeznělo.A říkala-že nakonec byla ráda ,že šla císařákem.Takže ano i ne.
no to je „výborná“ rada: ANO I NE
ale ne…stejně bude asi záležet i na doktorech a nejen na mě, jestli mi ho doporučí, nebo jak to bude ![]()
jo no ,ano i ne
,tak jako epidural pomohl ,nechala bych si ho možná píchnout i u druhého ,ale nikdy nevíš jak ti to doktor píchne nebo jak na tebe zapůsobí . ![]()
Ahojky, asi se z toho zblázním! Za 2dny mám termín a vůbec nevím jestli epi ano či ne! Je to prostě individuální, a taky mi dr. může říct že ho mít z nějakého důvodu nemůžu, tak fakt nevím
No nějak to hold dopadne že?