Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
madrianova a ty jsi mela planovany cisar??ja mela neplanovany ,ale kdyby nekdy v budoucnu byl planovany jedine v celkove narkoze
Můj první porod vyvolávaný nepostupoval, takže to nakonec skončilo sekcí. Tenkrát jsem měla napíchnutý epidurál a v pohodě, ještě den poté mi do něj dávali něco od bolesti. Pak když už ho vyndali dávali Algifen kapky, který stejně moc nezabere, člověk se musí kousnout a nejlepší je se prostě rozhýbat. Ono ani nic jiného nezbyde, když už se musí o prcka starat. Tenkrát mi malou ukázali, hned když ji vytáhli a pak už ji přinesli zabalenou a já se s ní mohla chvilku pomazlit, ale do náruče ji teda nedali, člověk je přikurtovaný k lůžku,protože ho ještě šijou. Ale i tak jsem byla ráda, že jsem malou hned mohla vidět.
Druhý porod byl taky SC, kvůli odhadu velkého mimča a tam jsem měla spinál. A bylo to stejné. Jen pro mě kapku horší s tím, že už to bylo plánované a člověk věděl dopředu, co ho čeká, tak to bylo trošku psychicky náročné. Vždycky říkám, že jsem si připadala, že podepisuji ortel smrti (když jsem musela podepsat, všechny ty papíry ohledně SC). Ale jinak dobrý. Malého mi zase ukázali hned po vytažení a pak už oblečeného mi přinesla sestra a já se s ním pusinkovala a dokonce mi tentokrát i odvázali ruku a dovolili mi ho pohladit a pomuchlovat se
.
U spinálu mi pak tišící léky dávali přímo do žíly, tam to bylo trošku jinak, než tenkrát u klasického epidurálu (je to hodně podobné, jen rozdíl v tom, kam se to píchá).
Takže já byla ráda za tento způsob. Nechtěla jsem celkovou anestezii. A u nás v porodce teda spíš přistupují k lokální. Celková se dělá jen ve výjimečných a nutných případech.
Co bylo z celého porodu pro mě nejhorší? Tak to bylo to ležení 24 hod na JIP. Člověk jen leží a čumí do stropu a to je na palici!!!
awantia píše:
madrianova a ty jsi mela planovany cisar??ja mela neplanovany ,ale kdyby nekdy v budoucnu byl planovany jedine v celkove narkoze
![]()
já měla plánovaný, měla jsem císaře jistýho a měla jsem si vybrat ![]()
rodina mě tlačila do epiduralu, ať sem dřív fit hahahhaa
je fakt, že ani nevím že mě operovali, operaci jsem vůbec nevnímala …myslím tedy pooperační stav, první den sem ležela a ráno už seděla,sestru málem škráblo..
a pak sem lítala po chodbě , aby byla brzy fit a mohla se o malou starat a pak začalo peklo..jizva bolela i několik týdnů potom, ale je to operace, to mě nevadilo..to byl slabej odvar oproti epiduralu, je to svinstvo..a doktoři to pořádně neumějí
a když se objeví komplikace, tak se tvaří jako že oni nic…amatéři
na sedmkrát????bllllleeeee ![]()
ahoj,
tak já měla porod extrémně hnusný, skončil císařem s epi,nejdřív cevkovani, pak napichovali epi počas kontrakce, takže bolest 2v1. Pak se mne chodili furt ptát jestli cítím nohy, já je furt cítila, ale samotnou operaci jsem nevnímala jako bolest, cítíš tahání a škubání. Celé to trvalo asi 40min. dali mi samorozpadající stehy. Následně jsem spala 24hod, vůbec nevím jaká bila, kde byla malá, nic..druhý den přišla sestra se mne zeptat jestli jsem už cvičila nohama a jestli jsem se přetočila ( jako bych mohla vědět že to mám už dokázat
). Postavování bylo hrůa, nějakým způsobem mne osprchovali, nutili do chození, ale bolest jak kráva takže to moc nešlo. Manžel byl se mnou a o malou se staral on, protože jsem ji neuzvedla. Pak se furt chodili ptát jestli jsem se už vyčůrala, já do večera nic, tak další cévkování (prý epi nějak ovlivňuje funkci..) další den jsem sebou sekla, ale to je už jiný příběh.. Ze samotného epi mám doteď bolesti zad (6m po SC), bolesti hlavy, když se víc unavím hned cítím jízvu (ta sama o sobě bolela cca 2m, na levý bok jsem se otočila až po jiné operaci-ale o tom nechci psát ať nestrašim
). Na druhou stranu, švagrová taky rodila SC s epi a byla do měsíce fit, tak hodně štěstí ![]()
madrianova presne jak pises kdyz uz je naka komplikace tak delaji ze sebe debily. ![]()
Ja mela epidural a jsem rada, deti se narodily hrozne brzo a ja je hned aspon videla, slysela plakat, pak je hned nesli do inkubatoru a na JIP, na siti me anesteziolozka necim prispala, vubec si to nepamatuju, vzbudila jsem se az na pokoji.. porad mi davali neco na bolesti, akorat jak to bylo napichnute, tak mi ochrnula noha, kdyz prestali davat, noha byla zase ok, ale dost to bolelo, nechala jsem si to dat i na druhou noc a treti den mi to vyndali uplne.. oak uz jsem si dosla i za detma.. za me radsi takhle nez celkovou, v te jsem byla jednou a bylo to druhy den horsi..
Ahojky, já neplánovaně musela rodit císařem. Daly mi na výběr celkovou nebo jen epi. Chtěla jsem vidět malýho, tak jsem si řekla o epi.Sice to je trochu nepříjemný ale dá se to.Pak už nic nebolí. A stojí to za to, malýho jsem po chvilce šlyšela plakat a hne jsem mu mohla dát tři pusinky a letěl na novoro.Taky mi epi doporučily, protože jsem ráno jedla jablko a anestezioložka mi říkala, že při celkové je riziko, že bych začala kvůli tomu snědenému jablku zvracet a mohla se udusit zvratkama.Taky že jsem zvracela, tak ještě že epi.
![]()
@muffi píše:
Ahoj, tak já rodila se spinálem, a byla jsem moc spokojená. Nic jsem necítila, jen tahání a malého jsem hned viděla. Žádné následné komplikace, vstávala jsem po 12 hodinách, malého si první noc braly sestřičky k sobě, pak už jsem se starala sama. Bolesti jsem skoro žádné neměla, dostáváš i něco málo proti bolesti, cca 14 dní jsem jizvu cítila když jsem se smála, za 2 měsíce jsem začala cvičit a všechno ok.
Teď mě čeká 3 císař a taky bude spinál.S.
Ahoj měla jsem celkovou anestezii 2× a o Vánocích půjdu rodit po třetí přemýšlím nad epidural ale bojím se pichaji opravdu do zad a bolí to? Může být u porodu manžel? Děkuji
madrianova
bobku