Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím všechny maminky, chtěla bych se zeptat na zkušenosti s bondingem. Před 3 lety, když se narodil syn, ho v naší porodnici ještě nenabízeli, tentokrát bych chtěla využít, ale nevím, zda je např. epidurál překážkou? V letáčku píšou pouze to, že při podání některých léků na tlumení bolesti se využít nedá. Kromě toho mi v 36tt vyšel GBS pozitivní-mohlo by i tohle být překážkou? Miminko se prý musí po porodu více sledovat a někdy se mu podávají ATB, pokud se nestihne před porodem. Jsem z toho dost vynervovaná, když jsem si pročetla diskuse a hororové scénáře o tom, jak ATB nezabraly a děti museli resuscitovat na JIP:/ budu ráda za každou zkušenost s dobrým koncem! Děkuji.
Takže epidurál překážkou není - pokud ti ho dají správně, pozitivní streptokok - tak tím se straší snad jen v ČR, jinde se preventivně antibiotika moc nedávají, takže klid ![]()
@annitte píše:
Zdravím všechny maminky, chtěla bych se zeptat na zkušenosti s bondingem. Před 3 lety, když se narodil syn, ho v naší porodnici ještě nenabízeli, tentokrát bych chtěla využít, ale nevím, zda je např. epidurál překážkou? V letáčku píšou pouze to, že při podání některých léků na tlumení bolesti se využít nedá. Kromě toho mi v 36tt vyšel GBS pozitivní-mohlo by i tohle být překážkou? Miminko se prý musí po porodu více sledovat a někdy se mu podávají ATB, pokud se nestihne před porodem. Jsem z toho dost vynervovaná, když jsem si pročetla diskuse a hororové scénáře o tom, jak ATB nezabraly a děti museli resuscitovat na JIP:/ budu ráda za každou zkušenost s dobrým koncem! Děkuji.
Neviem preco by epidural mal vadit. celkovo mi pride zbytocny, ale opytaj sa. bola som gbs pozitivna a atb som odmietla. v zahranici sa na gbs netesuje a atb sa nedavaju…takze nevidim dovod do dietata rvat preventivne atb. no a napriek tomu ze som bola gbs pozitivna a dokonca som odmietla atb tak bonding som mala a dokonca som nenechala maleho okupat prvych 24 hodin a nebol ziaden problem. na hororove scenare kasli. keby to tak bolo tak sa atb davaju vsade vo svete a testy na gbs by sa v zahranici tiez robili…
To jsem nevedela, ze to je jen ceska praxe…myyslela jsem, ze to je celoevropsky trend, kdyz na kazdem baby serveru najdete kompletni vycet moznych komplikaci-od pneumonie az po celkovou sepsi.. Každopádně dekuji za uklidneni!
Priamy suvis medzi sepsou a gbs nie je dokazany. dula mi hovorila, ze matky co boli gbs pozitivne sepsu deti nedostali aj ked atb odmietli a naopak s sepsa objavila u gbs negativnych pripadov a nikto nevedel preco. osobne sa mi zdalo duvne dat si atb pre dieta prevantivne. ved je to to iste akoby si mala napr anginu alebo inu chorobu a zaidala doktora aby dal dietatu atb aby to nedostalo…jedine co som dovolila bolo nakvapkat dietatu do oci aby teda pre istotu sa mu ten streptkok do oci nedostal, ale aj to mi ponukli v klude az po tom dvojhodinovom bondingu. a vravim ani som ho kupat nedala lebo krasne vonal od plodovej vody a ani ma nikto nepresviedcal ze ked som gbs a dieta nema atb ze ho treba okamzite umyt. iba ho dva dni chodili na izbu sledovat a castejsie mu merali teplotu to bolo cele…
Překážkou je snad jen celková anestezie při císaři. Ale v Opavské porodnici, kde jsem rodila já, nabízejí i bonding pro tatínky. Malá má dva měsíce a tatínek z toho žije do teď
.
@dadik1 a kde jsi rodila, jestli se můžu zeptat? mně při prvním porodu malého odnesli koupat a převlíkat skoro hned, i když jsem ho ještě chtěla mít u sebe…a sestra mi tehdy řekla jen „toho si ještě užijete“ a šla… tehdy jsem po porodu byla dost vyčerpaná, tak jsem to neřešila, dnes už bych se k tomu postavila jinak. Tak snad to se streptokokem i u nás proběhne v klidu…
@priserka.jd to věřím! kdybych nemohla využít já, určitě bych chtěla, aby do toho šel tatínek ![]()
V krnove. za bonding bojuj, mas nan pravo! je to tvoje dieta. nesmu ho zobrat ked nechces