Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
porad resim problem v me hlave, zda mam zvolit Epidural pri druhem porodu a nebo bazen.
Muj prvni porod probihal traumaticky, dostala jsem sice bazen, ale mam jen jeho fotky, byl k nicemu jen se na nej divat. Proste jsem mela bolesti a jelikoz byl porod vyvolany, tak me nemohli dat nic krome Paracetamolu.
Jsem v Anglii, takze tady je to trochu jine. Epidural Vam muzou pichnout kdykoli, ja ho dostala na 10 cm kdy jsem nemela kontrakce a nic se nedelo asi po 12 hodinach.Pak me davali jeste injekci na kontrakce abych taky mohla jako treba i rodit. Neslo to, mala mela hlavu na stranu a po 24 hodinach ji tahali klestema.
Zmenila jsem nemocnici, protoze v tehle maji vsude zachod a vanu a navic jsou ti nejlepsi v okoli ( Londyn)
Za dva mesice mam mit porod a nevim co si mam vybrat. Epidural byl super, protoze plyn na me nezabiral, bud jim to nefungovalo nebo to na me nepusobi a me to jen drasalo nervy, ze nic necitim.
Navic se bojim toho, ze to bude zase predlouhe a pokud zvolim bazen daji me k porodnim babam, co ho tam maji, ale zase nemaji epidural. To by me pak museli prevazet do jineho pokoje kvuli epiduralu, ten je jen v nemocnici ne u porodnich bab.
(Jen pro upresneni, porodni asistentky jsou take v nemocnici, ale maji svoje oddeleni, kde se rodi bez doktoru a vetsinou maji bazen na vsech pokojich. Jen nemuzou dat zadne leky, krome rajskeho plynu. Vetsinou to byva na stejnem patre takze se jen preveze na jine misto, pokud je ale volno)
V me mysli je ten bazen, ze by to mohlo byt i fajn, ale nechci zazivat to same jako poprve, kdyz jsem je prosila at me uz riznou, ze uz jsem dva dny nespala, a ze stejne dite ven nechce.
( to ze mela dcera hlavu na stranu zjistili az ji tahali, tady se scan nedela, to se proste neda jinak zjistit)
Co by jste delali Vy?
Dik za kazdy napad, mam sice 2 mesice casu, ale nespim, porad premyslim co a jak
PS:
Hlavni duvod je ze tam bude asi ma 15 mesicni dcera, nemam hlidani proto je me rozhodovani trochu jine nez normalne. Venovat se porodu a resit bolesti a dceru s partnerem se moc za normalniho vedomi neda. Sice u porodu jako takoveho nebudou, jen pred tim.
Příspěvek upraven 29.08.15 v 19:24
Já rodila v porodnici a bazén ani epidural jsem teda nepotřebovala ![]()
Vlastně nic na bolest jsem neměla. Jen antibiotika kapačkou.
Co nechat jít vše v klidu a řešit až kdyby byl problém?
Třeba budeš mít druhý porod naprosto v pohodě ![]()
Ja bych to asi zkusila s bazenem a kdyby to neslo, nechala se prevezt
Ale tezko rict, jak to bude porod probihat…Ja taky resila a planovala a vsechno bylo jinak ![]()
Jinak plyn moc bolesti netlumi, jestli to to slibovali, tak kecali
Spis pomaha hlave - nuti te soustedit na dychani a trochu te oblbne, ja s nim rodila taky
Moc doporucuji knihu Hypnoporod.mne moc pomohla a kamaradce taky…moc pomuze spravne dychani…
Dá se to zvládnout i bez epiduralu.
Raději bych volila ten bazen.
Já neměla ani epidurál, ani bazén, ani sprchu a dalo se to zvládnout ![]()
@Vicky12 mně tedy porody ve vodě dělaly dobře. Paralen zabírá obvykle stoprocentně.
U epidurálu je blbé, že pak většinou nemůžeš pořádně tlačit, někoho po něm brní nohy.
Ale že je porod náročný, to je normální. Asi se nedá očekávat, že si žena lehne na lůžko, dívá se do stropu a pak má najednou dítko v náruči. Spíš se nauč v kurzu jak si přirozeně ulevit od bolesti, jak dýchat, jak dobře tlačit ![]()
Zjisti si něco o tom, co je to vlastně epidurál a možná už se nebudeš mít proč rozhodovat. Za mě určitě bazén, relax a hypnoporod - pak jsou na porod trochu jiné vzpomínky i když jako v mém případě trval také celou věčnost. Je tam ale jedna podmínka - musíš se tomu věnovat a něco si o něm zjistit a hlavně se naučit jak se uvolnit i v těch největších kontrakcích - za odměnu dostaneš zážitek na celý život.:-)
To ti asi nikdo moc neporadí, každému pomáhá něco jiného.
Já rodila druhé dítě předevčírem a většinu první doby jsem strávila ve vaně s teplou vodou, takže já bych z tvých alternativ volila bazén. Ale jestli pomůže tobě, to je otázka ![]()
Volila bych bazen a prestala bych si vsugerovavat, jaka to bude hruza.
Pokud by to byl extrem, tak bych se nechala odvezt k epiduralu, ale to uz bych fakt musela omdlivat.
A mimochodem pichat epi pri otevreni na 10, to je hodne dobra hovadina, to by ti v CR nikdo nedal. Tady se picha epidural tak kolem 5-6cm a na vic uz v podstate ne, abys pri tlaceni citila kontrakce.
Mezi otviracimi a tlacicimi konbtrakcemi muze byt az pul hodina pauza a je to zcela fyziologicke.
Jen jeste upresnim, bude tam asi i ma dcera, nema ji kdo hlidat takze to nebude moc prijemne… je ji 15 mesicu, nebo spis bude. To je asi muj hlavni duvod, proc se chci nechat asi nadrogovat, abych byla schopna normalni komunikace. Sice muze jit vsechno rychle a v pohode, to bychpak asi ten bazen preci jenom zkusila.
@Bibi239 ja vim ze se u Vas picha epidural do 6. Ja ani nevim jak jsem se k 6 dostala. Jen vim, ze jsem lezela a nemela zadne kontrakce skoro celou noc a rano porad nic a to jsem byla na 9. Za par hodin me dali epidural uz asi jen na uklidneni a injekci na kontrakce, navic epidural zabiral jen hodinu pak ti musi dat dalsi davku, takze to by bylo v pohode. Na 10cm jsem byla asi 4 hodiny bez kontrakci
Mala byla vzadu a mela hlavu do strany, takze by normalni porod stejne nesel