Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Trpím epilepsií od 18 let, vyzkoušela jsem spoustu léků, nikdy se nepodařilo ji kompenzovat, ale zase to nebylo nic tragického, většinou 1 záchvat za týden. Po snížení léků kvůli plánovanému těhotenství se to ale zvrtlo, záchvaty téměř denně, po dětech mi léky vrátili a vyzkoušeli další, již není nic lepšího, ale já mám záchvatů cca 35 měsíčně… A tak přichází jiné řešení, je zde možnost operace mozku. Ale je to dilema, jít na ni, nejít… Přeci jen riziko toho, že se to nepovede, tu je…
Je mezi Vámi někdo, kdo na operaci kvůli epilepsii byl, nebo se také chystá? Nebo někoho znáte, o někom víte? Děkuju, ráda si poslechnu spřízněnou duši ![]()
@kači31 Ahoj. Já byla na operaci v 21. Já tenkrát nepřemýšlela o rizicích, pže jsem byla sama a šance na normální život nebyl, takže nebylo co ztratit. Strašně jsem se na ni těšila vše dopadlo dobře. Díky tomu jsem teď tam, kde jsem.
@kači31 cim driv, tim lip, tim vetsi sance, ze se povede. 35 zachvatu mesicne pri kombinovane epilepticke lecbe je fakt moc. jsi predpokladam sledovana v nejakem EP centru. Operaci ti nenavrhnou, pokud nebudes mit nejake jasne lozisko v operabilni oblast.
na zkusenosti se snad ani neptej, v tom ohledu nejsou zadni dva pacienti stejni. loziska jsou ruzne velka, v ruznych oblastech.
Ahoj, na operaci jsem byla. Předcházeli hloubkové elektrody s komplikací (pacient je stále pod kamerou a tak to bylo v pohodě a nemám následky), po zjištění ložiska jsem šla na sál. Díky profesionálnímu personálu jsem v pohodě a nikdy jsem neuvažovala nad nějakými komplikacemi, to bych měla záchvaty do teď
, neměla bych řidičák, ale počítej, že noční nebudeš smět dělat do konce života (to mi bylo řečeno na posudkové komisy..) i když po operaci budeš v pohodě bez záchvatů. Jedno z nejlepších rozhodnutí a zážitek do konce života. Záchvatů jsem měla cca 5 do měsíce bez reakce na léky. Teď jsem 4 roky po operaci, léky beru stále, ale záchvaty již nemám žádné a možná budu mít i děti ![]()
@petr21 píše:
Lidé kteří hledají práci s postižením epilep. záchvatů tak mají problém tuto práci najít, protože neurologie má obavy, že by se mohla dostat ohledně pacienta do trestné činnosti s policií k soudu a platit milionovou škodu za pacienta, který je v pracovním poměru dle par.6 - v závislém pracovním poměru, proto ČLK neurologie doplatí těmto pacientům milionové odškodné ztrátovné. Neurologie zabraňuje na Úřadu práce, aby epileptici pracovali a vykonávali práci, která je jim určena. Neurologie záměrně nevytváří pro lidi postižené epilepsii nové zákony ohledně jejich pracovního zařazení. Neurologové se snaží
zařadit své pacienty do skandálních neurologických invalidních důchodů. Neurologové se tak dopouštějí trestné činnosti na lidech, které ošetřují.Příspěvek upraven 12.01.21 v 08:17
vy jste epileptik, že jo ![]()
Jsem epileptička, pracuju od maturity. Nějak nechápu problém. Známý taktéž epileptik, taktéž odjakživa pracující. V životě mě má neuroložka nenutila
jít na invalidní důchod ( proč taky). Naopak se vždycky ptá, jestli pracuju a jak jsem spokojená.
Epileptik nemůže řídit služební vozidlo a pracovat ve výškách, takže je jasné, že pokud chceš řídit náklaďák v kamenolomu nebo lítat po lešení, asi to nikdo neschválí. A je to tak úplně v pořádku. Jsou povolání, která pro epileptiky nejsou vhodná, ale to není diskriminace, to je normální soudnost. Pilot taky nemůže mít 8 dioptrií nebo doktor nekompenzovanou maniodepresi nebo soustružník jednu ruku.
Mě by strašně bavilo dělat třeba farmaceutického reprezentanta. Ale protože vím, že záchvat může přijít kdykoliv a já i po X letech bez záchvatu přijít o řidičák, který k výkonu té práce potřebuju, tak si prostě nechám zajít chuť a dělám takovou práci, kde se můj zaměstnavatel nebude budit v noci hrůzou, kdy mě klepne a jaké následky to bude mít.
@petr21 píše:
@PudloslavaJsem v kontaktu s těmito lidmi, epileptik nejsem celá věc je predkladana právníkům.
je to nesmysl, Epileptik nemůže vykonávat jen několik velmi málo povolání. Krom toho, při ID se můze pracovat, postižený má jen peníze navíc a úlevy a ID zásadně lékař nikomu nevnucuje, naopak pacienti sami se ho těžce domáhají.
@Pudloslava píše:
je to nesmysl, Epileptik nemůže vykonávat jen několik velmi málo povolání. Krom toho, při ID se můze pracovat, postižený má jen peníze navíc a úlevy a ID zásadně lékař nikomu nevnucuje, naopak pacienti sami se ho těžce domáhají.
Přesně tak, můj kamarád zažil neuvěřitelné věci, než se dočkal ID. Představa že mu ID někdo „nutí“, je fakt komická ![]()
@petr21 píše:
@PudloslavaJsem v kontaktu s těmito lidmi, epileptik nejsem celá věc je predkladana právníkům.
„s těmito lidmi“ - pardon, ale celý váš příspěvek i vaše odpovědi zní tak nevzdělaně a primitivně, že musím reagovat. „Tito lidé“ žijí normálně mezi námi. Mám epileptika v rodině i mezi přáteli, všichni celoživotně pracují. Pokud má někdo tak těžkou epilepsii, že nemůže pracovat, je to jen pro jeho dobro. Vůbec nechápu, co řešíte. Neurologie je věda o nervové soustavě, žádný orgán, který by někomu bránil pracovat a už vůbec se neurologie nemůže dopouštět trestné činnosti. Je to celé směšné.
Pokud byl nějaký pacient poškozen svým neurologem, tedy lékařem, má možnosti podat trestní oznámení na konkrétní osobu. Pokud má pocit, že ho poškodil systém, jistě mu právník poradí, jak svůj problém řešit. Ale ten vám „pamflet“ je strašný blábol a obecně rozhodně neplatí, že by epileptici nemohli pracovat.