Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla jsem se zeptat, dá se zaměnit noční děs za epileptický záchvat, respektive může dítě při epileptickém záchvatu brečet a křičet? Dcerka (necelé 4 roky) zhruba od června trpí na noční děsy (i když párkrát se jí to stalo i při odpoledním spánku). Vždycky sebou nejdřív škubne, jakoby se něčeho lekla nebo ji něco zabolelo a pak se posadí a začne strašlivě brečet a křičet a úplně se klepe, případně se na všech 4 houpe dopředu a dozadu. Trvá to tak půl minuty, pak se uklidní a spí dál. Včera se jí to stalo zase, hodinu po usnutí, a protože brečela opravdu strašně, tak jsem ji zvedla a vzala do druhého pokoje na světlo. Malá sice přestala brečet, ale byla úplně mimo, hlavička jí padala, jakoby si ji chtěla položit, oči měla otevřené, ale koukala nepřítomně. Dost mě to vyděsilo, třásla jsem s ní. Když se po chvíli probrala, tak mi přišlo, že neví kde je, jakoby se zrovna vzbudila. V jedné diskuzi mě straší, že takhle začíná epilepsie, ale třeba dětská doktorka, které jsem ráno volala, to tak striktně neviděla, prý mám tak týden až dva počkat a kdyby se to nezlepšilo, tak pak se poradit s neurologem. Jen chci ještě podotknout, že malá má těžkou MR, takže se od ní nic nedozvím (jestli ji třeba něco bolí), ale je hodně vnímavá na stres v rodině. A právě tyto děsy začaly v době, kdy jí těžce onemocněl dědeček, na kterého je dost fixovaná. Co myslíte, může být epi záchvat provázený silným pláčem a křikem?
@klaraB Ma dostatek horciku? Nedostatek se muže takto projevovat.
Úplně nejlepší, to co popisuješ, nahraj na video a ukaž jej neurologovi, obvoďákovi ne, tí o tomhle ví většinou kulový, musí to být neurolog, klidně i soukromé youtube video, pokud nikam nechodíte, pošli na konzultaci neurologie tvé, pokud nemáš najdi si 4 epi. centra, 3× praha, 1× brno a pošli na mejl doktorům, co nejdřív, nic to být nemusí na druhou stranu o epi už vím své a nočn video eeg se nenatáčí pro zábavu
@stangla nahrát to půjde těžko, ono je to těžko předvídatelné, nikdy dopředu nevím, jestli bude v klidu spát nebo ne navíc někdy je pár nocí klid, pak další noc se vzbudí s brekem třeba o půlnoci. Fakt je, že to bývá většinou v první půlce noci
Je tolik lidí, kteří udělají z fleku diagnózu po netu, že se divím, že mají dr ještě práci.
Dcera měla také děsy a řvala a nenapadlo mě na epi pomyslet. To je to poslední. Jako je asi dobré počítat se vším možným, ale…
Také mě napadlo, jestli má dostatek minerálů, potom dědeček-nevíš, jak si to v hlavičce přebírá. Může to být jedno s druhým.
Dřív, když jsem se probudila šokem ze spánku, tak jsem taky nevěděla někdy čí jsem kde to jsem a co mám dělat…
Nemysli na nejhorší.
![]()
@Halamka píše:
Je tolik lidí, kteří udělají z fleku diagnózu po netu, že se divím, že mají dr ještě práci.
Dcera měla také děsy a řvala a nenapadlo mě na epi pomyslet. To je to poslední. Jako je asi dobré počítat se vším možným, ale…
Také mě napadlo, jestli má dostatek minerálů, potom dědeček-nevíš, jak si to v hlavičce přebírá. Může to být jedno s druhým.
Dřív, když jsem se probudila šokem ze spánku, tak jsem taky nevěděla někdy čí jsem kde to jsem a co mám dělat…
Nemysli na nejhorší.![]()
nikdo nedělá z fleku diagnozu, ale za 3 týdny v neocnici už jsem zažila 3 mámy, kdy jim obvoďák řekl, že to jejich dítě jen kadí nebo přitahuje nožičky, že to na tom videu nic není, a ona to epilepsie, že… přitom to jako klasický záchvat nevypadá, protože záchvat může být i důvod upadnutí na zem, nebo epilepsie ve spánku, která se projeví až třeba nemluvením dítěte v dostatečném věku… právě proto, bych zrovna tohle nepodceňovala, nám taky trvalo skoro 14 dnů, než se nám to něco podařilo natočit a myslím, že v tomto případě, raději 1× zbytečně než něco podcenit, on ten čas potom nejde vrátit…
@Halamka díky za povzbuzení. Fakt je ten, že je enormně citlivá. Třeba letos na jaře byla její starší sestřička na 2 noci na pozorování v nemocnici a malá celé ty dva dny probušila a ani jednu noc nespala. Když se pak ségra vrátila domů, tak se rozzářila a bylo po stresech. Ona je mentálně na úrovni roku (má necelé 4 roky)a na stres, bolest nebo na situace, které jí jsou nepříjemné reaguje bušením hlavou do země. Její mozek taky špatně zpracovává informace, takže když se to v ní nakupí, musí je ze sebe vybušit. To pak takhle tluče i 12 hodin v kuse.
A právě i tohle se nám vrátilo v té samé době, kdy se objevily tyhle děsy.
Samozřejmě samotný hořčík je sám o sobě protizáchvatový a protikřečový, to nikdo jeho účinkům nebere, ale po vlastních zkušenostech už se na mnoho věcí dívám jinak… a právě potvrzením toho, že to nic není bude máma ta nejklidnější a nejspokojenější a jediný doktor bude moci říct, jak to je, jinak bude hledat pořád odpovědi na otázky a samozřejmě přeji aby to nic nebylo a určitě to nic nebude, noční děsy jsou u dětí také v pořádku, hodně štěstíčka zakladatelce
![]()
@klaraB píše:
@Halamka díky za povzbuzení. Fakt je ten, že je enormně citlivá. Třeba letos na jaře byla její starší sestřička na 2 noci na pozorování v nemocnici a malá celé ty dva dny probušila a ani jednu noc nespala. Když se pak ségra vrátila domů, tak se rozzářila a bylo po stresech. Ona je mentálně na úrovni roku (má necelé 4 roky)a na stres, bolest nebo na situace, které jí jsou nepříjemné reaguje bušením hlavou do země. Její mozek taky špatně zpracovává informace, takže když se to v ní nakupí, musí je ze sebe vybušit. To pak takhle tluče i 12 hodin v kuse.
A právě i tohle se nám vrátilo v té samé době, kdy se objevily tyhle děsy.
pak to vypadá, že sis i už odpověděla a hlavně ať se dědeček brzy uzdraví
![]()
@stangla možná, ale třeba včera mě to dost vyděsilo. Jestli to bylo i tím, že jsem ji tentokrát vyndala z postele a vzala na světlo, nevím. Každopádně jak se pak úplně probudila, nemohla jsem ji uspat. Jakoby se v postýlce bála, vůbec v ní nechtěla být, utíkala se uklidnit bušením na zem. Do postýlky jsem ji dostala až po dvou hodinách.
Děda má příští týden ukončit radioterapii, tak snad se pak situace začne klidnit. Pokud ani pak ne, na tu neurologii se objednám, beztak máme jít ke konci roku na kontrolu, tak půjdeme dřív.
Víš, na to bušení jsem si už celkem zvykla, vím, že když to na ni přijde, tak nemá cenu jí bránit, protože i jen pokus zvednout ji ze země je provázen okamžitým řevem, v těhle dnech na zemi dokonce i jíme. A taky vím, že druhý den je pak jako vyměněná, znovuzrozená, úplně jiný dítě.
@Halamka píše:
Nemysli na nejhorší.![]()
No, ale Tvoje dcera nemá MR, ne? Tyto děti mají k epi blíže.