Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mame 14. tydenni holcicku, ktera se narodila o cca 4 tydny drive a z tohoto duvodu je pry hypertonicka, no proste takova vic zatata. Par tydnu pozoruji, ze pri krmeni, nebo treba pri spanku obcas jakoby skubne hlavickou, treba 2 x za sebou, nebo ji treba chovam a ona zacne hlavickou nekolikrat otacet sem tam, aniz by k tomu mela jakykoliv duvod, prijde mi takova neklidna (nevim, jestli to s tim souvisi, ale trpi hodne na prdiky), doktor rikal, ze je vice lekava. Po narozeni pomerne hodne grimasovala, to jiz nyni nedela, ale vsimla jsem si, ze ji obcas, ne nejak pravidelne, treba zacuka v koutku pusinky, ne nejak moc, treba dvakrat za sebou a pak zas nic. Cetla jsem, ze takova cukani mohou znacit epilepsii, ptala jsem se na to naseho pediatra a ten se mi vylozene vysmal a rikal, ze malou moc pozoruji, neb kdyby slo o epilepticky zachvat, tak by musela byt v bezvedomi, oci v sloup a cela v kreci. Co jsem ale cetla, tak ne vsechny zachvaty se takto projevuji. Co si o tom myslite? Myslite, ze by mohlo u dcery jit o epilepsii? Pripadam si jak hysterka, je to moje 1. mimco, tak ji mozna az moc studuji, ale bojim se, abych neco nepodcenila. Jake mate zkusenosti s epilepsii u takto malych deticek? Budu vdecna za jakoukoli radu, nebo nazor.
Nemyslím si, že to u vás bude epilepsie, ale naprosto nechápu, jak může pediatr hlásat takový nesmysl. Na tvém místě a pro klid bych chtěla, aby mimčo viděl neurolog. I když nevím, jak z takového pediatra, vyrazíš doporučení.
Zdravím,
měli sme něco podobného??!! cukání - kývání hlavičky jak u holky tak teď u kluka, cca v půl roce a dýl. Nakonec sme zjistili, že to obě děti dělaly, když byli unavený a chtělo se jim spát, většinou u jídla v židličce.
Epilepsie to určitě není, myslím.
To by byla v křeči, ztuhlá, oči v sloúp, prostě mimo.
neboj, určitě bude líp!!!
držím palečky!!! ![]()
Pediatr je blb ![]()
Nejlepe natocit a ukazat neurologovi. nemusi to byt nic, ale taky muze
Přesně souhlasím s @ivašot., myslím, že malá bude ok, ale taky bych vyžadovala doporučení na neurologii. Raději být za hysterku, než něco zanedbat. A u dětí bezvědomí a oči v sloup jsou spíš vyjímečně. Většinou jsou to právě tzv. absence, různé záškuby apod..Doktor má dost.
Starsi dcera kdyz mela cca 4 mesice tak delala hlavou takovy, nenene', taky jsem z toho byla vedle, ale bylo to pri unave. Jinak cukani ve spanku je celkem bezny. Jinak myslim ze vase holcicka bude ok. Jestli je hypertonicka, tak doporucuju na matraci dat perovej polstar a nechat mimco spat na nem, ona se do nej cela trosku zabori a odpocine si lip. Hodne klubickuj.
Hodně velký kontakt s tebou, nos jí a vyžádej si doporučení na neurologii a rozhodně pozor na očkování. Vím, že to je nepopulární, ale pokud máš nějaké podezření na jakýkoliv neurologický problém, počkej než se ti potvrdí, či vyvrátí
@zuzka.1988 neblbni, proč hned epilepsie..moc šťouráš na netu
Na neurologii chodíte? Pro tvůj klid běžte..
A s tím očkováním souhlas.. jsem očkovací matka, ale nedonošené a s nějakým podezřením nebo nálezem bych neočkovala podle kalendáře. POčkejte až bude starší.. kamarádky dvojčata z 36.tt neurolog povolil očkovat až v 6 měsících..a to žádný nález neměly. A rozhodně nedávej nikdy 2 očkování naráz..pěkně po jednom.
V okolí máme malé dítě, které má epilepsii diagnostikovanou asi od 4. měsíce, střídají se velké záchvaty jenom se škuby, takže klidně to být epi může (i když nemusí a třeba ani nebude). Reakce tvého doktora mi nepřijde úplně adekvátní, asi bych uvažovala o změně dr. a pro klid duše bych chtěla další vyšetření na neuro. Prosím anonymně, je to takové citlivé pro všechny z našeho okolí, ještě se s tím všichni nesmířili (bohužel dítě nemá jen epi, ale i další problémy…). Kdyby nešel anonym, tak prosím vymazat
@Anonymní píše:
V okolí máme malé dítě, které má epilepsii diagnostikovanou asi od 4. měsíce, střídají se velké záchvaty jenom se škuby, takže klidně to být epi může (i když nemusí a třeba ani nebude). Reakce tvého doktora mi nepřijde úplně adekvátní, asi bych uvažovala o změně dr. a pro klid duše bych chtěla další vyšetření na neuro. Prosím anonymně, je to takové citlivé pro všechny z našeho okolí, ještě se s tím všichni nesmířili (bohužel dítě nemá jen epi, ale i další problémy…). Kdyby nešel anonym, tak prosím vymazat
anonymni, myslim, ze dite vasich znamych ma tu samou nemoc jako moje dcera ![]()
Syn mi prudce otáčel hlavičkou sem tam, když byl unavený a nešlo mu usnout.
Příspěvek upraven 18.05.15 v 09:49
Já bych neplasila, moje obě děti kolem tech 3-4 měsíců taky hybali hlavou ze strany na stranu, az měli v zadu listinu na hlavě. Ptala jsem se u dcery, jestli je to OK a dle dr to dělá spousta děti. A byla tu jedna diskuze, kde se jedna maminka ptala na to same a dostalo se ji spoustu odpovědi, ze jejich děti to dělají taky.
Ahoj, přesně jak píšeš, záchvaty jsou různé, grand mal je křeč a nemusí vůbec nastat.
Je pravda, že pediatři tomuto asi nerozumí, když jsme si stěžovala na ZŠ na zahledění do blba a stavy kdy se ne zcela ovládám, dr. mě poslala domů, že to nic není. No až to vygradovalo do grand malu a diagnostikování epi.
Já bych si nechala dítě vyšetřit, nebolí to, jen to bude muset uležet na EEG.
Raději být za hysterku než něco zanedbat. ![]()
Ja bych prave s malou taky nejradeji zasla na neurologii, ale pediatr mi asi neda doporuceni. Proste to cele vzal tak, ze obcasne cukani je ok a vic se o tom se mnou nebavil. Co se tyce ockovani, tak mame za sebou 1. hexu, byly jsme na ni 14.5., a to jsem se to pokousela co nejvice zdrzet, jinak by nas ockoval uz zacatkem dubna… Malou ockoval i kdyz jsem byla nastydla a mela uplne natekle a zarudle mandle (manzel zrejme neco donesl z prace). Rikal, ze neni mozne to vic protahovat a jestli to ma mala chytnout, tak to proste chytne, ze to u ockovani nevadi…
Holky a u toho skubani, byly to jen drobne zaskuby a jen par, a nebo silnejsi a ve vetsim mnozstvi?
Asi bych zvážila odchod od lékaře, když očkuje proti přání matky.