Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
máte někdo zkušenost, jak se projevuje epilepsie u kojence? Nedávno se mi stalo, že když jsem synka oblíkala po koupání do pyžamka, přetočila jsem ho na záda a on jakoby začal natahovat, že bude plakat, ale najednou přestal dýchat. Vzala jsem ho do náruče, klepala po zádíčkách, ale on jakoby úplně ztuhl, nedýchal, začal modrat až mi v rukách odpadl úplně. Už jsme chtěli volat záchranku, ale poté začal pomalinku dýchat a byl celý zmatený, malátný, ale neplakal, ani nekašlal, že by něco vdechnul. Pak už byl vpořádku a od té doby bez obtíží. Manžel je epileptik. Dva dny před tím málo spal, protože chytil nějakou střevní virózu. Máte někdo zkušenosti? Mohlo se jednat o epi záchvat? Příští týden jdeme k Dr. na kontrolu, tak se určitě zmíním…
Mam s epi onemocnenim zkusenosti. Epilepsie jako takova zdedit nejde
Pravdepodobmost ze by to mel po manzelovi je minimalni. O zachvat se s nejvetsi pravdepodobnosti nejednalo
ale mohl to byt nabeh na zachvat. Epi zachvat ve vetsine pripadu zacina febrilnimi krecemi. Zmatenost u takto malych deti se prokazuje spatne, ale dr vam urcite rekne vic. Drzim palecky at je vse v poradku
![]()
@Pavca13 Ahoj stát se to mému miminku tak okamžitě volám rychlou, nečekala bych na příští týden až půjdete k Dr., ale šla bych hned, když jste nevolali záchránku.
No tak především, bych nečekala za nějaký týden, ale makala k doktoru minimálně druhý den, co se ti to stalo. A nebo klidně volala záchranku.
Moje nejlepší kamarádka právě v 8 měsících podchytila doma záchvat svého miminka. Co bylo spouštěčem už se neví, ale každopádně je odvezla RZ do nemocnice. Několik hodin před tím se miminko kleplo do hlavičky a též v průběhu předešlých cca 8 dní bylo očkováno. První podezření byl otřes mozku, ten se neprokázal. Pak se opakovalo několikrát divné třesení miminka. Byli nasazeny léky na Epilepsii. Přesto že opakované vyšetření na magnetické rezonanci nic neobjevilo. ¨
Toto není legrace. Mého synovce odvezla takhle záchranka v 5 a půl letech při horečce, přestal dýchat a odpadl. Podle doktorů už byl na febrilní křeče z teploty starý, MR prokázalo změny na mozku. Léky nebere, je sledovaný na neurologii, nesmí na velké horko bez pokrývky hlavy a nesmí sám do vody.
Proto nechápu, že když otec dítěte má Epilepsii, že to neřešíš hned v okamžiku, kdy se toho objevilo.
Měla jsem to samé u dcery u dcery cca od 1,5 roku a byly to afektivní záchvaty. Když se to stalo poprvé, tak dcera po pádu plakala a pak přestala dýchat, zmodrala a očí obrácené v sloup. Trvalo to několik sekund a hned byla ok, ale i těch několik sekund bylo šílených, ten strach, který jsem o malou měla. Záchranku jsme nevolali, jen jsem spala celou noc s ní. Pak jsem to popisovala dr a ta řekla afektivní záchvaty. Ještě párkrát se to opakovalo a cca od 3 let nic. Ale raději bych zašla k doktorovi, nemusí to být to samé.
@Pavca13 necekala bych tyden, ale hned zitra bych klusala k doktorce. Co kdyby se mu to stalo nedejboze ve spanku? Kdyz ani nevis o co jde?
Tak podle toho popisu bych taky sla k doktorce hned. je pravdepodobne, ze ti obvodni moc nerekne, spis posle na neurologii, ale lepsi nez cekat, jestli se to bude opakovat.
Taky bych na nic nečekala. Máme doma miminko po operaci srdíčka a toto by klidně mohl být i signál nějakého srdečního problému.
A myslíš že chtěl plakat, že se mu něco nelíbilo třeba škrábanec při přetáčení, nebo prostě že ho přetáčíš?
protože píšeš, že chtěl plakat… s epilepsií nemám (naštěstí) vůbec žádné zkušenosti, ale zase mám bohaté zkušenosti s afektívními záchvaty - a ten u malé vypadá přesně jako píšeš. začne natahovat na pláč, ale zůstane s otevřenou pusou, nenadechne se, zmodrá, oči v sloup, někdy prohnutá, a odpadne. když se probere, je mimo, kouká ze strany na stranu úplně zmateně…
malá s tím začala někdy když začala víc lézt, nevím přesně, 9-10měsíc.. kolem 15m několikrát za den
co mi vysvětlili na neurologii je, že afektívní záchvat je vyprovokovaný něčím, třeba že se dítě bouchne, nebo naší malé stačí jí něco zakázat apod. epileptický záchvat je nevyprovokovaný, začne zničeho nic úplně bez příčiny…
každopádně k doktorovi, určitě běž co nejdřív, nečekej na nic…
snad je moje informace k něčemu, říkám si, abys věděla že tohle taky existuje… však už si k afektívním záchvatům něco vyhledej a můžeš kouknout, jestli to na vás sedí nebo ne. existuje ještě i jeden druh afektívních záchvatů, kdy děcko nevydá hlásku, zbledne a rovnou omdlí ![]()
Příspěvek upraven 12.01.16 v 21:36
@jeane001 Afektivní záchvat je po nějakém podnětu - bolestivém, po vzteku, řevu nebo vyjímečně i pozitivního silného „vzrušení“.Zakladatelka nepíše, že by její miminko něco takového prodělalo, že by přestalo dýchat při řevu.V jejím případě bych upalovala hned na pohotovost, epilepsie to klidně být může. S afektivními záchvaty mám bohatou zkušenost u dvou dcer, jedna jen lehce a druhá, která má teď 3,5 roku, je prodělávala při každém silnějším podnětu prakticky od půl roku, taky jsme jednou skoro volali záchranku, ale nadechla se(bylo to po řevu, že nebylo po jejím, okolo půl roku, jsem prostě ještě něco musela udělat, než jsem ji zvedla z postýlky).Teď jak roste, záchvaty jsou už jen sporadicky, ale když běží a někde spadne, bouchne se, tak to taky stojí za to. Úplně zmodrá a trvá, než „naběhne“.Moje nervy mi daly s ní dost zabrat, bylo období, kdy jsem to už „nedávala“,teď už je starší, tak se bojím míň. Na vyšetřeních jsme byli, léky jsem pro ni nechtěla(někdy se dávají, podobné na epilepsii, aby se tomu předešlo).Nic vážného to není, skutečně jen afektivní záchvaty.
Ještě mám další dvě děti(první a čtvrté) a ty afektivní záchvat neprodělaly nikdy. Nemladší dcerce je rok, ještě to může přijít, když si třeba někde přivře prst do dveří nebo nějaký větší pád, jak teď začíná chodit a lítat, ale myslím si, že ne tak masivně jak u třetího dítěte, to už by nějaký prodělala a bolestivé podněty byly taky. Nejstarší syn nic takového neprodělal ani když si v roce a půl rozbil hlavu o patník.
@alisekR souhlasim s tim ze se mela volat zachranka, ale rozhodne nesouhlasim s tim ze je v 5ti letech dite na febrilni krece velke. Je to nesmysl. Febrilni krece maji bezne i dospely. Je to projevem zachvatu, samozrejme u kazdeho je to jine, ale vek v tom roli nehraje.
@Verculinka23 píše:
@alisekR souhlasim s tim ze se mela volat zachranka, ale rozhodne nesouhlasim s tim ze je v 5ti letech dite na febrilni krece velke. Je to nesmysl. Febrilni krece maji bezne i dospely. Je to projevem zachvatu, samozrejme u kazdeho je to jine, ale vek v tom roli nehraje.
Jen jsem napsala, co řekli ségře v nemocnici, když je přivezla záchranka, že je na febrilní křeč z vysoké teploty už skoro velký a že tomu moc nevěří
Že ty podle lékaře bývají tak do 6 let.
ale pak si je tam nechali 5 dní na pozorování.
Co se týče febrilních křečí, u většiny dětí mizí do 4 let, vyjímky jsou, ale málo.
Febrilní křeč nemá s epilepsií nic společného, spojuje se to v dnešní době jen proto, aby se ta epilepsie vyloučila(čím dřív se na ni přijde a je zahájena léčba, tím líp pro nemocného).
Mám známou, která jako dítě trpěla febrilními křečemi, odeznělo to během ranného dětství, tenkrát se z toho nedělal takový humbuk, jen přijel doktor a zkontroloval dítě. Dnes v dospělosti je naprosto zdravá.