Erasmus s dětmi
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Erasmus s dětmi
Ahoj, studuji kombi magistra a v zimáku je možnost odjet na Erasmus. Krom toho, že by děti viděly tatínka jen o víkendu, nemůžu najít negativa. (Aktuálně tatínek často chodí domu, až když děti spí, což je naprd, ale znáte to, horší je to očekávání “možná to dnes stihne”, než kdybych věděla, že pondělí - čtvrtek je to na mně”.
Poslední taková diskuze tu na toto téma byla před deseti lety, tak bych ráda načerpala nové zkušenosti. Byla jste některá s malým dítětem na Erasmu?
Moje pro:
Poslední možnost jet
Do klidného místa v přírodě (Erasmus v hlavním městě s pařením už jsem v minulosti zažila)
Budu to mít blíž k hlídacím prarodičům než teď
Základy jazyka umím Škola je baby friendly - velká herna v kampusu, rodinné apartmány dal od školy, ale blíž školce, garantovaná místa ve školce
Studium mě teď fakt baví a předpokládám, že až na porozumění odborným výrazům bych to snad zvládla (teprve se budu ptát, jestli mi umožní zkoušky psát / říkat anglicky)
Negativa
Absence tatínka
Vše bude na mně, nesmím onemocnět
Pro mladší by to byla první školka vůbec (otázka adaptace…?)
Starší vypadne ze svého kolektivu (místo mu podržíme) a bude muset se začlenit do cizojazyčného společenství, ve věku čtyř let
Musím říct, že jsem překvapena, že mě to vůbec napadá, nicméně… kdy, když ne teď. Ano, studovat se dvěma malýma detma je samo o sobě mazec. Ano, může se stát, že narozdíl od kombi studia, co si užívám teď, tam budu muset jak idiot chodit pondělí až pátek. Na druhou stranu o děti bude postaráno (v případě nemoci jsou u mě rodiče za hodinu a půl a odvezou si je… ale nic, co bych chtěla na ne házet formou plného úvazku).
Přemýšlím, že bych to pojala jako rodinnou expedici, prostě vytržení z našeho prostředí za účelem poznání jiného kusu zeměkoule (ne tak vzdáleného, protože je přeci je fajn mít blízko české nemocnice:)). Proste toť tak za těch pět měsíců (reálně s Vanoví tak čtyř měsíců) krásně projet, poznat. S takhle malýma detma… i cesta do obchodu je zážitek, že jo.
Pak se ale ozve hlas v hlavě, že to je hrozná blbost. Na první Erasmus jsem odjela a ještě nebyl internet v mobilu. Měla jsem mapu nakreslenou rukou na papíru a všude metr sněhu.
A nějak se to zvládlo. Se dvěma detma a autem… já nevím. Často narážím na věci, co ostatní s detma prostě nedělají a musím si to prošlapat. Jestli nejhorší, co se může stát, je, že budu muset odjet a vrátit peníze a nebudu mít kredity, tak proč to nezkusit?
Obě děti jsem tahala na přednášky i na zkoušky a to mám školu opravdu unfriendly a za ty čtyři roky se nic nezměnilo. Ale nikdy jsem nechtěla být a ani nechci být troublemaker, jako ze tam přijedu a “já jsem ta studující mamina a vy mi se vším pomůžete a ve všem ustoupíte, to fakt ne, kdyby školka pro oba vyšla, tak bych to klidně i tajila, že tam jsou se mnou…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Já tomu vůbec nerozumím. Chceš jet na Erasmus do jiné země s dětma? Ty budou v cizojazyčné školce, když ty budeš ve škole? To je za mě tedy hodně scifi, svoje děti si v té situaci neumím představit. Ani nevíš, jaký budeš mít rozvrh, jasně, je to vysoká, ale co když to nepokryje ta školka?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Výbojka píše: Více
Je to celý nějaký divoký, moc tomu nerozumím, jak si to jako představuješ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky těžko říct, nevíme kam chceš jet. Pochopila jsem dobře že bys teda sbalili děti, jela s nimi někam autem, tam bys někde s dětmi bydlela a studovala s tím, že během studia děti budou v tom arealu ve skolce?
Pusibis že to chceš, tak do toho asi jdi. Zpetne by te to asi mrzelo. Muž by tě měl podpořit a i stim, že by si Teda případně vzal dovolenou a přijel hlídat nemocné děti at to není jen na prarodicich, malé děti jsou nemocné často a nevíš jak se k tomu budou stavět v té školce. Ale Erasmus je teď kolik, max půl roku? To je nic. Záleží teda kde to je.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud máš pocit, že to zvládneš a děti to taky zvládnou, partner i prarodiče tě bez výčitek podpoří - tak to zkus.
Já tuto podporu nemám, takže bych do toho nešla. Za výčitky, jaký jsem sobec, by mi to nestálo (však ty výčitky poslouchám neustále a to jsem ještě nevyrazila si ani zacvičit).
A tebe to asi nabije energií? Děti snad ocení šťastnou mámu. Jinak počítej dopředu, že se něco z toho může podělat a opravdu měj v záloze prarodiče. Jak píšeš-nesmím být nemocná (to za ten půlrok dost možná budete v zimě nemocní atd.)
Prostě s tím počítat.
Držím palce!
- Citovat
- Upravit
@JoHoP Manžel mě právě podporuje. Sám by chtěl pracovat v zahraničí, momentálně nemá tu možnost. Vzal by si i nějaké týdny neplacené volno, aby tam byl se mnou.
@K. Rocánková Nechtěla jsem to psát samozřejmě rovnou do příspěvku, ale pokud je to natolik zásadní informace pro radu, jedná se o Německo-polské pohraničí. Nemecko-polská školka.
@Matt 02 Jestli je to moc divoký, tak se klidně doptej, psala jsem to během přednášky, takže nadivoko a jiny uz to s detma nebude, ale to neznamená, že se nedá neco s nima stihnout.
Takže mi vypadla ta část o podpoře manžela.
A jedna nevýhoda: je tam delší semestr, takže bych tam teoreticky mohla jet na zkoušky až třeba v únoru / březnu, kdy u nás začíná už čtvrtý semestr. A dva předměty mi Erasmus nepokryje, takže bych stejně dva právní musela dělat v ČR po návratu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pro doplnění pro ty, co třeba na Erasmu byli a nemají aktuální informace: Erasmus nyní právě podporuje studující rodiče a přispívá jim okolo 250 eur na školku (souhrnně, ne na dítě) a nebo skutečné doložitelné náklady.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Děkuji Ti za odpověď. Máš pravdu, jak se nad tím zamyslím, tak bych si s sebou měla zabalit celou lékárnu. ![]()
Mrzí mě, že tu podporu nemáš. ![]()
Já ji tolik neměla s prvním dítětem - jenže už zpětně nevím, zda to bylo proto, že nikdo nechtěl hlídat, nebo protože jsem ho nechtěla půjčovat a měla pocit, že musí byt se mnou imrvére. Takže ten bakaláře “odchodil” v nosítku. Manžel mě podporuje ve studiu hrozně moc, ale je to hlavně slovní podpora, dovolenou v době zkoušek si fakt vzít nemůže.
takže plánuji zkoušky podle toho, kdy dítě spí.
Představa obou dětí ve školce je na jednu stranu osvobozující, na druhou stranu je velká pravděpodobnost, že mladší bude zvládat jen tři dny v týdnu, jen dopoledne. Například. Napíšu jim mail a budu vědět víc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Výbojka
Jestli tě podporuje manžel a ty věříš, že to zvládneš, jdi do toho. Zase jedna zkušenost do života a bude to zkušenost i pro děti. Bude to náročné období, ale o to hodnotnější.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty nesmíš být nemocná… no ok, ale co když ti onemocní děti? V cizí zemi by to mohlo být hodně nepříjemné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Me to prijde naprosty nesmysl. Mam ted dite prvni rok ve skolce. Stesti jsem mela v tom, ze adaptace byla zcela bez problemu, smulu v tom, ze se tam chodi od zari akorat nakazit. Tyden skolka, v patek uz kolikrat vyzvedavam se zacinajici nemoci, nebo ani patek nezvladne a dva tydny doma. Coz kdyz to bude takhle? Rodice je muzou mit i takhle casto? Budes ty ok s tim, ze nemocne deti treba s horeckou budes odevzdavat a ty chodit do skoly? Budou rodice s nimi travit noci srazenim horecek a smrkanim? Kamaradka ma jeste upgrade, nemoci tak stejne, ale jeji dite skolku nesnasi. Asi se tezko adaptuje i proto ze tam vic neni nez je. Tvoje deti by byly ve skolce kde nebudou rozumet a nebudou umet si o nic rict co potrebujou. Z toho bych teda byla ve stresu i ja jako dospela. Co kdyz tam budou plakat a nebude se jim to vubec libit? Umela bych si to predstavit s velmi pozvolnou adaptaci, ze by se to dite pri tom jazyk ucilo. Ale jako predpokladat, ze prijedes, das je do skolky a ony tam budou kazdy tyden cele dopoledne, no to teda nevim.
- Citovat
- Upravit
@alisekR Píšeš jak hulvát, ty opravdu s tímto projevem i chodíš mezi lidi a říkáš jim takové věci do očí?
Doporučuji nový dokument ČT na téma hate speech.
Nikdo tě nenutí to číst, tua culpa maxima.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Díky moc za názor. Staršího jsme chtěli dát ve dvou do školky a nevesel se. Myslím, že by to býval zvládl lépe než od tří, protože to už si moc dobře uvědomoval, že on tam musí a maminka je doma se sourozencem.
Mladší je ve školce nadšený, ale jen když tam je s bráchou, že ano, tu max hodinu. Jinak nikam nechodí, ale hlídány je často.
Takže stejně jako Ty mám dítě první rok ve školce. Měl za tu dobu dvakrát rýmu, jinak nic, je hodně zdravý.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit