Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny pražské maminky,
mám asi hloupý dotaz, nějaká diskuze ohledně pražské MHD už tady je, ale zajímalo by mě, jak jezdíte s kočárky (já mám 4kolku, ale s předními kolečky menšími a hodně u sebe - concord neo) na eskalátorech, zejména těch, co jedou strašně rychle. Včera jsem totiž absolvovala svůj první výlet do centra - konkr. stanice Náměstí republiky - výlez Masarykovo nádraží a mám z toho pupínky ještě teď
. Nahoru jsem vyjet zvládla vcelku dobře, ale dolů to byl horor, naštěstí mě doprovodil manžel. Chtěla jsem si jízdu natrénovat, takže jsem se tam snažila nacouvat, jenže se ve mě udělal takový blok, dostala jsem šílený strach
, že jsem od schodů asi 4× utekla. Ostatní cestující se zřejmě docela bavili
no a kočár musel nakonec vzít manžel. Na těch dalších eskalátorech, které jedou pomaleji to bylo vcelku vpoho, ale ty první rychlé a dlouhé - to je šílený!!! To pozadu ztrácím rovnováhu sama natož s kočárem… ![]()
Děkuji za Vaše rady ![]()
Ja neporadim, jen ti reknu, ze se taky hrozne bojim… proto porad hledam a resim bezbarierovy stanice.
![]()
Mám trojkolku a nahoru jezdím pozadu - naskočím na schod a rychle přitáhnu kočár. Dolů normálně popředu najedu zadníma kolama (to přední je ve vzduchu) a v pohodě nastoupím i já. Jezdit dolů je jednodušší - ani nebrzdím frontu u schodů (když jedu nahoru, musím kočár otočit a to „zdržuje“)
dornicka píše:
Mám trojkolku a nahoru jezdím pozadu - naskočím na schod a rychle přitáhnu kočár. Dolů normálně popředu najedu zadníma kolama (to přední je ve vzduchu) a v pohodě nastoupím i já. Jezdit dolů je jednodušší - ani nebrzdím frontu u schodů (když jedu nahoru, musím kočár otočit a to „zdržuje“)
Presne tak ![]()
Jezdím dolů také popředu - kočárek opřu o schod jen zadními koly (těmi blíž u mě) a přední visí ve vzduchu. Zkus si to nejdřív na rovině - jde to dobře. Zkus si to nacvičit jednou rukou, aby ses mohla druhou přidržovat zábradlí (budeš při nastupování jistější).
Nahoru jezdím také popředu - kočár opřu o všechny 4
Příspěvek upraven 21.04.11 v 11:15
Teda já nevím s kočárkem jezdit popředu a stát nad ním, mně to přijde na těch schodech nestabilní
. Jednou jsem jela a někdo zmáčknul tu brzdu, starší paní nade mnou spadla a při představě, že držím kočár před sebou jen za řidítka ![]()
Bych asi radši vystoupila na bezbariérové stanici a dojela to nízkopodlažní tramvají.
meduzza píše:
Teda já nevím s kočárkem jezdit popředu a stát nad ním, mně to přijde na těch schodech nestabilní. Jednou jsem jela a někdo zmáčknul tu brzdu, starší paní nade mnou spadla a při představě, že držím kočár před sebou jen za řidítka
Bych asi radši vystoupila na bezbariérové stanici a dojela to nízkopodlažní tramvají.
Ono je to nebezpecny tak i onak. Me se to jednou stalo taky pri ceste nahoru se v pulce eskalatory zastavily, tak jsem nevedela jestli teda ma se snazit jit dopredu nebo dozadu
Ale za mnou stali nejaci chlapci, kocar popadli a vynesli mi ho nahoru. ![]()
LeaZbrna píše:
Ono je to nebezpecny tak i onak. Me se to jednou stalo taky pri ceste nahoru se v pulce eskalatory zastavily, tak jsem nevedela jestli teda ma se snazit jit dopredu nebo dozaduAle za mnou stali nejaci chlapci, kocar popadli a vynesli mi ho nahoru.
Tak to je prima, že to dobře dopadlo
. Já jsem na tohle strašpytel
. Určitě, když třeba někdo bydlí u metra, které nemá bezbariérový východ, tak se to nějak s kočárkem na schodech naučí
.
Příspěvek upraven 21.04.11 v 11:44
Někde jsem četla, že kočárek na eskalátorech smí přepravovat pouze 2 osoby. Což je v praxi asi dost náročné, sehnat si na eskalátory doprovod, ani moc nechápu, v čem by pomohl - jedině kočárek přidržovat. ![]()
Já bydlím za Prahou a jak to nemám natrénované, je pro mě cestování s kočárkem v MHD noční můra.
Jakmile to jenom trošku jde, jedu radši autem, nebo si hledám bezbariérové stanice a pak už se musím dostat jinak.
V podstatě na eskalátorech s kočárem jezdit nesmíš, musíš výtahem. No ale výtah není ve všech stanicích. Já v Praze jezdila metrem rok s trojkolkou a dělala to jak píšou holky, ale strach jsem měla furt. Pak i s golfáčem, i když s tím se jezdilo podstatně lépe. Dolu jsem jezdila popředu, ale vždycky jsem pěkně ten dav lidí pustila před sebe, aby se kočár v nejhorším zastavil o lidi
, kdyby náhodou někdo zastavil naráz eskalátory. A ještě jsem byla za slušňačku, že je pouštím
![]()
ahoj, taky si myslím, že sjet dolů je mnohem jedodušší, jezdila jsem jak je výše popsáno, tedy popředu a přední kola ve vzduchu a nebyl jedinej problém. Zato vyjet nahoru pro mě problém byl, nakonec mi přišlo nejjednodušší nahoru jet taky popředu, kočár postavenej na všech čtyřech kolech, přední teda zaaretovaná a v pohodě,,,, ovšem chtělo to trošku cviku.
A.
Zakazany to neni, mame vyjimku od EU (prave kvuli metru), ale nevim do kdy ![]()
jen jsem ted nasla tohle http://cs.wikibooks.org/…5%BEit%C3%AD
Tady je o te vyjimce http://aktualne.centrum.cz/…clanek.phtml?… ale neni tam napsano do kdy je… http://zpravy.idnes.cz/…-/domaci.asp?… tak tady je to popsane ![]()