Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, rozhodla jsem se, že snad zítra začnu s Estivilovou metodou uspávání. Moje dcera má 9 měsíců a nikdy neusínala sama v postýlce, ani jsme ji nenechávali usínat, aby nebudila starší-2 letou dceru, která má hodně měkký spánek. No tak si dcera zvykla, že ji musím uspat já, občas to jde i u někoho jiného. Ze začátku to bylo v rukách, poslední 4 měsíce je zvyklá na nosítko. Většinou to netrvalo tak dlouho, ale poslední dny mi večer nechce spát ani po pátém položení do postýlky, kdy už v nosítku zdá se spí. Položím a řev…dnes jsem ji tak uspávala přes dvě hodiny. K tomu se poslední noci vzbudí i 8 krát. Při kojení občas sice usne, ale myslím, že je to tím, že usnu já s ní. Ale jakmile se procitnu a chci ji přenést do postýlky, je najednou zase vzhůru a tak musím zase uspávat…Už je to ale moc, proto ji chci naučit usínat. Jak už jsem ale naznačila, je problém se starší sestrou, bojím se, že když bude dvě hodiny řvát, tak se starší musí vzbudit. Máme průchozí pokoje vedle sebe. Pak už máme jen kuchyni, tak nevím jak to vymyslet. Týden nemůžu dát starší dceru k babičce, to je dlouho. A jak se to řeší přes den, to je také asi potřeba neuspávat a nechat plakat, že? to se nám asi rozhodí celý řežim spaní, že? nebo máte někdo nějaký jiný nápad, co s ní? děkuji moc za odpovědi.
Zkusila bych jeste cteni pohadek, je sice mala, ale deti rady poslouchaji a na naseho mladsiho to v krizi (rust zubu atd) plati. Anebo pustit potichu detske pisnicky na uspavani…takove ty, jak hraje jen klidna hudba. Takto bych to zkusila, ale byla bych v pokoji. Pokud se zadari, ze usne sama v. postylce, bych postupne ucila na to, ze ma usnout i sama v pokoji. Ja teda nemam nic proti tomu, nechat deti vybrecet, ale v tvem pripade vzhledem k starsi dceri, je to asi mene drasticke.
@petulili no nepotěším tě. náš prcek taky usínal prachbídně. uspávání u prsa, v náručí apod. pokládání do postýlky na 10× s řevem… zkoušela jsem všechno možné, ale v podstatě se situace jen zhoršovala. on řval, já byla ve stresu čímž jsem do stresu dostala i jeho a už jsme frčeli v ďábelským kolotoči.
dobrou zprávou je, že jsem to nakonec hodila za hlavu smířená s tím, že v 15 letech ho ještě budu uspávat v náručí. a najednou se to samo od sebe zlomilo. napřed začal v pohodě spát celou noc a po pár dnech začal usínat, že stačilo abych byla v místnosti a za dalších pár dní mi zamával, řekl papa tak jsem šla a bylo.
dneska už si vezme dudlík, plyšáka, lahev a jde prostě k posteli ![]()
lámat se to začalo kolem 14 měsíce
Nám se teda povedlo touto metodou naučit malého usínat samotného během 3 dnů (měl rok a půl). Ale dodržovala jsem přesně ty dané intervaly.
První den plakal 25 min, druhý den 10 min a 3. den byl po 4 min. klid.
Držím palce. ![]()
Jak píše Paola, už několikrát se potvrdilo, že kolem patnáctého měsíce nastává ve spaní velký zlom. U nás taky a to je malá stále kojený závislák a bez jakéhokoliv řevu začala spávat skoro ze dne na den celou noc. Prostě jsem nedala, jen jsem si jí přivinula, ona něco zakníkala a spala dál. V říjnu jí budou dva, musím teda říct, že od léta se mi pořád budí okolo čtvrté - ale mám pocit, že jsou to spíš nějaký děsy, protože když na ní šáhnu nebo si jí chci vzít k sobě, tak začne vydávat příšerný skřeky
Když jí nechám, tak po chvilce zase usne sama. Ale zvuky jsou to příšerný, vždycky mi pak ještě min. půl hodiny skáče srdce a nemůžu se uklidnit.
Spala bych s ní v posteli, ale to asi slyšet nechceš…
Popravdě já nevidím totiž nic špatnýho ani na uspávání starších dětí… I s 4leťákem jsem, dokud neusne ![]()
No sedět u ní u postýlky a klidným hlasem ji číst, když ona řve, to nemá smysl! to se radši někde zavřu a budu za ní po pár minutách chodit…a kdyby u mě chtěl usínat v posteli, tak mi to nevadí, ale ona u mě neusne, musím jí nosit, včera se to jednou povedlo, ale jakmile jsem ji přenášela do postýlky, byla za chvilku vzhůru…no já nevím
@petulili Ahojky. Je to děs to uspavani, já mám 4 měsíční holčičku a každej den se děsím večera jak a kdy usne
nenechávám ji vyplakat, zkoušela sem to jednou a měla sem co dělat, abych ji utisila..ale predstava, že se takhle budu bát třeba do jejího jednoho roku je šílená..takže sem si říkala, jestli to takhle bude pokracovat i po půl roce, že ho budu muset aplikovat taky, ač nerada, ale mám i jiné zájmy a nechci mít náplň dne hraní, krmení, uspavani pořád dokola! Já musím uspat na míči a ještě mít pusteny fen..takže být tebou tak do toho jdu, chce to pevné nervy a pak dej vedet jak jsi dopadla ![]()
@petulili píše:
No sedět u ní u postýlky a klidným hlasem ji číst, když ona řve, to nemá smysl! to se radši někde zavřu a budu za ní po pár minutách chodit…a kdyby u mě chtěl usínat v posteli, tak mi to nevadí, ale ona u mě neusne, musím jí nosit, včera se to jednou povedlo, ale jakmile jsem ji přenášela do postýlky, byla za chvilku vzhůru…no já nevím
Já právě myslela neořenášet ji, nehcat ji spát s váma… ![]()
To mi stačí, když u ní usnu na hodinku a mám tak dolámaný záda. máme hodně úzkou postel, takže by jsme se asi vůbec nevyspali…
Holky, tak prvních 25 minut zkoušíme…plaká, ale není to už tak hrozný, moc toho dnes nenaspala přes den, tak doufám, že už max hodinku, aby jsme mohli jít taky spinkat. starší je zatím vedle v pokojíku a spí jak dřevo…jak se to pak dělá v noci, když mi nebude chtít usnout u prsa, taky nechat vyřvat? přímo v ložnici? to nevím…a když se učí uspávat, tak se to musí dělat i přes den, nebo stačí na noc?
@petulili dělá se to prý pořád stejně i ve dne i v noci..snad se zadari ![]()
Tak máme za sebou první noc i den…a naproste super! malá je šikulka…včera usnula po půl hodině plakání, nebylo to ani tak hrozný. v noci se vzbudila až v půl3 a usnula u prsa, pak až v půl7. dopoledne už plakala jen 20 minut a spala 2 a půl hodiny. odpoledne usnula po 15 minutách, ale jen na půl hodinky, což stejně nevadí, aspoň půjdu večer dřív…prostě je to zatím OK, snad to tak bude i dál
@petulili teeeeda, tak to gratuluju, jen tak dal
uz se tesim az budu mit vetsi dite a taky to zkusim, ale nemyslim si, ze u nas to pujde..:(
@petulili ahojky, chci se zeptat, jak to u vas vypada? jestli muzu jásat, ze to zabralo a casem to taky vyzkouset ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.