Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Otěhotněla jsem, když bylo synovi 11 měsíců, taky dříve, než jsem plánovala. Zpočátku šok. Nad interupcí jsem neuvažovala ani okamžik, ale s faktem, že budu mít tak brzy další mimčo, jsem se srovnávala dlouho, prakticky celý první trimestr. Ale postupně přišlo i to těšení
Prcky mám od sebe 20 měsíců, mladší má 3,5 měsíce a jde to celkem v pohodě, řekla bych. Děti si nestěžují a na manžela si taky čas najdu ![]()
Otěhotněla jsem, když bylo klukovi 14měs. Dvojčata se mi narodila, když mu bylo 22měs, byl ještě v plínách a měl dudlík
mazec
zvládli jsme to
dnes je dvojčatům 34měs a už je to o chlup lepčejší než na začátku ![]()
Neplánované těhotenství bylo pro mě úplně jiné než plánované, pocity úplně jiné, samozřejmě nejdřív šok, pak teda o mimino jsem se bála, ale nějak extra se netěšila. No a teď je to moje zlatíčko, můj klokánek malej, ze kterýho jsem podělaná až za ušima
To s předchozíma dvěma neznám, zkrátka benjamínek.
Osobně by mi přišlo ujetý jít na potrat, když jste další plánovali, všeho je dostatek, že teď to není podle plánu - to je holt život, všechno vždycky nejde podle plánu.
Jinak játo měla vyřešené předem potraty neuznávám, tudíž bylo jasné, že pokud se miminko samo nerozhodne odejít, tak bude.
A takhle vypadá miminko, které přišlo nečekáno, nezváno a pokud bych ty potraty měla morálně pořešené jinak, tak by neexistoval…
Já druhé tehotenstvi ač bylo plánované neresila vůbec. nebyl čas. ted je to solidní zabíračka ale tesim se az trošku odrostou. budou parťáci. zas téměř nežárlí ![]()
@Retea píše:
Hledám maminky, které mají +- měsíc narozené děti s dvouletým odstupem.
Zjistila jsem, že jsem těhotná 6.týden a doma mám 16-měsíční holčičku. Mám trochu dilema, jak zvládnu 2 děti tak blízko od sebe. Plánovali jsme další dítě, až malá bude mít tak 3,4 roky. Tohle těhotenství mě zaskočilo, první den v šoku, druhý že půjdu na potrat, třetí den, že si to necháme, a pak zas, abych při dvou dětech měla čas i na přítele. A tak pořád dokola. Vím, že mi tu nikdo neřekne, dítě si nech, nebo ne, vím že to rozhodnutí je na mě a že je nezvratný.
Přítel i slušně vydělává a máme vlastní byt. A plus ještě jednu pubertacku z předchozích manželství. Nejsme nejmladší, takže trochu risk jít na potrat.
A taky po malý jsem fakt toužila a s tím, co mám v bříšku to nějak necítím. Chci vědět, jak jste to měly vy, jestli jste se taky některá rozhodovala, co vás přesvědčilo, nebo odradilo. A nakonec od těch, co tak děti mají, tak jak to zvládly a zvládají.
Mám dokonce tři děti po dvou letech a i teď, s odstupem let, se mi to zdá ideální. Neměnila bych - ani kdybych mohla.
Ahoj, nedávno jsem psala na podobné téma příspěvek, tak to více méně zkopíruju, co jsem psala tam:
Kluky máme 2 roky od sebe…je to teď čerstvé, sžíváme se takto druhý měsíc, takže mám čerstvé dojmy ![]()
Nejsložitější bylo zabavit staršího při kojení, aby nedělal lumpárny a já v klidu mohla nakojit mladšího. To jsem nakonec vyřešila tak, že kojím na zemi opřená o komodu, v jedné ruce držím miminko, druhou buď hladím staršího nebo si prohlížíme knížku nebo si kreslíme
Popřípadě starší sedí v jídelní židličce (když právě dojedl) a hraje si na pultíku s autíčky.
Na procházkách chodí starší pěkně, většinou i za ruku, skate jsme zatím pořizovat nemuseli. Když ho to teda chytne, tak se všude zastavuje, ale většina procházek je v pohodě.
Co jsem Ti chtěla hlavně napsat je to, že mít dvě děti mě ohromně naplňuje
Člověk je víc unavený, má ještě míň volného času, ale jinak máme o zábavu na celý den postaráno
Je pravda, že s manželem na sebe máme míň času, ale o to víc se těšíme z každé volné minuty a taky na to až někdy v budoucnu pojedeme na dovču jen sami dva a děti necháme u prarodičů ![]()
Jinak u nás byl nejhorší asi první týden…pak si začal zvykat starší i já…hodně taky asi záleží na povaze miminka, ale to člověk dopředu neví, že…náš je zatím úplné zlatíčko ![]()
PS: Za celou dobu jsem brečela asi jen 2×, že to nezvládnu, ale bylo to ještě v rámci šestinedělí ![]()
Hodně lidí tvrdí, že dvouletý rozdíl se zúročí až později, až bude tomu mladšímu aspoň rok, že začnou být parťáci, tak se tomu snažím věřit ![]()
Čekám za 2 měsíce 2. dítko (vysněnou holčičku) rozdíl bude 23m… já jsem to také neplánovala, manžel ale škemral, chtěl, aby děti byli blízko u sebe… první trimestr jsem tak nějak neprožívala (připadala jsem si netěhotně - žádné příznaky ani nevolnosti)… když jsem ale uviděla ve 21 tt na velkém ultrazvuku to malé štěstí, jak si cucá paleček a vyplazuje jazýček tak jsem totálně roztála a teď se té žížalky už nemůžu dočkat ![]()
@Lesina sice mám taky 3 děti během necelých 2let, ale ideální se mi to zase tak moc nezdá
ale bojujeme ![]()
Ahoj, dcera mala 9 mesiacov, ked som otehotnela s nasim tretim (najstarsi mal 4).
Tehotenstvo v pohode, do pol roma maleho celkom OK, ako zacal lozit a chodit - to bol teror! ![]()
Ale dnes - deti maju 8, 4, a 3 roky je to v pohode.
To zvladnes. ![]()
Nasi mali su strasni partaci, velmi sa lubia - keby som vedela, ake to bude super zariadim aj medzi 1. a 2. dietatom mensi vekovy rozdiel.
Tiez to bol pre nas sok, hlavné pre muza- ale lubi ho najviac na svete. A maly nam tie vsetky obavy vyvracia- je to maznacik, tuli sa a 1 000 krat denne nam hovori, ze nas lubi ![]()
Vsetko bude v pohode.
Drzim palce
Z
Mam deti 17 mesicu od sebe taky neplanovane, ale rozhodne bych nemenila. Mladsi je dneska rok a holky si spolu krasne vyhraji a i doma to klape lip, pac clovek musi mit nejaky rezim a neresit prkotiny. Jinak kdyz jsem zjistila, ze jsem tehotna, tak jsem to obrecela, ale ze pujdu na potrat me nenapadlo ani na chvilku a uz vecer jsem se tesila na mimco. Druhy jsme planovali jen ne tak brzo… a kdyz pominu ty prvni mesice, kdy jsme si vsichni zvykali, tak si to nemuzu vynachvalit. Casu je vic, pac holky se zabavi i samy a navic videt tu sourozeneckou lasku je nade vse ![]()
Máme 22 měsíců a neměnila ych. Je to v poho. Lepší, než s prvorozeným jako miminem. Si to člověk odbyde se dvěma prťatama hned za sebou a teď už s nima podnikám výlety, různé akce. Nedovedu si představit návrat k miminu ve 4 letech staršího, to by byl šok. To dáš. ![]()
Za sebe napíši, že mám dvě starší děti od sebe necelé dva roky a dvě mladší od sebe tři roky a měsíc. S rozdílem dvou let mám lepší zkušenost, jelikož v případě kdy starší je o tři roky, tak víc zlobí a méně toho stíhám.
Mám děti od sebe 22 měsíců. Ze začátku to bylo hodně náročné. Teď má syn 10m a pořád je to náročné, fyzicky i psychicky. Dcera je docela aktivní a nenechá mě moc odpočívat/pokud je venku tak se zabaví i sama-naštěstí máme velkou zahradu, ale co bude v zimě fakt netuším/ Manžel hodně pomáhá, ale zvládat se to dá, musí, je to hlavně i o organizaci času.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Hledám maminky, které mají +- měsíc narozené děti s dvouletým odstupem.
Zjistila jsem, že jsem těhotná 6.týden a doma mám 16-měsíční holčičku. Mám trochu dilema, jak zvládnu 2 děti tak blízko od sebe. Plánovali jsme další dítě, až malá bude mít tak 3,4 roky. Tohle těhotenství mě zaskočilo, první den v šoku, druhý že půjdu na potrat, třetí den, že si to necháme, a pak zas, abych při dvou dětech měla čas i na přítele. A tak pořád dokola. Vím, že mi tu nikdo neřekne, dítě si nech, nebo ne, vím že to rozhodnutí je na mě a že je nezvratný.
Přítel i slušně vydělává a máme vlastní byt. A plus ještě jednu pubertacku z předchozích manželství. Nejsme nejmladší, takže trochu risk jít na potrat.
A taky po malý jsem fakt toužila a s tím, co mám v bříšku to nějak necítím. Chci vědět, jak jste to měly vy, jestli jste se taky některá rozhodovala, co vás přesvědčilo, nebo odradilo. A nakonec od těch, co tak děti mají, tak jak to zvládly a zvládají.