Děti s dvouletým věkovým rozdílem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29436
1.4.14 09:36

Příspěvek upraven 11.11.19 v 11:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
390
1.4.14 09:40

Já mám dvě holčičky 2 roky a 5 měsíců od sebe.Za sebe můžu říct, že nejnáročnější bylo šestinedělí. Chvílemi jsem litovala, že jsem se do druhé dítka pustila tak brzo. Starší byla a je mamámek, cítila jsem, že mě potřebuje a do toho se naučit vnímat potřeby toho drobečka… Bylo to hodně náročné hlavně na psychiku. Ale s vědomím, že to všechno jednou bude lepší se to přežít dá. Druhorozená je v lednu, tak jsem si bláhově myslela, že když mi vzali starší od září do školky, že to bude pohodička. VELKÝ OMYL!!! chodí do školky pouze na dopoledne, po „o“ jde domů. A to ještě stylem, že je 3 dny ve školce pak má minimálně rýmu jak trám do 4 dnů to chytne mladší a jsme nachcípaný všíchni. Takže školka spíš peklo než úleva…
Ale teď když má mladší skoro 15 měsíců už je to velká legrace. Napodobuje ségru, snaží se jí dohonit - tou svojí neohrabanou chůzí. Hrají si na schovku, mebo jí tleská, když postaví hrad z lega. No a starší jí nadšeně vodí za ruku a tleská, když se jí povede udělat poklad do nočníku :lol:.
Jak už tu bylo psáno, pokud můžete zapojte co nejvíc tatínka, babičky a hlavně na sebe nemějte velké nároky… úklid počká a manžel sio večeři taky umí určitě obstarat :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Moňas.p

@luskabay máme to jako překvapní:) co vy?

• Citovat
  • Upravit
9066

Mam tedy rozdil 2 a tri ctvrte roku, ale souhlas, ze narocny to je prvni tydny a pak az se mladsi zacne hybat (cca od tri ctvrte roku). Ted je holkam rok a pul a ctyri a ctvrt a uz to jde ;) akorat tedy u nas se mimino kojilo echt blbe (idealne v tichu a pritmi a pul hodiny), coz moc se starsi skloubit neslo. A mimino se jinak nenakojilo, takze jsme ve 3m najeli na odstrikavani a v 5m uz nebylo mliko :oops: a starsi mam ve skolce az ted a jen na tri dny, ale da se to ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5682
1.4.14 10:15

@luskabay mam kluky s rozdilem 19m a v pohode… ze zacatku to byl mazec nez jsem je nejak sjednotila ale ted uz je to vsechno v rychtiku…nejaky ten system jsem si vypracovala do tech cca 2 mesicu od porodu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2090
1.4.14 11:45

@Fima To že jsi s dětma nonstop obdivuju :). Já jsem ráda když se jich tak dvakrát týdně na hodinku, dvě zbavím.. rozdělím babičkám. 8) Ale zase jsme bez tatínka mno.. zájem má jen o staršího o mladšího ne.. oba jsou jeho. Je to hnusný. Nevím jak to bude do budoucna až to budou chápat :zed: Snad se tatínek umoudří :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2090
1.4.14 11:47

Jinak po porodu.. se u nás toho moc nezměnilo. Až na spící mimino. :lol: Ten mrnous do 2 měsíců skoro pořád jen spal.. vzbudil se najídlo a spal. Zato teď je to nespavec :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
1.4.14 15:16

@TereuliJa ono to je mžná tím, že dokud byl syn miminko, tak to šlo, byl zlatej. Zato ted je to dabel sam a ja kazdej den poznavam, co dokaze ten malej mozecek vymyslet za lumpárnu. No a tím jak se štípou a perou, tak to mi teda taky dost vadí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
1.4.14 15:18

@andelka83 a že se tak blbě zeptám…těch 14 dní doma proč? to je celou dobu na hromadě? Jako vím, že u dětí to trvá dlouho ty nemoce, ale vzhledem k tomu, že rýma je náš dlouhodobý obyvatel, už to tolik neřeším a jakmile jsou už čiperní, bez teplot, ne teda po nějaké infenční chutovce (to stejně nikdy neměly), tak 14 dní nikdy nebylo třeba a to by mě teda vezly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32929
1.4.14 15:22

@suik protože většinou kašle, má nálezy na průduškách, má mít 3× denně sirup a klidový režim. A to ve školce fakt nehrozí. Za dva dny bych ho měla zpátky ještě s něčím horším. Navíc učitelky by mi ho vrátily když ví že jsem stejně s mladším doma. Teď byl ve školce naposledy 20.3. a do školky půjde příští pondělí. Doufám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4471
15.4.16 14:35

Ahoj holky, jsem první den z porodnice pryč. mám tu chlapa teď ale už se zamýšlím nad organizací až tu nebude..hoďte mi sem prosím nějaké vychytávky, jak jste to zvládali s dětma 2 roky od sebe? U nás je asi největší problém zatím to, že malá se na ségru moc těšila, je na ni dost fixovaná, pořád ji pusinkuje, hladí, hodně ji vnímá, když pláče atd. Včera první koupání (starší už spala), slyšela ji plakat a byla z toho na mrtvici..musel tam jít manžel. Bohužel tu první noc nám miminko prořvalo (usnula až nad ránem) a druhou dceru, která spí ve svém pokoji, to budilo. Nevím, jak to budu dělat, když budu sama - nechat jedno dítě řvát v košíku, letět za druhým vysvětlovat, že se nic neděje (při té příležitosti chce většinou i na nočníkdyž se v noci probudí)..a totéž večerní ukládání. neuspávám starší, ale má své zvyky a rituály - večeře, umýt zuby, na nočníku pohádka, pak v posteli zazpívat písničku a spát..(obden se koupe) zní to pohodově, ale tyhle '„procedůry“ dohromady hodinu trvají a mě zajímá, kde jste měli to mladší dítě? když spí, je to ideálka..ale větší pravděpodobnost je, že zrovna v té hodině bude potřeba nakojit/přebalit..a co potom s tím starším, které bude zrovna uprostřed např. večeře, koupání..teď ještě řeším co chůvy (mladší ublinkává a když budu u starší v pokoji, nebudu mít šanci to registrovat..) starší je jinak zlatá..nechá mě kojit, u miminka neřve, šeptá, nežárlí, dopoledne když malá plakala skrz břicho, nechala mě ji uspávat snad přes půl hodiny a hrála si v pokojíčku s panenkou (kterou teď dostala). Sama se mezi tím i vyčůrala do nočníku, ani mi to neřekla..prostě je teď moc šikovná celkově. venku mi nikdy neutíkala, takže vlastně můžu být moc ráda. ale zajímají mě ty organizační věci..hlavně když máte každé dítě v jiné místnosti, případně vy musíte být ve třetí :think: a taky kdy jste večer koupaly mimino? starší chodí spát celkem brzo a koupat mimino po páté odpolední mi připadá škoda času kdy můžem být např venku..navíc po koupání hned většinou člověk kojí a tudíž to starší by takhle dlouho čekat na večeři a své rituály nemohlo..navíc mi nikdo nezaručí, že po kojení miminko hned usne a já s ním nebudu muset „rozcházet prdy“. Starší se nasnídá sama, ale večeře bývá trochu boj, to by jen porýpala. takže přemýšlím, jak to budu dělat :nevim: nějaké tipy ze života?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
15.4.16 14:55

@reinkarnace

Ahoj, já jsem ta několikahodinová kojička, co ti tehdá v diskuzi moc nesedla svou teorií :)
Někde jsi psala, že máte pevný režimy, ne tvrdý, aby bylo jasno, ale pevný :) No tady v tomdle, když přijde druhý dítě, je to trochu na škodu, protože to prostě nemáš šanci už dál provádět, nebo rozhodně ne vždy.
My měli vše dost svobodně, žádný pravidelný časy usínání u staršího, někdy šel v 7, někdy ve 23, jak se mu prostě chtělo… oběd byl, když se uvařil, večeře taky… mytí taky.. koupání taky :) Takže s příchodem druhýho dítěte to šlo u staršího stejně a u novýho taky - na co vyšla řada a čas, to zrovna bylo. S mladšim sme měli dost náročný období večerních šílených mnohahodinových pláčů zrovna v době, kdy zaručeně starší odcházel spát - kolem 18.30 - 01… takže se vše posouvalo. Myla jsem ho, když byl čas, klidně 16 h… a spát šel, až byl tak unavenej, že to šlo i s pláčem, nebo tu prostě s náma strašil, tančili jsme atd…
Moje rada na základě toho, co píšu, a toho, co píšeš ty - nedělej si představy. Píšeš, že koupat odpoledne kolem 17 ti přijde škoda času… no tak když budete venku, nekoupej kolem 17,ale jindy. Nevim, proč je problém koupat ve 13? Prostě koupej, až bude mimino špinavý, pokaděný, a budeš na to zrovna mít prostor. To samý proč bys měla po koupání zrovna kojit? Nevim, kdy jsem po koupání kojila. Zkus se od toho odpoutata a bude ti daleko líp. Taky jsem nikdy nekoupala mimino denně, nemyslim si o tom nic dobrýho - voda, pak něčim matlat. Denně jsem myla po bobku zadek, to po každym bobku.. a koupala a koupu tak jednou tejdně. Malý mimino se nemá jak umazat, popř. potřebný místa, třeba podpaží, vezmeš kdykoliv během dne z aminutu žínkou. Totéž obličej.
Takže za mě - osvoboď se od všech předstva a řiď se tim, jak to zrovna je a co zrovna jde. 99% toho, co si myslíme, je naučená kravina :)
No a druhá věc - malou bych víc začlenila - náš zvládal dalkeo líp řevy, když u toho byl a měli sme z nich velkou akci, než když by byl někde sám a já byla na dvou židlích. (manžel doma večer jen tak obden maximálně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.4.16 14:57

@reinkarnace Předně gratuluju k miminku! :kytka:

Večer jsem měla doma většinou chlapa, takže každý se věnoval jednomu dítěti. Pokud jsem byla doma sama, tak se to muselo vzít tak jak to leželo a běželo. Prostě vykoupat jedno dítě (ideálně to starší, mladší mezitím v lehátku v koupelně nebo v náruči), usušit, obléct, nechat ho čekat u nás v posteli (v pokojíčku být sám nechtěl), žaves umýt mimino, namazat, oblíct v ložnici, kojit a při tom třeba číst pohádku nebo dělat nějaký uspávací rituál ze starší.
Chce to slevit z těch striktních rituálů, přesného časování, řešit to operativně a smířit se s tím, že občas si jeden nebo druhý holt chvíli počká/nebude to ťip ťop (a i si třeba pořve).

Uspávání po obědě - všechno co, šlo, jsem dělala s miminem v náručí. Když jsem musela odbíhat, tak jsem se to staršímu snažila vysvětlit, když jsem potřebovala obě ruce na jedno dítě, tak druhé muselo chvíli počkat (mimino odloženo někde v postýlce, na stanovišti na podlaze nebo v lehátku).

U nás teda výhoda, že starší není žádná cíťa a spí, i když mu malá vřeští 10 cm od hlavy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
15.4.16 14:58

@reinkarnace
kdykoliv jsme mela nejaky „genialni“ plan, tak sel do dvou dnu do kytek, protoze bylo vsechno jinak… :mrgreen:

res to spis za pochodu. mimco bych klidne koupala kdykoliv je cas. pokud starsi spi po obede, tak treba v tu dobu. nebo vecer po te co usne, pri trose stesti ti mimco prestane pri koupani rvat ;)
jinak sice to je divne, ale drzela bych se zasady, ze prednost ma starsi (samozrejme v rozumne mire a kdyz to jde). ono prvni dny nadseni nad miminkem nekdy rychle prejdou a pak se muze citit na druhe koleji a dat to vsem kolem sezrat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.4.16 15:07

@Ali-Ali Já se teda spíš držela zásady, že přednost mělo mimino (respektive brečící dítě). Starší byl tak nějak rozumnější (samozřejěm jsem se musela krotit, abych to s tlakem na jeho rozumnost nepřeháněla) a mladší byla hysterká, která uměla a stále umí vřeštět, jako když ji pálí železem, i když jde o totální kravinu. Takže jsem první řešila mimino, jelikož nechat jí ječet nezvládaly moje nervy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin