Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Anonymní píše:
Dobrý den po Et ,vložení embrií mi byl naordinován estrofem,já myslela žese sliznice má zvyšovat před a neaž po, máte skušenosti poradte, mám dávku 3×1, mám z něj žaludek na vode a velkou únavu
ja mela estrofem i po iui, a dokonce 4×1. Ale ver ze se musi zvysovat jak dlouho mas et po 48 hod? To ma min celych 5 az 7 dni nez se zahnizdi. Takze urco je to zpravne!
Ahoj,a jak dlouho jsi po ET? Já beru estrofem od stimulace a budu ho brát až do 16. týdne těhu,je to kvůli tomu že se ještě nedotvořila placenta,kdyby mi ho vysadili a já měla tu hladinu estrogenu nízkou,placenta by se přestala vyvíjet a miminka by umřely,je to jako by prevence nedostatku toho hormonu. Jinak já po něm žádné nevolnosti nemám,spíš bych to viděla na těhu nevolnosti.
dnes byl et, 5 denní blastocysta, tak sem ho hned vzala a je mi tak na zvracení, já četla příbalák a zarazilo me to žejen jedna tableta, ješte píchám heparín,
Anonymní píše:
dnes byl et, 5 denní blastocysta, tak sem ho hned vzala a je mi tak na zvracení, já četla příbalák a zarazilo me to žejen jedna tableta, ješte píchám heparín,
ja vazne brala 4×1 tabletku a mela jsem z 3,5 mm na 7,5 mm sliznici ale stejne to nepomohlo.
Jeste v prosinci iui a pak od ledna jinak ha a ivf.
No ono ta nevolnost může mít těch příčin víc,nervy atd. Já osobně jsem po ET byla také unavená a bylo mi zvláštně několik dnů. Jinak toho že by měl mít estrofem nějaký negativní vliv na těhotenství se neboj,právě naopak. Tak prostě nějaké nevolnosti budeš muset přežít,hlavně ať se mimča chytí ![]()
Majo, nevolnost po estrofemu slyším poprvé, spíš to bude po progesteronu, ten dělá neplechy, co k tomu estrofemu ještě bereš? Jinak případné těhotenství drží progesteron, estrofem jen drží menstruaci, já brala zrovna tak 3×1.
Ja budu brat Estrofem od zacatku cyklu pred KETem, protoze mam strasne nizkou delozni sliznici, ale vim, ze pri normalnim śtimulaci to holky berou az po transferu, je to jen na podporu, asi to na tom uplne nestoji, normalne by ta sliznice mela byt schopna to embryo prijmout nebo jak to rict ![]()
terinka4444 píše:
Majo, nevolnost po estrofemu slyším poprvé, spíš to bude po progesteronu, ten dělá neplechy, co k tomu estrofemu ještě bereš? Jinak případné těhotenství drží progesteron, estrofem jen drží menstruaci, já brala zrovna tak 3×1.
Já přece neříkám že mám nevolnosti po estrofemu,právě naopak a vím proč to beru,bylo mi to lékařkou v centru asistované reprodukce vysvětleno. Estrofem je potřeba na vytvoření placenty,nevim jak to myslíš že drží menstruaci,jakou v těhotenství? ![]()
Dokud se bere estrofem, nepřijde menstruační krvácení, proto ho nasazují, na sliznici je vynikající v první polovině cyklu, při Ketu, IUI apod. Při IVF je zbytečný před, ta sliznice vesměs roste po těch dávkách hormonů, pak ho nasadí, u nás už po OPU, a dokud se bere, neměla by dojít menstruace, čímž dávají případně embryu dostatek času na zavrtání, případně ho nesnete menstruace jako se stává při běžné menstruaci, když klidně dorazí o dva tři dny dřív. Pokud je IVF neúspěšné, vysadí se etrofem, menstruace obvykle dorazí velmi brzy, u mě vždy už druhý den, do té doby ne, ikdyž se žádné těhotenství nekonalo. Takže hezky pravidelně zobat a držím palce
![]()
Pleteš estrogen a progesteron,neobo ti to v centru špatně vysvětlili. Estrofem drží děložní sliznici, brání menstruaci, placenta se vytváří sama, tu žádný hormon nevytváří, placenta do konce třetího měsíce přebírá plně svou funkci včetně tvorby progesteronu, ten chrání těhotenství, při jeho nedostatečnosti by mohlo dojít po IVF k potratu, za normálních okolností si ho tělo tvoří hodně,proto se po IVF bere až do doby, než placenta přebere plně funkci, ale to nedělá estrogen tudíž estrofem, ale progesetron tudíž něco jako agolutin nebo utrogestan. Estrofem jen drží děložní sliznici.
Maia22 píše:terinka4444 píše:Já přece neříkám že mám nevolnosti po estrofemu,právě naopak a vím proč to beru,bylo mi to lékařkou v centru asistované reprodukce vysvětleno. Estrofem je potřeba na vytvoření placenty,nevim jak to myslíš že drží menstruaci,jakou v těhotenství?
holky ted mi nasadil doktor estrofem 2×1 4 dny pred iui a ouha. Foliky prestaly rust iui se nekonala.
Minuly mesic jsem mela 4×1 ale az 2 dny po iui, a to mi krasne narostla rlhznice.
Tak v normálním těhotenství možná,ale mě nefungují skoro vaječníky,tudíž musím brát estrogen i progesteron v tabletách a když jsem se ptala dr po ET jestli mám brát pořád ten estrofem tak na mě uplně vyhrkla že to nesmim přestat brát než se vytvoří placenta,že by se pak přestala vyvíjet a miminka by to zabilo,tak snad neni dr. blbá ne? Na utrogestan jsem se neptala,to mi bylo jasné že ho budu muset brát,ale tohle mě samotnou překvapilo.
Dobrý den po Et ,vložení embrií mi byl naordinován estrofem,já myslela žese sliznice má zvyšovat před a neaž po, máte skušenosti poradte, mám dávku 3×1, mám z něj žaludek na vode a velkou únavu