Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky
Obracim se na vas s dotazem zda si nechat radeji tramsferovat 1 nebo 2 blastocysty.
Je mi 40 a mam jeden transfer za sebou, ktery skoncil biochemkem.
Mam jeste 2 blastocysty.
Dekuji za nazory a zkusenosti. Lekar mi radi vzhledem k veku pouze jedno.
Jedno. Neplýtvej embryi. Transfer dvou zvedne pravděpodobnost jen nepatrně, větší pravděpodobnost úspěchu ti dá zavést je po jednom.
1. Je vetsi sance po jednom ve dvou cyklech nez 2 v jednom. Mohla by byt spatna sliznice a ztratis obe.
Pak taky pokud je nemas geneticky vysetrena, tak v tomhle veku riskujes, ze jedno bude mit treba Downa a potrat ovlivni to druhe.
Zvlast, kdyz uz jsi mela biochemko, tak evidentne neco neni dobre. Bud sliznice, nacasovani nebo embryo
Davala jsem dve a mam z toho jedno zdrave dite. Bylo mi teda ale 25 a mela jsem tech embryi uschovanych asi sest… V tvem pripade bych dala spis jedno..
Taky bych dala jedno. Transfer dvou najednou šanci na otěhotnění až tak dramaticky nezvyšuje, zato samozřejmě zvyšuje riziko vícečetného těhotenství, což fakt riziko je, zvlášť v tvém věku. Naopak transfer po jednom ti dává dvakrát šanci, ono k otěhotnění třeba nejen zdravého embrya, ale i další souhry okolností kolem. Takže já bych určitě transferovala jedno a druhé nechala zamrazit. Bude tě to stát o pár peněz víc, ale eliminuje to rizika a v případě prvého neúspěchu máš druhý pokus.
Já mám za sebou pět transferů - třikrát po dvou a z toho dvakrát nic a jednou MA. A dvakrát po jednom a z toho jednou MA a jeden porod zdravého dítěte.
Mockrat dekuju, mam je mrazene kazde zvlast, takze to problem neni.
Mam jeste 14 zamrazenych neoplodnenych ale predpokladam, ze z nich bude 1 max 2 blastocysty
@ugluk
Mockrat dekuji. To mrazeni jsou minimalni castky v porovnani s celym procesem a naklady.
Dekuji za nazor.
Muzu se zeptat co je MA? A gratuluju k narozeni miminka