Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jak to zatajit fakt neporadím, nevím…jediné co mě napadá, kdyby to prasklo a došlo k soudu a zvyšování alimentů, navrhnout, že otec kluka, tedy tvůj chlap, mu bude „navíc“ platit stavební spoření…bude to z jeho peněz…jasně, tím pádem vy jako rodina budete o 2 tisíce/měsíc chudší…ale zase budeš mít jistotu, že ty peníze budou kluka, ne EXky…bude to na jeho jméno (kluka) a peníze bude posílat otec, EX k tomu nebude mít přístup…a vybrání peněz už není tak jednoduché, musí to jít přes soud. Takže je to „ošetřené“ právě proti vybrání a utracení jedním z rodičů.
Myslím, že v nejhorším by to soud mohlo uspokojit. A posílat lze samozřejmě víc peněz…ale na spoření, ne EX do rukou.
Vždyť alimenty nejsou jen podle výše vašeho přijmu, ale podle potřeb dítěte.
Posíláte málo, aby bylo nutné zvýšení? Pokud posíláte tolik, co odpovídá potřebám, tak bych se nebála.
Nechci kecat, nemám s tím zkušenost, ale podle mě se k soudu dokládá příjem otce dítěte. Ten je pořád stejný. Nebo se snad u soudu probírají platy všech členů domácnosti?
@Izzz píše:
Nechci kecat, nemám s tím zkušenost, ale podle mě se k soudu dokládá příjem otce dítěte. Ten je pořád stejný. Nebo se snad u soudu probírají platy všech členů domácnosti?
Mám pocit (???) že se řeší celková situace (ale možná se mýlím) Pokud se jednomu z rodičů extrémně zvýší životní úroveň, mělo by ji mít i jeho dítě…asi se neřeší navýšení platu o 2 tisíce, ale 20 tisíc je už dost…A i když to nevydělá otec, úroveň se mu zvýší…Nevím, no.
@SIMONA1234 no to by mě zajímalo, jak to soud teda řeší. jsou lidi, co mají i v manželství oddělené finance ![]()
Já jsem teda u soudu o snížení alimentů byla. Jako to dítě, kterýmu se má snižovat. Dokládala jsem cár papíru s tím, co k životu potřebuju a kolik to stojí.
@Izzz píše:
@SIMONA1234 no to by mě zajímalo, jak to soud teda řeší. jsou lidi, co mají i v manželství oddělené finance
Já jsem teda u soudu o snížení alimentů byla. Jako to dítě, kterýmu se má snižovat. Dokládala jsem cár papíru s tím, co k životu potřebuju a kolik to stojí.
Taky jsem toto nikdy neřešila…
Ale dám příklad, jako rodič samoživitel jsem bydlela u rodičů…neměla jsem nárok na nic kromě mateřské, pak rodičáku (tehdy 4.900Kč) Nikoho nezajímalo, jestli mě rodiče živí nebo jim naopak já musím přispívat na domácnost, že tam bydlím…automaticky se předpokládá, že mi pomohou. Je to stejné s těmi financemi, automaticky se předpokládá, že pokud jeden z rodiny má výrazně vyšší příjmy, má CELÁ rodina vyšší živ. úroveň. Ale třeba se pletu… ![]()
Soudy nemaji jednotny precedens, soud k prijmu manzelky prihlednout muze, ale nemusi. Obrana je, jakmile ex poda navrh k soudu o zvyseni alimentu, podat navrh naopak o snizeni. A uplne nejlepsi je sve prijmy nepriznavat, ale v tomto se nevyznam, nepodnikam
No právě, že co jsem si už zjišťovala, tak se do toho počítá celkový příjem, se kterým může manžel disponovat, tedy i můj. Pokud by on měl třeba například příjem 4000,– a já 30 000,– tak může dostat alimenty vyšší než je jeho příjem, protože já mám vůči něj jako manželka vyživovací povinnost a životní minimum bych mu zajistila a zajišťuji mu tím vyšší životní úroveň. Stačí když mě nechá zkontrolovat přes živnostenský úřad a je vymalováno. Jediná možnost je rozdělení společného jmění a to nechci. Takže teď babo raď. I kdybych se měla zjančit, tak z toho co vydělám nedovolím, aby jí šla byť koruna. A ona po tom půjde.
Bohužel peníze se oddělit nedají. Pouze tak, že by si dokládala, že si vše platíš sama, tudiž každý jedete solo. Ale na zvýšení alimentů potřebuje i podklady kolik jí dítě stojí. Pokud by vám alimenty zvýšili, tak použít ten spořící účet jak byl navrhován výše ať jdou peníze dítěti a né matce
To chce právníka a oddělení podnikání ze SJM. Není to jistota, soud si pro posouzení životní úrovně otce může vyžádat tvé daňové přiznání. Je to pro ně práce navíc a nejspíš by příjem musel dost přesahovat běžnou mzdu.
Pokud mu alimenty nesnizili, když jsi šla na MD, tak proč by je měli zvyšovat, kdyz se vracis do pracovního procesu?
Pokud by na tom soud rajtoval, je otazka, jak závratný zisk (nikoliv příjem) budeš vykazovat.
Řešení to je, ale ona s nějakým účtem souhlasit dozajista nebude. Ona chce peníze na ruku. Takže to dopadne tak, že dítě přihlásí na x kroužků s tím, že na to potřebuje přispět, aby jí to nechybělo v rozpočtu, kroužky samozřejmě soud z ohlední, protože to je v zájmu dítěte, soud jí určí víc a ona ho odhlásí. Ona prostě chce peníze pro sebe a je naštvaná, že jí manžel odmítl sponzorovat
Tak u nás soudkyně nepřihlížela na výši příjmů nových partnerů. Pouze brala v potaz, že přispívají na nájem apod. Jinak jí šlo vždy jen o majetek rodičů, jejich příjem a potřeby dítěte. Ale asi to je dost individuální ![]()
@Knihomyš píše:
To chce právníka a oddělení podnikání ze SJM. Není to jistota, soud si pro posouzení životní úrovně otce může vyžádat tvé daňové přiznání. Je to pro ně práce navíc a nejspíš by příjem musel dost přesahovat běžnou mzdu.
Pokud mu alimenty nesnizili, když jsi šla na MD, tak proč by je měli zvyšovat, kdyz se vracis do pracovního procesu?
Pokud by na tom soud rajtoval, je otazka, jak závratný zisk (nikoliv příjem) budeš vykazovat.
tam manžel o snížení nežádal, dítě roste, příští rok půjde do školy a u mě pokud se bude dařit se bude jedna stabilně o těch 20-30 tisíc měsíčně. Když k tomu připočtu co vy, ělá manžel, můj rodičák, tak jsem zaokrouhleně u necelých 50000. Nejsem lakomá, ale jí z toho, že já budu vydělávat pro svou rodinu fakt sponzorovat nebudu. A z tého částky se dají vypočíst dost husté alimenty…
Proč nechceš rozdělení majetku? Furt lepsi než rozvod, to by taky šlo.
Jako bonus bys nemusela vidat nevlastní dítě a tchýni ![]()
Zdravím maminky, popř. tatínkové
Mám otázku. Manželova bývalá žena (mají spolu syna, alimenty platí) si začala říkat o peníze na své vlastní potřeby. Přitom má přítele a dvouleté dítě. Manžel jí odmítl s tím, že jak bude chtít na něco pro kluka není problém, ale její kávičky a kadeřníky jí platit rozhodně nebude. Tak dala žalobu na soud s tím, že chce na sebe výživné a uvedla tam, že je na rodičovské s dítětem, které má s přítelem a není se schopna sama živit a že manžel nemá žádné vyživovací povinnosti. Mě a naší společnou dceru tam schválně nezmínila. Soudce jí poslal do kytek s tím, že to si snad dělá legraci a o tom, že její bývalý manžel je již tři roky ženatý a má roční dítě jistě vědět musela, že lže a že jí má živit její současný přítel, se kterým má dítě a okamžitě jí to zamítl. Manžel má alimenty určené soudem, ještě před tím než jsme se vzali a měli dceru a ani při těchto zvýšených výdajích o snížení nežádal i když já mám jen rodičovký příspěvek. Teď jsem ale začala podnikat, očekávaný výdělek cca 20-30 tisíc. Tímto zvednu manželovu životní úroveň, jí to samozřejmě neujde, kluk poreferuje co máme nového, o tchýni nemluvě, takže to určitě zkusí přes zvýšení alimentů. Dotaz tedy zní, jak to udělat, aby díky tomu, že já vydělávám a zvyšuji tím své rodině tnz. dceři a manželovi životní úroveň ona z toho neviděla ani korunu? Prosím jen o odpovědi týkající se dotazu. Děkuji.