Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminy! Zajímalo by mne, jestli jste měli nebo máte podobnou zkušenost jako nyní já s druhým dítětem, 7 týdenní holčičku. Už od prvního dne v porodnici je hrozně uplakaná (už tam sestřičky nevěděly co s ní, budila celou porodnici), od rána do večera řve a v noci špatně spí. Zkoušeli jsme už úplně všechno a nic nezabírá, nic ten pláč nezmírňuje. Vyzkoušeli jsme všelijaké kapičky na prdíky, ale doktorka říkala, že s bříškem pravděpodobně problémy nemá (ačkoliv teda málo často kaká, hodně prdí a kroutí se). Samostaně jsme zkoušeli i masáž bříško, trubičku, probio apod. Tudy ovšem zřejmě cesta nevede. Chováme, pevně zavinujeme, pouštíme bílý zvuk (šum) - vše zabírá max na chvilku a pak zase řev naplno. Její max byl pláč nonstop asi 12 hod, neuvěřitelné, už jsme si rvali vlasy a měla jsem chuť se oběsit, to se nedá každodenně poslouchat, navíc nevyspaní,, o to víc nervní a do toho máme ještě dvouletou dceru, která na miminko hrozně žárlí, nemůžu před ní ani v klidu nakojit a je dost prudivá… Poslední co mi mudra doporučila jsou homeopatika, ale ta taky nezabrala. Nedovedu si vysvětlit, čím tak šílený neutišitelný pláč může být způsoben, ráda bych jí pomohla i nám od toho pláče, ale zřejmě není jak. Asi to prostě vydržet, první tři měsíce prý bývají nejhorší (ačkoliv u první dcery to ve 3. měsíci teprve vygradovalo trvalo to až do 6. měsíce, nebylo to ale až tak extrémní).
Měla jste to některá taky tak? Zabíralo vám něco? Kdy toto plačtivé období skončilo?
Na internetu jsem se ještě dočetla, že se toto asi nazývá excesivní pláč a nic na to opravdu není. Trpí tím prý asi 6% kojenců, tak asi se budu muset smířit s touto diagnózou ![]()
A co šátek nebo závěsná houpačka? JInak jako 12 hodinový pláč, to už je fakt síla… Na nějakém vyšetření jste byli? Asi bych na něm trvala ![]()
Na vyšetření jsme nebyli, naše doktorka stále tvrdí že je zdravá jako rybička, že se prostě asi potřebuje vykřičet nebo se bojí, ale já už o tom vyšetření začínám dost silně uvažovat.
@deminka20
Tím to asi taky nebude, myslela jsem si to, kojila ji častěji a spíše ji přecpala,, protože pak hodně blinkala. Byli jsme na převážení a přibírá příkladně, naopak ještě víc než by musela, takže jídlem to asi není ![]()
@Anny_sn A když jsi ji kojila tak často, byla spokojenější? Že by měla prostě velkou potřebu sání? Co dudel?
Toto znám, už jsem tu psala do několika diskuzí a kdyby se mi to mělo někdy zopakovat, určitě bych neváhala a nechala dítě vyšetřit v ambulanci pro excesivně plačící kojence v Motole. Radu nemám, mírné zlepšení nastalo až s plazením. Každopádně do třetího měsíce se to může dost zlepšit, přeju vám to, vím že to je na mašli.
@AliTad
Nebyla, bylo to úplně stejné. Naopak u toho kojení nebo spíš po něm tak jaksi pištěla, možná z toho přepití, nevím. Dudel dáváme, ale moc ho nechce, většinou na něj kapnu kapičku sab simplexu, aby ho chvíli udržela, ale když je rozplakaná hodně, nechce ho ani tak, plive ho ven.
Jediné, kde se ba chvilku vyklisní je plná vana vody…
@benjaminek
A vy jste to vyšetření podstoupili nebo máte na to nějaké doporučení? Slyšela jsem o tom, ale bydlíme na druhé straně republiky, tak nevím, jestli má smysl se tam vydat, jestli tam vůbec na něco přijdou…
@deminka20
V kočárku jak kdy, ale minimálně se ten pláč zmírní, takže manžel chodí i po nocích, aby nám z toho nepraskla hlava a nevudila neustále starší sestru…
@Anny_sn
Jako kdybych četla svoji vlastní „story“. Mám syna, kterého tedy trápily koliky cca do 7 měsíce, také jsem měla chuť si to jít hodit. Vyzkoušeli jsme absolutně všechno a nepomáhalo nic. Doslova prořval dny i noci, spal max.10-20 minut v kuse, nikdo mi to dodnes nevěří. Zrovna včera jsem si vyslechla přednášku, že miminko přeci neřve, ale roztomile pláče a spinká 20 hodin denně… ![]()
Protože nebylo absolutně možné ho položit na bříško, měl lehce zpožděný vývoj, začali jsme na doporučení pediatričky navštěvovat fyzioterapii a cvičili Vojtovku. Krásně se mu zpevnilo bříško, měsíc od měsíce se to zlepšovalo a co si v 9.měsíci začal sám sedat, více-méně problémy přestaly. Zřejmě tě nepotěším - chce to jen přežít, velkou podporu rodiny a držím palce, aby to netrvalo tak dlouho jako u nás.
Meli jsme to se synem podobne, nekdy tak po ctvrtem mesici se to zacalo zlepsovat. Ale asi te nepotesim, jsou mu dva a uknourany a velmi vztekly je stale. Krik se od nas ozvyva nekolikrat denne. V nejhorsich chvilich jsem uz regulerne bouchala hlavou do steny… Je mi lito, ze to tak musim rici, ale od Bohnic mne zachranilo jen to, ze byl prijat do jesli. Samozrejme ho miluju, porad doufam, ze z toho vyroste treba az bude vic mluvit. Zatim je to jen par slov.
@Anonymní píše:
Meli jsme to se synem podobne, nekdy tak po ctvrtem mesici se to zacalo zlepsovat. Ale asi te nepotesim, jsou mu dva a uknourany a velmi vztekly je stale. Krik se od nas ozvyva nekolikrat denne. V nejhorsich chvilich jsem uz regulerne bouchala hlavou do steny… Je mi lito, ze to tak musim rici, ale od Bohnic mne zachranilo jen to, ze byl prijat do jesli. Samozrejme ho miluju, porad doufam, ze z toho vyroste treba az bude vic mluvit. Zatim je to jen par slov.
tak nám už je 2,5 roku a teprve teď si ho pořádně užívám, i když jak říkáš, taky máme ukňouránka-vzteklouna, ale dá se, je to o 1000% lepší, než v kojeneckém období. Jsem ráda, že si o tom můžu alespoň s někým promluvit, popř. předat dál, že to tak někdy je. V mém okolí to nikdo nezná a nikdo nebyl schopen pochopit, že skutečně nic nepomáhalo.
@NaimaCloudy Ano, presne tak!! Na mne vschni koukali ze prehanim a co jsem si jako myslela, ze bude miminko jen usmevava panenka? Na nejake diskusi jsem to krasne slizla, ze jsem asi nemela mit dite…
Prosimte, rekni mi, zlepsilo se to u vas s rozvojem reci?