Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
ne, postýlku, hračky apod. vzít nemůžou, lednici a pračku by správně taky neměli, ale často se tak bohužel stává. ale pokud něco není jeho (třeba ta pračka), tak stačí dokázat, že jeho není a i kdyby ji i přesto oblepili, požádá se o výmaz ze soupisu, popř. pak vylučovací žalobou o vyloučení ze soupisu.
@El-Brno píše:
ne, postýlku, hračky apod. vzít nemůžou, lednici a pračku by správně taky neměli, ale často se tak bohužel stává. ale pokud něco není jeho (třeba ta pračka), tak stačí dokázat, že jeho není a i kdyby ji i přesto oblepili, požádá se o výmaz ze soupisu, popř. pak vylučovací žalobou o vyloučení ze soupisu.
tohle bych si ráda ujasnila, tu pračku ledničku - to jenom v případě, že jsou v domácnosti děti nebo vůbec by neměla jít do exekuce? Ta vylučovací žaloba atd mezitím zůstává spotřebič/věc v domácnosti?
Nechtělo se mě to rozepisovat, tak kopíruju:
Věci ve vlastnictví povinného, které nepodléhají exekuci, jsou obecně vymezeny v prvním odstavci ust. § 322 OSŘ. Z exekuce jsou vyloučeny:
- věci, které dlužník nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny nebo k plnění svých pracovních úkolů, - věci, jejichž prodej by byl v rozporu s morálními pravidly.
Toto obecné vymezení blíže upřesňuje druhý odstavec téhož zákonného ustanovení, kde jsou uvedeny příklady věcí, které jsou takto vyloučeny z exekuce:
běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti,
snubní prsten a jiné předměty podobné povahy,
zdravotnické potřeby a jiné věci, které dlužník potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě,
hotové peníze do částky 1 000 Kč.
V současnosti se už pračka a lednička považují za obvyklé vybavení domácnosti, ALE! nikde to vypočtené není, je třeba vycházet ze soudní praxe.
Na Slovensku např. platí, že je to:
„posteľ povinného a členov jeho rodiny, stôl, stoličky podľa počtu členov jeho rodiny, chladnička, sporák, varič, vykurovacie teleso, palivo, práčka, periny a posteľná bielizeň, bežný kuchynský riad, radiopřijímač.“
@Anonymní píše:
Holky,chci se zeptat když bude mít přítel nařízenou exekuci a máme malé dítě a za měsíc se nám narodí druhé tak co můžou vše zabavit?Můžou mi vzít postýlku a oblečení na děti?A hračky?A můžou vzít lednici a pračku?Pračka je moje.....jde udělat nějaký soupis mého majetku třeba u notáře nebo tak?Děkuji za odpověďi
Jde sepsat u notáře něco jako rozdělení společného jmění. Je to běžné u manželů, tak snad to půjde nějak i u nesezdaných. Zkus se na to zeptat nějakého právníka.
@El-Brno píše:
Nechtělo se mě to rozepisovat, tak kopíruju:
Věci ve vlastnictví povinného, které nepodléhají exekuci, jsou obecně vymezeny v prvním odstavci ust. § 322 OSŘ. Z exekuce jsou vyloučeny:- věci, které dlužník nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny nebo k plnění svých pracovních úkolů, - věci, jejichž prodej by byl v rozporu s morálními pravidly.
Toto obecné vymezení blíže upřesňuje druhý odstavec téhož zákonného ustanovení, kde jsou uvedeny příklady věcí, které jsou takto vyloučeny z exekuce:
běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti,
V současnosti se už pračka a lednička považují za obvyklé vybavení domácnosti, ALE! nikde to vypočtené není, je třeba vycházet ze soudní praxe.
snubní prsten a jiné předměty podobné povahy,
zdravotnické potřeby a jiné věci, které dlužník potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě,
hotové peníze do částky 1 000 Kč.
Na Slovensku např. platí, že je to:
„posteľ povinného a členov jeho rodiny, stôl, stoličky podľa počtu členov jeho rodiny, chladnička, sporák, varič, vykurovacie teleso, palivo, práčka, periny a posteľná bielizeň, bežný kuchynský riad, radiopřijímač.“
A funguje to takhle vždycky?Jak který ex,ne?
přesně. ale takhle by to být mělo. bohužel praktiky některých exe někdy nejsou úplně stoprocentní, hlavně když vidí, že se dlužník neumí bránit
a navíc je v zákoně obsaženo pouze „obvyklé vybavení domácnosti“, což je hodně vágní, Slováci to mají lépe. Co vím, tak např. soudní praxe dovodila, tak třeba telku ti nikdo takhle nezachrání ![]()
A nevíte někdo oni to první oblepí nálepkama a dají lhůtu nebo to hned odnášejí?Já ex nikdy nezažila nemám žádné dluhy ale přítel jo mám na něho nervy
Jsem mu říkala jestli příjde ex do bytu tak od něho odcházím i s dětma ![]()
No u mamky exekutor byl. Nejdřív to oblepili. Netušila o ničem. Seřvala toho blbce, co si ho vzala, ten šel dluh zaplatit a nálepky strhali.
(teda nevím přesně, kdo ty nálepky strhal, jestli exe nebo ex
)
Záleží zda jde o soudního exekutora nebo soukromého.Soudní exekutor ti věci na děti nesebere-oblepí ti nábytek,nechá ti tam soupis a jde.Soukromej se s tím neserinkuje a většinou ho děti nezajímají a rovnou bere
bohuzel ke zname prisel exekutor a ptze nemel co brat vzal dceri kytaru na kterou hraje v lidusce a nove barbiny,odvezl i pracku(meli novou),prijel dal jimhodinu at si sezenou penize ,nesehnali,tak veci oblepil ,nalozil a odvezl
@pipiinka
já myslela že soudní exekutor musí dát člověku 14 dní na sehnání peněz
@muffinka89 píše:
@pipiinkajá myslela že soudní exekutor musí dát člověku 14 dní na sehnání peněz
Holky,chci se zeptat když bude mít přítel nařízenou exekuci a máme malé dítě a za měsíc se nám narodí druhé tak co můžou vše zabavit?Můžou mi vzít postýlku a oblečení na děti?A hračky?A můžou vzít lednici a pračku?Pračka je moje.....jde udělat nějaký soupis mého majetku třeba u notáře nebo tak?Děkuji za odpověďi