Exekuce a děti

Anonymní
9.6.12 14:12

exekuce a děti

Holky,chci se zeptat když bude mít přítel nařízenou exekuci a máme malé dítě a za měsíc se nám narodí druhé tak co můžou vše zabavit?Můžou mi vzít postýlku a oblečení na děti?A hračky?A můžou vzít lednici a pračku?Pračka je moje.....jde udělat nějaký soupis mého majetku třeba u notáře nebo tak?Děkuji za odpověďi

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5476
9.6.12 14:17

ne, postýlku, hračky apod. vzít nemůžou, lednici a pračku by správně taky neměli, ale často se tak bohužel stává. ale pokud něco není jeho (třeba ta pračka), tak stačí dokázat, že jeho není a i kdyby ji i přesto oblepili, požádá se o výmaz ze soupisu, popř. pak vylučovací žalobou o vyloučení ze soupisu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stazinka09
9.6.12 14:22
@El-Brno píše:
ne, postýlku, hračky apod. vzít nemůžou, lednici a pračku by správně taky neměli, ale často se tak bohužel stává. ale pokud něco není jeho (třeba ta pračka), tak stačí dokázat, že jeho není a i kdyby ji i přesto oblepili, požádá se o výmaz ze soupisu, popř. pak vylučovací žalobou o vyloučení ze soupisu.

tohle bych si ráda ujasnila, tu pračku ledničku - to jenom v případě, že jsou v domácnosti děti nebo vůbec by neměla jít do exekuce? Ta vylučovací žaloba atd mezitím zůstává spotřebič/věc v domácnosti?

• Citovat
  • Upravit
5476
9.6.12 14:27

Nechtělo se mě to rozepisovat, tak kopíruju:
Věci ve vlastnictví povinného, které nepodléhají exekuci, jsou obecně vymezeny v prvním odstavci ust. § 322 OSŘ. Z exekuce jsou vyloučeny:

- věci, které dlužník nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny nebo k plnění svých pracovních úkolů, - věci, jejichž prodej by byl v rozporu s morálními pravidly.

Toto obecné vymezení blíže upřesňuje druhý odstavec téhož zákonného ustanovení, kde jsou uvedeny příklady věcí, které jsou takto vyloučeny z exekuce:

běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti,
snubní prsten a jiné předměty podobné povahy,
zdravotnické potřeby a jiné věci, které dlužník potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě,
hotové peníze do částky 1 000 Kč.

V současnosti se už pračka a lednička považují za obvyklé vybavení domácnosti, ALE! nikde to vypočtené není, je třeba vycházet ze soudní praxe.
Na Slovensku např. platí, že je to:
„posteľ povinného a členov jeho rodiny, stôl, stoličky podľa počtu členov jeho rodiny, chladnička, sporák, varič, vykurovacie teleso, palivo, práčka, periny a posteľná bielizeň, bežný kuchynský riad, radiopřijímač.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.6.12 14:28
@Anonymní píše:
Holky,chci se zeptat když bude mít přítel nařízenou exekuci a máme malé dítě a za měsíc se nám narodí druhé tak co můžou vše zabavit?Můžou mi vzít postýlku a oblečení na děti?A hračky?A můžou vzít lednici a pračku?Pračka je moje.....jde udělat nějaký soupis mého majetku třeba u notáře nebo tak?Děkuji za odpověďi

Jde sepsat u notáře něco jako rozdělení společného jmění. Je to běžné u manželů, tak snad to půjde nějak i u nesezdaných. Zkus se na to zeptat nějakého právníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stazinka09
9.6.12 14:29

@El-Brno
Díky :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.6.12 14:36
@El-Brno píše:
Nechtělo se mě to rozepisovat, tak kopíruju:
Věci ve vlastnictví povinného, které nepodléhají exekuci, jsou obecně vymezeny v prvním odstavci ust. § 322 OSŘ. Z exekuce jsou vyloučeny:

- věci, které dlužník nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny nebo k plnění svých pracovních úkolů, - věci, jejichž prodej by byl v rozporu s morálními pravidly.

Toto obecné vymezení blíže upřesňuje druhý odstavec téhož zákonného ustanovení, kde jsou uvedeny příklady věcí, které jsou takto vyloučeny z exekuce:

běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti,
snubní prsten a jiné předměty podobné povahy,
zdravotnické potřeby a jiné věci, které dlužník potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě,
hotové peníze do částky 1 000 Kč.

V současnosti se už pračka a lednička považují za obvyklé vybavení domácnosti, ALE! nikde to vypočtené není, je třeba vycházet ze soudní praxe.
Na Slovensku např. platí, že je to:
„posteľ povinného a členov jeho rodiny, stôl, stoličky podľa počtu členov jeho rodiny, chladnička, sporák, varič, vykurovacie teleso, palivo, práčka, periny a posteľná bielizeň, bežný kuchynský riad, radiopřijímač.“

A funguje to takhle vždycky?Jak který ex,ne?

• Citovat
  • Upravit
5476
9.6.12 14:40

přesně. ale takhle by to být mělo. bohužel praktiky některých exe někdy nejsou úplně stoprocentní, hlavně když vidí, že se dlužník neumí bránit ;) a navíc je v zákoně obsaženo pouze „obvyklé vybavení domácnosti“, což je hodně vágní, Slováci to mají lépe. Co vím, tak např. soudní praxe dovodila, tak třeba telku ti nikdo takhle nezachrání ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.6.12 14:57

A nevíte někdo oni to první oblepí nálepkama a dají lhůtu nebo to hned odnášejí?Já ex nikdy nezažila nemám žádné dluhy ale přítel jo mám na něho nervy :cert: Jsem mu říkala jestli příjde ex do bytu tak od něho odcházím i s dětma :cert:

• Citovat
  • Upravit
13141
9.6.12 15:11

No u mamky exekutor byl. Nejdřív to oblepili. Netušila o ničem. Seřvala toho blbce, co si ho vzala, ten šel dluh zaplatit a nálepky strhali. :nevim: (teda nevím přesně, kdo ty nálepky strhal, jestli exe nebo ex :jazyk: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
muffinka89
9.6.12 15:29

Záleží zda jde o soudního exekutora nebo soukromého.Soudní exekutor ti věci na děti nesebere-oblepí ti nábytek,nechá ti tam soupis a jde.Soukromej se s tím neserinkuje a většinou ho děti nezajímají a rovnou bere

• Citovat
  • Upravit
10584
9.6.12 16:11

bohuzel ke zname prisel exekutor a ptze nemel co brat vzal dceri kytaru na kterou hraje v lidusce a nove barbiny,odvezl i pracku(meli novou),prijel dal jimhodinu at si sezenou penize ,nesehnali,tak veci oblepil ,nalozil a odvezl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
muffinka89
9.6.12 16:12

@pipiinka 8o já myslela že soudní exekutor musí dát člověku 14 dní na sehnání peněz

• Citovat
  • Upravit
10584
9.6.12 16:13
@muffinka89 píše:
@pipiinka 8o já myslela že soudní exekutor musí dát člověku 14 dní na sehnání peněz
:evil: meli doma exe od JUDR Vrana,ci tak nejak,nene nedal jim nic
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
muffinka89
9.6.12 16:15

No jo no.Asi fakt záleží jakej exekutor přijde

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie