Exekuce jednoho z manželů

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
16.10.16 16:35

Exekuce jednoho z manželů

Ahoj, prosím o radu. Manžel byl v roce 2013 obviněn z trestného činu (upload filmů). Hrozila mu milionova pokuta za ušlý zisk. POlicie ho sledovala od roku 2009, kdy měl filmy nahrávat. My se v roce 2010 brali.
V roce 2014 ho trestní soud uznal vinným a dostal roční podmínku, však ne povinnost zaplatit pokutu (není průkazné). POškozené strany odkázal na civilní soud. Ty měly max. 2 roky na to, aby škodu uplatnovali. Letos v dubnu (soud byl v květnu 2015) podali žádost k tomu civilnímu soudu na vymáhání škody. Soud ale řízení uzavřel, jelikož žalobci nezaplatili soudní poplatky. Ti se ted odvolali na osvobození soudních poplatků.

Můj dotaz je, pokud se nějakým způsobem případ u civilního soudu otevře, i když je již po dvouleté lhůtě a pro manžela by to dopadlo špatně (i když u trestního soudu žalobci výši škody neprokázali) a manžel by dostal exekuci (nebo jaký je postup, zda-li nejdříve domlouvají splátky), vztahuje se exekuce i na mě? čtu zákony a mám v tom trochu bordel a nevím. Máme barák, ale na hypotéku, je tedy banky a ta je napsaná jen na mě, movité věci, něco koupené, něco darované, dvě auta, ta jsem na manžela. Co třeba můj plat? Máme dvě děti. Když by to dopadlo úplně nejhůř, mohou mi sáhnout na plat a movité věci? HOdně věcí máme od mých rodičů, jak se třeba toto prokazuje? Nechci malovat čerta na zed, ale potřebuji to nějak prozkoumat dopředu…
O tom, co manžel dělá, jsem nevěděla, přišlo to jako rána.
Příp. jaké moje věci jsou ohroženy? Jde mi o děti, mám strach, že mi z mého platu vezmou do životního minima, s tím děti neuživím…

Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
16.10.16 16:37

Oprava, soud, který ho uznal vinným, byl v květnu 2014, ne v roce 2015. Tedy dvouletá lhůta na uplatnění škody uplynula letos v květnu.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
16.10.16 16:44

Exekuce přichází na řadu až když neplatí, ačkoliv platit musí, tedy došlo by k tomu, kdyby soud prohrál, nepomohly by opravné prostředy a pak by se vykašlal na svoje závazky. A ano, vztahuje se na společný majetek manželů, včetně třeba vašeho účtu.

http://www.penize.cz/…lu-a-exekuce

ale tohle řešte s právníkem, ne na internetu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
16.10.16 16:55

Ahoj, jsme si tenkrát psaly, že? Jsem myslela, že je to uzavřené. Právníka ale máte, ne? Pokud prošvihli lhůtu na vymáhání škody, tak by to soud měl smést ze stolu si myslím já.

Nicméně k tvé otázce, v případě, že by to došlo až do exekuce, tak ano, je ohroženo naprosto všechno, co jsi vypsala. Půjdou po všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.16 17:09

@terinka4444 asi ano, asi jsme si psali. Také jsem myslela, že je po všem, soud proběhl v tom květnu 2014 a do května 2016 měli na to, aby příp. vymáhali u civilního soudu. POdali to letos v dubnu, tedy měsíc před uplynutím lhůty. Sice to soud ukončil, kvůli těm nezaplaceným poplatkům, al eoni podali odvolání, že nejsou povinni plait poplatky a ted přišel dopis, že ano, že skutečně od poplatků osvobozeni jsou. Takže ted nevím, jestli, když to podali letos v dubnu, tedy v lhůtě dvouleté, ted půl roku se řešilo to jejich odvolání vůči poplatků a soud uznal, že je platit nemusí, jestli to znamená, že TED ten civilní soud (na který podali žádost v dubnu), můžou otevřít, i když je už 5 měsíců po lhůtě…?
Jestliže se s manželem rozvedu ted, před příp. žalobou, bude to „včas“? Samozřejmě i s odhlášením trvalého bydliště a odstěhováním se manžela…
Právničku mám, ale s tou chci jednat, až mi někdo řekne, že ano, že ohrožena jsme i já.
A když to vzniklo v roce 2009 a manželé jsme od roku 2010? Také se to na mě vztahuje? I když teda ta trestní činnost začala v roce 2009 a pokračovala do konce roku 2012. Na jaře 2013 přišl apak policie a začalo to…

Děkuji :,(

• Citovat
  • Upravit
69235
16.10.16 17:14

Moc otázek, ne na všechny umím odpovědět. Takže jestli uplynula ta lhůta nebo ne to netuším, spíš bych řekla, že neuplynula, že to stihli včas, ale to nevím.

Další odpovědi jsou všechny v tvůj neprospěch, takže je jedno kdy ta činnost začala, vlastně celé vyšetřování a soudy běžely za manželství, dluhy budou za manželství. Ten soud už v podstatě běží, teď už je ti rozvod k ničemu, bude brán jako účelový, tím si teď už nepomůžeš, pomohla by sis tenkrát, teď je to všechno zbytečné. A ano, skutečně půjdou po všem, co je v SJM, po všem, včetně tvé výplaty. Není podstatné, na koho jsou auta, podstatné je, co je v SJM. A po tom půjdou, dojde-li to do exekuce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.16 17:17

Barák, který je na hypotéku, tudíž banky, hypo je na mě, zabavit můžou?
Když dojde na nejhorší a manžel platit bude (plat má přes 30000 čistého), budou brát „jen“ z jeho nebo rovnou i z mého?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.10.16 17:18

Myslím, že manžel platit bude…že bude chtít platit a nechá si strhávat z platu dobrovolně…

• Citovat
  • Upravit
69235
16.10.16 17:29
@Anonymní píše:
Barák, který je na hypotéku, tudíž banky, hypo je na mě, zabavit můžou?
Když dojde na nejhorší a manžel platit bude (plat má přes 30000 čistého), budou brát „jen“ z jeho nebo rovnou i z mého?

to je těžké, kdo je zapsán v katastru jako majitel? Pokud by zaplombovali barák na exekuční prodej, tak ano, banka se přihlásí do exekuce jako věřitel, první bude uspokojena ona z případného prodeje.

A co se bude dít je těžké říct. Pokud vysoudí tu škodu, třeba se s nimi půjde dohodnout na splátkách a bude jim stačit posílat 30.000 měsíčně, to já nevím. Když ne a dojde to k exekutorovi, to zase záleží na něm, exekutor může konat součinně všemi prostředky, které uzná za vhodné. Někomu stačí strhávat z platu někomu ne, to se nedá říct. při absolutně nejhorším katastrofickém scénáři půjde i po majteku. Nesetkala jsem se zatím s tím, že by nechali exekučně strhávat i z manželčiného platu, pokud manželka není už v rozdudku uvedena jako spoludlužník. Nicméně účty zablokují i tvé, pokud tam bude chodit výplata, bude to bloklé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.16 17:45

Ahoj, neves hlavu. Vyse skody, kterou tyto organizace chteji uhradit, byva zavratna. V realu u soudu ovsem obvykle konci na nekolika set tisicich. Jiste, je to mnoho, ale da se to splatit. Manzel si muze domluvit splatkovy kalendar, pripadne at zkusi navrhnout, ze bude verejne vystupovat proti stahovani nebo sdileni (besedy se studenty). To by mohlo celkovou vysi skody taky snizit. Pokuste se o maximalni vstricnost. Drzim palce :hug:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.10.16 18:12
@Anonymní píše:
Ahoj, neves hlavu. Vyse skody, kterou tyto organizace chteji uhradit, byva zavratna. V realu u soudu ovsem obvykle konci na nekolika set tisicich. Jiste, je to mnoho, ale da se to splatit. Manzel si muze domluvit splatkovy kalendar, pripadne at zkusi navrhnout, ze bude verejne vystupovat proti stahovani nebo sdileni (besedy se studenty). To by mohlo celkovou vysi skody taky snizit. Pokuste se o maximalni vstricnost. Drzim palce :hug:

jj, děkuji…co jsem četla, tak ano, v tom máš pravdu, čpu vždy požaduje horentní sumy, které ani nejsou objektivvně podloženy (jen na základě nějakých teoretických tabulek). KOneckonců, kdyby byl, trestní soud by už dávno manželovi uložil povinnost to zaplatit. Vím, že vloni nám čpu posílala dopis, že jsou ochotni přistopit asi na 100 000 z celkového milionu. Manžel si tohle řeší sám, když do toho mluvím, spíš se naštve a toto tenkrát odmítl. říká, že jestliže ted něco přijde, je ochoten se domluvit s věřiteli a platit. Jen nevím, jestli je nejdříve dohoda a pak až příp. exekuce…
Jsem z toho zoufalá…dva roky klid a ted zas enanovo…hlavně, co chci, je ochránit děti.

• Citovat
  • Upravit
19784
16.10.16 19:17
@terinka4444 píše:
Pokud prošvihli lhůtu na vymáhání škody, tak by to soud měl smést ze stolu si myslím já.

Jen v případě, že to žalovaný před soudem namítne.

U civilního soudu musí dlužník namítnout promlčení, má-li soud k němu přihlédnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
16.10.16 19:22
@Anonymní píše:
jj, děkuji…co jsem četla, tak ano, v tom máš pravdu, čpu vždy požaduje horentní sumy, které ani nejsou objektivvně podloženy (jen na základě nějakých teoretických tabulek). KOneckonců, kdyby byl, trestní soud by už dávno manželovi uložil povinnost to zaplatit. Vím, že vloni nám čpu posílala dopis, že jsou ochotni přistopit asi na 100 000 z celkového milionu. Manžel si tohle řeší sám, když do toho mluvím, spíš se naštve a toto tenkrát odmítl. říká, že jestliže ted něco přijde, je ochoten se domluvit s věřiteli a platit. Jen nevím, jestli je nejdříve dohoda a pak až příp. exekuce…
Jsem z toho zoufalá…dva roky klid a ted zas enanovo…hlavně, co chci, je ochránit děti.

to je jako vtipné, že si tohle manžel řeší sám a naštve se, když chceš o tom mluvit. Že ale případný dluhem ohrožuje i tebe je mu asi fuk, což?
Nejdřív musí proběhnout soud, který tedy řekne, jestli ěnco platit nebo neplatit, pak řekne kolik platit a do kdy zaplatit. Pak se můžete pokusit o dohodu s nimi, pak teprve nastupuje exekuce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
16.10.16 19:23
@eumedon píše:
Jen v případě, že to žalovaný před soudem namítne.U civilního soudu musí dlužník namítnout promlčení, má-li soud k němu přihlédnout.

a kdy, při prvním jednání?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
16.10.16 19:47
@terinka4444 píše:
a kdy, při prvním jednání?
Myslím, že teď by to mělo být při prvním podání soudu. Dřív to mohlo být kdykoliv během řízení. Ale to jim řekne právník.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel