Exekuce na plat a snížení alimentů

21
1.12.14 08:57

Exekuce na plat a snížení alimentů

Dobrý den, chci se zeptat, ex mi za tento rok dluží na alimentech již 10 tisíc, chci jít hned za exekutorem. Jenže on si teď podal návrh na snížení alimentů, soud je za 2 měsíce. Pokud já teď půjdu za exekutorem se starým rozsudkem a začne mu to strhávat z platu, jak to pak dopadne, když mu za ty 2 měsíce alimenty sníží(žádá si 2 roky zpětně) a on vlastně nebude třeba dlužit za ty dva roky podle nového rozsudku nic? Kdo pak zaplatí toho exekutora a penále atd?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
557
1.12.14 09:01

Zpetne se nedaj snížit alimenty jenom navysit.
vyplacene vyzivne se nevraci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
1.12.14 09:02

Asi moc nepomůžu, ale on si může žádat jako něco zpětně2 roky? Spotřebované alimenty se nevrací. Nicméně fakt jako může žádat zpětně? To se mi nezdá, změna výše, pokud mu ji schválí, může být až ke dni podání žádosti, ne? Nikoliv 2 roky zpětně. Snad tedy nekecám, ale právě že to stírá smysl výše alimentů. Já bych po něm dluh normálně požadovala, dala to exekutorovi, u soudu u alimentů to řekla, že ti neplatil, dlužil a že to po něm vymáhá exekutor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102840
1.12.14 09:05
@janka174 píše:

No, pokud ho dluží, tak vyplacené nebylo… ale jinak taky myslím, že to jde až od podání návrhu, ale zas pokud už má návrh teď podaný, tak za dobu od podání do soudu by mu je myslím snížit mohli a pokud je dluží, tak už bude pak povinene zaplatit jen ty nižší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
1.12.14 09:11
@janka174 píše:

Změnu výše výživného lze požadovat u nezletilého dítěte až tři roky zpětně (ale pozor, již jednou zaplacené výživné se nevrací), tak proto mi právě asi dluží, že doufá, že mu to sníží zpětně a nebude muset doplácet. Navíc mu to sepsal prý nějaký jeho kamarád právník, takže ten by asi měl vědět, že to zpětně lze snížit, ne? :nevim: Tak právě řeším, zda k tomu exekutorovi má cenu chodit, abych ho nakonec nemusela platit já.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
1.12.14 09:45
@Sadet píše:
Dobrý den, chci se zeptat, ex mi za tento rok dluží na alimentech již 10 tisíc, chci jít hned za exekutorem. Jenže on si teď podal návrh na snížení alimentů, soud je za 2 měsíce. Pokud já teď půjdu za exekutorem se starým rozsudkem a začne mu to strhávat z platu, jak to pak dopadne, když mu za ty 2 měsíce alimenty sníží(žádá si 2 roky zpětně) a on vlastně nebude třeba dlužit za ty dva roky podle nového rozsudku nic? Kdo pak zaplatí toho exekutora a penále atd?

dojdi za exekutorem. Zpětně alimetny snížit nejdou, to má smolíka.. a není jisté, že mu je vůbec sníží. Exekutor si vezme procenta z vymožené částky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
1.12.14 09:52
@martina.se píše:
dojdi za exekutorem. Zpětně alimetny snížit nejdou, to má smolíka.. a není jisté, že mu je vůbec sníží. Exekutor si vezme procenta z vymožené částky.

No tak já nevím, tady v poradně Judr. tvrdí, že zpětně snížit jdou.. https://www.emimino.cz/…i-vyzivneho/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102840
1.12.14 10:10

@Sadet No, i bez ohledu na to od kdy je možno snížit je otázkou, zda má takový plat, že z něj exekutor něco dostane :think: když žádá o snížení, tak to předpokládám bude mít něčím podložené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
1.12.14 12:28
@Sadet píše:
No tak já nevím, tady v poradně Judr. tvrdí, že zpětně snížit jdou.. https://www.emimino.cz/…i-vyzivneho/

Spotřebované výživné se nevrací. Však na konci právnička říká, že matka zřejmě prohlásí, že výživné je spotřebované a že nejspíš nic nedostanou.

• Citovat
  • Upravit
21
1.12.14 12:37

@Kobea no jo, ale on právě výživé celé neplatí, platí půlku co má… a teď si požádal o snížení zpětně na částku, kterou celej rok platí :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
1.12.14 13:09
@Sadet píše:
@Kobea no jo, ale on právě výživé celé neplatí, platí půlku co má… a teď si požádal o snížení zpětně na částku, kterou celej rok platí :zed:

nemyslím si, že mu to projde. Normálně to u soudu řekni, že ti neplatí, že ti platí půlku a když hrozilo vymáhání, tak si požádal zpětně o snížení. Nemyslím si, že mu na to soud skočí.
Ale bojím se ti poradit, ať t tomu exekutorovi dáš. On pracuje na strhávání z platu? Každopádně u soudu tohle všechno řekni, spíš si myslím, že mu soud uloží ti to doplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
1.12.14 21:21
@Sadet píše:
@Kobea no jo, ale on právě výživé celé neplatí, platí půlku co má… a teď si požádal o snížení zpětně na částku, kterou celej rok platí :zed:

A víš důvod, proč platí půlku? Přišel o práci? Je dlouhodobě nemocný? Má novou vyživovací povinnost? Nedovedu si představit, že by mu to soud snížil rok zpátky, ale těžko říct, co se nakonec stane. Soudy jsou dneska nevyzpytatelné.

• Citovat
  • Upravit
102840
1.12.14 21:54
@Kobea píše:
Nedovedu si představit, že by mu to soud snížil rok zpátky, ale těžko říct, co se nakonec stane. Soudy jsou dneska nevyzpytatelné.

Tak dokážu si představit i situaci, kdy by to snížil, třeba dlouhodobá hospitalizace končící invalidním důchodem, tam je myslím celkem objektivní důvod, proč to nebylo řešeno hned.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
5.12.14 22:59

Výživné snížit lze i zpětně. Ty můžeš podat exekuci, co exekutor vymůže, už mu nikdo nevrátí. A jelikož soud máš za dva měsíce, pak to můžeš protahovat odvoláním, tak něco exekutor vymoci může. Podstatné je, že pokud se rozeběhne exekuce, může si zažádat na soudu o snížení výživného zpětně předběžným opatřením. Pokud mu to soud schválí (viděl jsem takové usnesení na Praze 8 ), pak exekuční titul přestává existovat i do minulosti na dosud neuhrazenou částku nad rámec sníženého výživného. Tj pokud měl platit 3000, platil dosud 1500 a předběžně mu to soud sníží zpětně na 2000, pak ten litr nelze exekuovat, ale těch 500 ano. Náklady exekuce hradí dlužník, pokud nic nevymůže, neměl by se hojit na tobě. Není to právně úplně jednoduché. A už vůbec ne předvídatelné.
Jedno je ale jisté, pokud skutečně nemá prachy a není reálně schopen je vydělat, bylo by sprosté ho dávat do spárů exekutora, lepší by bylo se dohodnout. Pokud je to ale čuně, které se vyhýbá placení, ačkoliv má nebo může mít, pak po něm klidně jdi. V takovém případě by soud asi výživné zpětně nesnížil ani v meritu, natož předběžkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna