Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
jako dítě (do 3 let) jsem měla exém-asi atopický, ale tenkrát se mu tak neříkalo. Od té doby jsem měla pokoj, jen v obličeji se mi v zimním období čas od času něco objevilo.
Jsem 9m po porodu a najednou se mi udělaly suché ohraničené fleky na kůži-na břiše, na noze, na krku apod. Nesvědí a nedělají se mi pupínky. Byla jsem u kožního a ten mi řekl, že to je návrat atopického exému z dětství, že se to tak 2 roky po porodu dost často objevuje. Vzhledem k tomu, že kojím, nemůže mi prý dát nic moc účinného. Dostala jsem jen na promazávání mastičku Lipobase.
Máte někdo stejnou zkušenost? Opravdu je to atopický exém? Jsem z toho dost špatná, protože si objevuje každý den nová místa, kde se mi to objevuje a mastička myslím nezabírá.
Díky
Jana + Kačenka 9m
Ahoj Jano,
zkus koupel v psenicnych otrubach. My jsme davali 10PL do litru vody a varili 30 min. Tak dej treba vic lzic a pak se v tom 10 min koupej.
Taky mame od Hadka kosmetiku AOK - olejicek s hermankem pro deti, mel by mit klidnici ucinky.
V lekarne nam namichali vitaminovou mast. Ta je z calciovky, erevitu a z… ted si nevzpomenu. Kamaradka si mazala ruce treba jen tou kalciovkou nebo erevitem.
No a asi budes muset zacit trochu davat pozor na to, co jis? Kamaradce se udelal ekzem v tehotenstvi. To ji pak vadilo i obleceni. Snesla jen bavlnu. Mazala se rybilkou. Ne kvuli vyleceni ekzemu, ale protoze se musi kuze ekzematika promazavat.
Jo jeste jsem si vzpomela, ze nekde radili do koupele pridat silne vylouhovany cerny caj. My jsme v tom syna, kdyz nebyly otruby, koupali.
Ahoj,
já být tebou zkusím se zeptat ještě jiného kožního Dr. Já sama trpím atopickým ekzémem od narození, v pubertě se to docela zhoršilo a cca kolem 20 let zmizel úplně. Používala jsem mastičky s kortikoidy a stav ekzému byl OK.
Asi tak před rokem se mi malinko zhoršil, dělá se mi na prstech, ale dá se to přežít. Jsem v 15tt, takže jsem řešila co s tím, čím mazat v těhotenství, abych neublížila mimískovi. Naštěstí jsem narazila na známou Dr, která je také těhotná a ta mě vcelku uklidnila, že klidně můžu v rozumné míže používat dále masti s kortikoidy, v mém případě je to Flucinar, který mi opravdu moooc pomáhá. Říkala, že bych se tím musela mazat několikrát denně a v silné vrstvě po celém těle, aby to mělo špatný vliv na miminko. Podotýkám , že mě jedna malá tuba Flucinaru vydrží hodně dlouho, kdybych ji nevyhodila, tak možná i 5 let, takže mažu fakt minimálně.
Takže tohle je má zkušenost.
Ahoj,
já trpím atopickým ekzémem od 3 let.
Hned na začátku těhotenství se mi to rapidně zhoršilo.
Najivně jsem si slibovala, že třeba po 5. měsíci těhtenství
to zmizí (jako se to stalo jiným těhulkám), ale houby.
S ekzémem si „užívám“ celé těhotenství. Někdy je to lepší,
jindy horší. Hlavně to strašně svědí. Během celého těhu jsem
zhřešila asi 4× a namazala hormon.mastí Elocom
(která úžasně zabírá), jinak bojuju aspoň proti svědivosti
obyčejným mentolovým tekutým pudrem, který mi to vždycky zklidní
(někdy musím použít i několikrát denně ! ).
Za pár dnů mám termín porodu a jsem zvědavá, jestli po tom
ekzém ustoupí nebo ne. Nejhorší je, že se během kojení zase žádné léky nesmí. ![]()
souflinka 39+3 tt
Já mám v poslední době ekzém na prstech na rukou, takové vodové děsně svědivé pupínky po kterých pak zůstane suchá rozpraskaná kůže. Tento týden jsem si začala před spaním ruce natírat silým přeceděným odvarem z ovesných vloček (využívám zbytky z dcerčiné večeře) a úplně zázračně se mi to začalo hojit. Takže to můžu opravdu doporučit. Zvláštní je, že když si večer tím slizem natřu ruce, zaschne to,ale ráno tam už není co umývat..... lepší než nějaký drahý krém.