Extrémně přizpůsobivý autista?

5436
4.2.15 22:01

Extrémně přizpůsobivý autista?

Milé maminky, je mi jasné, že se tu asi nenajde přímo odborník na autismus, ale možná nějaká maminka autistického dítěte nebo někdo, kdo takové dítě zná.
Máme syna (4 roky), kterému byl před necelými 3 měsíci diagnostikován dětský autismus, středně funkční typ. Prakticky ihned jsme nasadili GAPS dietu, detoxikujeme, podáváme potravinové doplňky… A výsledky jsou opravdu skvělé, syn dělá velké pokroky skoro ve všem, je mnohem aktivnější, emocionálnější a mazlivější. Pozitivní hodnocení přichází i ze školky.
O co mi ale jde. Poslední dobou mám zkrátka pochybnosti, jestli ta diagnóza byla skutečně stanovená správně. Syn již druhým rokem chodí do normální MŠ (26 dětí na učitelku) a nemá problém. S dětmi si tedy nehraje, ale nevím, jestli to není proto, že na svůj věk velice špatně mluví. Jinak s ním nejsou žádné problémy, co mu řeknou, udělá. Občas se tam tedy počůrá (doma si normálně chodí sám, ale ve školce, nevím proč, na to asi většinou musí myslet učitelky).
Jsem realista, je jasné, že nějaký problém má a ten problém není úplně malý. Napadla mě třeba vývojová dysfázie. Momentálně ale je všechno lepší než ten autismus. Navíc nám tato diagnóza spíše komplikuje život, než by nám pomohla v tom, že by nám nějaký odborník poradil, jak syna rozvíjet (vykašlala se na nás logopedka s tím, že ona to „s těmito dětmi neumí“ - přitom do té doby syna chválila, pokaždé jsme se naučili, co nám zadala, aktuálně bude problém se synovým přijetím do logo třídy v MŠ, kam by ho s jakoukoli jinou diagnózou automaticky přijali, ale nyní vše vázne na vyjádření SPC pro autisty, kde jsou čekací doby příšerně dlouhé a stejně nám bylo naznačeno, že to s velkou pravděpodobností dopadne tak, že zůstane v normální třídě s asistentem, což se mi tedy moc nelíbí, když to v pohodě zvládá bez něj, navíc to, co v tuto chvíli nejvíc potřebuje, je právě ta logopedie).
I ve školce se s diagnózou moc neztotožňují, mluvila jsem o tom i se známou psycholožkou, která syna i chvíli viděla, taky se jí to nezdá. On určitě autistické rysy má (dokáže si dlouho hrát sám, ale doma si hodně hraje i s mladším bratrem, sdílí s námi pozornost, občas je duchem mimo, je těžší upoutat jeho pozornost, nehraje napodobivé hry, staví věci do řad, ale ne jen tak, buduje tak silnice pro auta, hodně špatná je řeč, kdy o sobě mluví ve druhé osobě třeba, celkově spoustu věcí používá tak, jak je slyší, používá echolálie, ale přiléhavě), ale co se mi hlavně nezdá je jeho bezproblémová přizpůsobivost. Neměl problém se adaptovat ve školce, nemá problém se adaptovat nikde. Nemá žádné výchovné problémy, žádné extrémní záchvaty vzteku (občas se vzteká, ale adekvátně věku, mladší bratr je mnohem větší vztekloun).
Znáte prosím ve svém okolí autistu, který by byl opravdu vysoce adaptabilní? U nás mě ještě dost mate ta středně funkční adaptabilita, když už PAS, tak vysocefunkční.
Omlouvám se za román, ale nechtěla jsem vynechat nic podstatného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11117
4.2.15 22:07

Promin, neporadim. autistu v rodine mame daleko min prizpusobiveho.
akorat jsem chtela napsat, ze to je silene, ze takova diagnoza akorat cloveku ztezuje zivot misto aby to nejak pomohlo a pani logopedku bych asi poslala do r.iti… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.2.15 22:08

Není možnost syna vyšetřit ještě u jiného doktora?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4254
4.2.15 22:10

@AliTad Hm, trochu mi to připadá jako taková moderní diagnoza :nevim: Podle toho co píšeš, mi jako autista moc nepřipadá, možná nějaké zvláštní povahové rysy, ale autista…

Zkus názor jiného odborníka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
4.2.15 22:17

Proč byl vlastně vyšetřován psychologem? Není to rýpavá otázka, ale pokud je z velké části přizpůsobivý, co vlastně vedlo někoho k tomu, aby vás tam doporučil? Zkusila bych ještě jiného psychologa…problém je, že čekačky jsou hrozně dlouhé a pokud přiznáš, že už jste vyšetřeni byli, tak vás dřív, než za rok, určitě nebudou chtít vzít. Prý by se mělo takové vyšetření opakovat až po dvou letech a více, protože děti si pamatují, co tam dělali. Netuším, jak bych postupovala…musíte k té logo školce mít potvrzení od psychologa? Pokud ne, nejspíš bych se o tom nezmiňovala. Ty tam jdeš s problémem řeči a pokud jinak dítě nemá se školkou problém, tak nevidím důvod, proč by měla znát takto podrobně zdravotní stav. Něco jiného by bylo, kdyby jsi problémy ve školce očekávala (já rovnou vše vyložila na stůl, protože já čekala potíže), ale pokud jinak není důvod :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
4.2.15 22:21

Na vyšetření jsme objednaní, já právě sonduji zkušenosti jiných, protože mi to pochopitelně nedá spát… Ono mě právě strašně dostává i chování některých lidí vůči němu, možná jsem přecitlivělá, ale pro spoustu lidí už to zkrátka není T., ale autista. Třeba naše doktorka, ještě na podzim (před diagnózou) mi říkala, že autistické dítě vypadá úplně jinak, a teď, když diagnózu máme, tak sáhodlouze řešila, jestli mu zvládnou odebrat krev, dokonce mi říkala, jak tuhle odebírali jedné autistické holčičce a „sice to bylo nadlouho, ale zvládli to“, čímž mě chtěla ujistit, že se synem to taky nakonec zvládnou. Přitom on prostě přišel, nastavil ruku, trochu se zašklebil, dostal odměnu a šel domů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9659
4.2.15 22:27

@AliTad viděla jsem jen „klasické“ autistické děti a mnohem starší. Jestli máš pochybnosti, určitě nech své dítě znovu vyšetřit u jiného odborníka, kterému budeš důvěřovat.

Také je možné, že v tomto věku nemusí být patrný až tak velký rozdíl vzhledem k ostatním dětem. Ale s blížící se školní docházkou (nemluvě o škole) může být ten rozdíl mnohem patrnější…

Také můžeš najít jinou logopedku a neříkat jí, jakou máte diagnózu…

Příspěvek upraven 04.02.15 v 22:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
4.2.15 22:29

@Kakika Vyšetřován byl proto, že vím, že v pořádku není. A protože vidím, že není hloupý, nechtěla jsem, aby z důvodu toho svého problému nějak zaostával ve vývoji. Aby mi někdo řekl, jak s ním pracovat. Hlavní problém je ta řeč. Plus další věci, které píšu v úvodním příspěvku. On auti rysy určitě má, v době vyšetřování jich měl asi víc, ale přizpůsobivý byl vždycky. Momentálně si to spíš vyčítám, že jsem ho nechala vyšetřit, s dietou a dalšími opatřeními jsme mohli začít i tak, ve školce žádný tlak na to nebyl, problémy s ním neměli.
A školka potřebuje zprávu od nějakého odborníka, že z toho a toho důvodu (opožděný vývoj řeči, dysfázie… ) potřebuje individuální přístup v logo třídě. Sama učitelka mi říkala, že ideální by bylo získat od jiného odborníka diagnózu třeba té dysfázie.
V březnu jdeme na psychiatrii pro potvrzení diagnózy. Diagnózu vyslovila klinická psycholožka, která se specializuje na diagnostiku PAS. Vyšetření jsme si platili, nebylo na pojišťovnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
4.2.15 22:34

Ahoj, máme synovce - je atypický autista, prý vysocefunkční, snad to píšu správně. Od vždy si hrál sám, ano, vyžaduje pár rituálů, ale přizpůsobuje se normálně, chodí do třetí třídy, má tedy asistentku, jinak by musel do zvláštní :( díky diagnoze. Je velmi přizpůsobivý, kliďas, občas bouchne, ale když nebouchne dospělý, tak se to ustojí celkem v klidu.

Dokonce vyhledává kontakt s dcerkou (3,5 roku), když je u babičky, tak ji nutí, aby si k nám mohl jít hrát.

Spíš působí „rozháraně“ než jako autista, občas duchem jinde…

• Citovat
  • Upravit
59403
4.2.15 22:35

@AliTad objednej se k někomu kdo s autistama dělá, do aply bych nešla ;), chce to víc odborníků. našla bych si dobrou psychiatričko a psycholožku, nikde nic neuváděj a at sami vyšetří a řeknou jak se jim to zdá, jak jim řekneš že už má diagnozu tak ho neproklepnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9659
4.2.15 22:40

Kamarádka má dítě s Aspergerovým syndromem: http://www.dobromysl.cz/…s/detail.php?…

Nyní chodí do školy a má svého asistenta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
4.2.15 22:48

@Markéta80 No u té psychiatričky je to už právě nahlášeno jako potvrzení diagnózy autismu :( Ještě mě napadl psycholog, ke kterému jsem se synem chodila hlavně kvůli té řeči a který to pořád nějak nechtěl uzavřít, protože se syn postupně zlepšoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
4.2.15 22:49
@Silky123 píše:
Ahoj, máme synovce - je atypický autista, prý vysocefunkční, snad to píšu správně. Od vždy si hrál sám, ano, vyžaduje pár rituálů, ale přizpůsobuje se normálně, chodí do třetí třídy, má tedy asistentku, jinak by musel do zvláštní :( díky diagnoze. Je velmi přizpůsobivý, kliďas, občas bouchne, ale když nebouchne dospělý, tak se to ustojí celkem v klidu.

Dokonce vyhledává kontakt s dcerkou (3,5 roku), když je u babičky, tak ji nutí, aby si k nám mohl jít hrát.

Spíš působí „rozháraně“ než jako autista, občas duchem jinde…

No to je teda hrozný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
4.2.15 22:50

@AliTad Je pravda, že vývojová dysfázie a poruchy autistického spektra se mají v raném věku podobné projevy, ale píšeš, že autismus byl diagnostikován, což vyžaduje dosažení několika různých kritérií. Vývojová dysfázie postihuje řeč a komunikaci při zachovaném intelektu, zatímco autismus je porucha mentálního vývoje. Zaměňovat diagnózy tak odlišné - i v případě, že by se vám ta druhá více hodila - to si neumím představit. V každém případě je u obou třeba pracovat na nácviku řeči od raného věku u specializovaných odborníků a to podle mě logopedická školka nabídnout nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
4.2.15 22:53

@AliTad

Je, protože ve zvláštních školách jsou většinou… Bohužel? synoveček je opravdu hodný kluk a tam by ho určití žáci šikanovali, spíš si myslím zneužívali. Takže bratr se švagrovou se rvou, aby mohl zůstat v „normální“ třídě. Podle psychologických posudků je velmi dobře vzdělavatelný a základka by pro něj neměla být problém. Zatím má samé jedničky… Je zvláštní, o to nic, ale je to velmi milý kluk, baví ho výtahy, vlaky, hodiny a rostlinky, takže asi půjde na zahradníka, pomáhá oběma babičkám a moc ho to baví.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML