Faktura neplátce dph

Anonymní
2.4.19 14:16

Faktura neplátce dph

Chtěla bych se zeptat, zda tu je nějaká účetní a poradila by mi, jak vystavit fakturu pokud nejsem plátce DPH. Chtěla bych se zeptat, zda se na faktuře uvádí DIČ, na netu jedni psali, že ano, jiní že ne, tak nevím, jak je to tedˇ. Také bych se chtěla zeptat, zda stačí fakturu jenom podepsat, nebo musí být i razítko a zda fakturu stačí poslat v dnešní době už jenom mailem, nebo musí být poslán originál i poštou. Děkuji za rady.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4497
2.4.19 14:28

DIČ uvádět nemusíš, jen tam spousta firem píše „nejsme plátci DPH“. Razítko tam být nemusí a mailem stačí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5913
2.4.19 14:43

DIČ ani DUZP apod uvádět nemusíš nejsi plátce DPH. Ideálně je napsat Nejsem plátce DPH pod svoje identifikační údaje. FA stačí emailem a razítko být nemusí. Faktura je stejně jen car papíru když nemáš nějakou objednávku práce nebo příkazní smlouvu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
2.4.19 14:58

Já faktury posílám buď emailem nebo papir spolu s objednávkou. DIČ neuvádím a ani nepíšu nic o tom, že nejsem plátce DPH. Pro neplatiče není předepsané, jak má faktura vypadat, takže je v podstatě jedno, co si tam nepíšeš. Je To kus papíru, který mi slouží hlavně k tomu, abych pak v březnu měla z čeho počítat příjmy a výdaje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21541
2.4.19 15:10

Hlavně tam napiš cena celkem a nikde nedávej žádnou zmínku o DPH. Ze zásady opatrností bych tam dopsala, že nejsi plátcem. Pokud jde o razitko a podpis,vzápětí na tom, co požaduje účtárna, kam fakturu vystavuje s. Naše účetní chtějí na fakturách razítko a podpis, i když to není povinné. Jinak nám fakturu k proplacení nevezmou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
carsa
2.4.19 15:34
@nozu píše:
Hlavně tam napiš cena celkem a nikde nedávej žádnou zmínku o DPH. Ze zásady opatrností bych tam dopsala, že nejsi plátcem. Pokud jde o razitko a podpis,vzápětí na tom, co požaduje účtárna, kam fakturu vystavuje s. Naše účetní chtějí na fakturách razítko a podpis, i když to není povinné. Jinak nám fakturu k proplacení nevezmou.

Neexistuje povinnost mít razítko. Takže ho účetní vyžadovat nemůže.

• Citovat
  • Upravit
21541
2.4.19 16:34

@carsa ano, neexistuje povinnost razítko mít, takže pokud dodavatel razítko nemá, s účtárnou se dohodneme. Ona je také ze zákona akceptovatelná i elektronická forma faktury. Akorát v našich interních předpisech máme povinnost předkládat papírový originál. Někde jinde to může být jinak. Proto jsem také psala, aby se hlavně na fakturaci domluvila s objednateli, protože můžou mít specifické požadavky. My máme i specifické požadavky na znění faktury, takže si je s dodavateli před konečným vystavením odsouhlasujeme elektronicky. Na první dobrou nám to správně dá tak jeden z deseti, i když dopředu píšeme konkrétní požadavky na formální náležitosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.12.23 15:23

Oživuji diskusi, i když mám jiný dotaz.

Platba faktury za hotové. Vystavovala jsem se zpožděním, kvůli předvánoční špičce. Příjmový doklad jsem vystavila např. 7.12., ale datumy na faktuře jsou dnešní. Musím opravit? :oops: Fakt už toho mám hodně - frčela jsem od rána a pak už mi to nemyslelo. :jazyk: :oops: Práci dělám pár dní. :oops:

• Citovat
  • Upravit
Tala20
11.12.23 15:59
@Anonymní píše:
Příjmový doklad jsem vystavila např. 7.12., ale datumy na faktuře jsou dnešní. Musím opravit?

Slovo „faktura“ neexistuje v žádném právním předpisu. Ale můžeš ten papír klidně takhle nadepsat.

Opravit nemusíš vůbec nic. Pokud vedeš evidenci, je to úplně jedno. Rozhodující je příjmový pokladní doklad.

Pokud vedeš účetnictví, je to taky jedno. O vystavených a přijatých fakturách se neúčtuje!!! Příjmový pokladní doklad se spáruje s „fakturou“ a oba doklady budou svázány s jedním účetním případem. Rozhodující je okamžik uskutečnění účetního případu, což může být datum odlišné od data přijetí platby i od data vystavení takzvané „faktury“.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová