Fena a štěňata

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4132
9.1.13 21:44
@Almondea píše:
No já si k ní vždycky sedla s miskou, donesla jsem jí to až po čumák do porodní bedny, aby nemusela opouštět štěnda a stejně si akorát trochu lízla a čučela. Tak jsem ji krmila z ruky, aby nebyla kost a koža. No po 3 týdnech se to jakž tak upravilo. Jak už jsme pak přikrmovali mimina, tak jsem se na ni vyprdla a žrala nakonec už sama. Princezna jedna. Do masa jsem přidávala roboran pro psy, krmili jsme 4× denně a pak postupně 5× denně, všechno šlo do mléka. Granulky klidně kup Acanu, pokud je fena na ně zvyklá, raději značku neměň. Jo a vem pro březí a kojící feny.

Granule pro březí už máme. Ale stejně asi nakoupíme zítra maso a začneme masem. Pro to je ochotná vylézt i s pelechu. Jinak se tváří, že jíst nepotřebuje. Budu ji teď přes večer dávat z ruky, ať sežere alespoň misku. A od zítra bude na mase, ať jsou všichni fit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11706
9.1.13 21:47

Štěňátka by se měla přikrmovat tak od toho 21-22 dne, podle toho, jak to fenka zvládá krmit. Ze začátku jsme zkoušeli klasicky krupičnou kaši a rozmočené granulky pro nejmenší štěňátka. Jinak jsme přikrmovali postupně nejdřív 2× denně (ráno snídaně, večer večeře) a pak jsme přidali oběd a svačinu. Krmili jsme syrovým masem s přílohou (večeře), rozmočenými granulkami (snídaně, oběd) a mléčnými výrobky - krupičná kaše, puding, tvaroh, většinou vše s piškoty (svačina).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
9.1.13 21:48

@beckie taky jsme měli jedno maličké slaboučké štěně. Dělali jsme to tak, že jsme chvíli nechali pít toho největšího a pak ho odšoupli a dali ke struku tu mrňavku. To už mliko hezky teklo, tak neměla práci s tím sáním a mohla v klidu papkat :-)
Každý den jsme je vážili a kontrolovali přírůstky, naštěstí všechna mimina (taky jsme jich měli sedm) přibírala krásně. Ale veterinářka nás upozorňovala, že sedm už je docela dost, že možná budeme muset přikrmovat. Naštěstí jsme nemuseli, ale jednu krabici psího sunaru jsme doma pro jistotu měli :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
9.1.13 21:51
@Almondea píše: Štěňátka by se měla přikrmovat tak od toho 21-22 dne, podle toho, jak to fenka zvládá krmit. Ze začátku jsme zkoušeli klasicky krupičnou kaši a rozmočené granulky pro nejmenší štěňátka. Jinak jsme přikrmovali postupně nejdřív 2× denně (ráno snídaně, večer večeře) a pak jsme přidali oběd a svačinu. Krmili jsme syrovým masem s přílohou (večeře), rozmočenými granulkami (snídaně, oběd) a mléčnými výrobky - krupičná kaše, puding, tvaroh, většinou vše s piškoty (svačina).

Tak to je super jídelníček. Já žila v tom, že jim nic než granulky popř. tvaroh či pribinák nemám dávat. Děkuju, toho se budeme držet, přeci jen nebudou to drobečci, tak ať mají dost sil a energie.
A ještě, co s tím maličkým, jestli si četla výše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
9.1.13 21:52
@Etcetera78 píše:
@beckie taky jsme měli jedno maličké slaboučké štěně. Dělali jsme to tak, že jsme chvíli nechali pít toho největšího a pak ho odšoupli a dali ke struku tu mrňavku. To už mliko hezky teklo, tak neměla práci s tím sáním a mohla v klidu papkat :-)
Každý den jsme je vážili a kontrolovali přírůstky, naštěstí všechna mimina (taky jsme jich měli sedm) přibírala krásně. Ale veterinářka nás upozorňovala, že sedm už je docela dost, že možná budeme muset přikrmovat. Naštěstí jsme nemuseli, ale jednu krabici psího sunaru jsme doma pro jistotu měli :-)

TAk já se na to poptám vet. každopádně pokud přikrmovat, tak jak, injekční stříkačkou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11706
9.1.13 21:53
@beckie píše:
Granule pro březí už máme. Ale stejně asi nakoupíme zítra maso a začneme masem. Pro to je ochotná vylézt i s pelechu. Jinak se tváří, že jíst nepotřebuje. Budu ji teď přes večer dávat z ruky, ať sežere alespoň misku. A od zítra bude na mase, ať jsou všichni fit.

Tak to je super. :palec: Tak začni tím masem, ona se asi ještě vzpamamtovává z nové situace, postupně se rozežere, uvidíš. Za chvilku bude jak vysavač, ony děcka ju vysajou a děvče bude mít furt hlad. ;) Jen jí dej čas, 2-3 dny, ona se zklidní. :hug:

To že vrčí na druhou fenu, je úplně v pořádku, spíš kdyby to nedělala, bylo by to divné. Hlídá si štěňata a kaaždá fena je pro ni nežádoucí vetřelec. Postupně se i toto upraví, tak kolem 1 měsíce věku štěňat. Jak prostě začnou všude lozit a všechno zkoumat, tak matka už je nebude tak usilovně hlídat a chránit. Za chvíli před nima bude prchat, a´t je chvíli hlídá někdo jinej. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19494
9.1.13 21:55

Nečetla jsem, jestli ti už mekdo radil, ale po porodu ji vém k dr na kontrolu, takhle velký plemena dostávají tablety s vápníkem, někdy i injekci. Nic nepoznas a najednou je pozdě, jak rychle se odvapni. Druhou fenu úplně oddělit, ať není nervni a neublíží stenatum. Psí mlíko budeš potřebovat, pokud je štěňat hodně a ona je neukrmi. Taky se domluvíme s vet na odcerveni štěňat i feny, doporucuju pastu vitaminth, s tou máme dobrý zkušenosti. Jinak my dáváme stenikum úplně všechno, jak granule, tak maso, přílohy zeleninu…ono se jim líp basti že začátku rozmix maso než namoceny granule. Jinak pokud mají kvalitní granule, tak už žádný vitamíny! Víc je vždycky hůř než min

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19494
9.1.13 21:56
@beckie píše:
Tak to je super jídelníček. Já žila v tom, že jim nic než granulky popř. tvaroh či pribinák nemám dávat. Děkuju, toho se budeme držet, přeci jen nebudou to drobečci, tak ať mají dost sil a energie.
A ještě, co s tím maličkým, jestli si četla výše.

Taky to máme tak ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
9.1.13 21:58
@careynka píše:
Nečetla jsem, jestli ti už mekdo radil, ale po porodu ji vém k dr na kontrolu, takhle velký plemena dostávají tablety s vápníkem, někdy i injekci. Nic nepoznas a najednou je pozdě, jak rychle se odvapni. Druhou fenu úplně oddělit, ať není nervni a neublíží stenatum. Psí mlíko budeš potřebovat, pokud je štěňat hodně a ona je neukrmi. Taky se domluvíme s vet na odcerveni štěňat i feny, doporucuju pastu vitaminth, s tou máme dobrý zkušenosti. Jinak my dáváme stenikum úplně všechno, jak granule, tak maso, přílohy zeleninu…ono se jim líp basti že začátku rozmix maso než namoceny granule. Jinak pokud mají kvalitní granule, tak už žádný vitamíny! Víc je vždycky hůř než min

Fena má ancu, a štěňata asi budou mít to samé. Krmím jí už dlouho a jsme spokojeni. Vidíš, o té injekci si se nám vet. ani nezmínil, zítra tam jedeme, tak ho upozorním, děkuju. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
9.1.13 21:59

Teda Akanu, né ancu, tou krmí švagrová. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19494
9.1.13 22:00
@beckie píše:
Fena má ancu, a štěňata asi budou mít to samé. Krmím jí už dlouho a jsme spokojeni. Vidíš, o té injekci si se nám vet. ani nezmínil, zítra tam jedeme, tak ho upozorním, děkuju. :hug:

No hlavně jestli ma ty tablety, injekce se dává myslím hned po porodu, pokud bylo hodně štěňat. Teď mám belgicacky taky doma a fenule měla jen ty tablety :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11706
9.1.13 22:00
@beckie píše:
TAk já se na to poptám vet. každopádně pokud přikrmovat, tak jak, injekční stříkačkou?

No pokud ho chceš přikrmovat ( štěně nepřibírá), tak vezmi stříkačku, udělej psí sunar, polož si štěně na klín, hlavu do ruky mírně zdvihnout, strčit malíček do tlamičky a podráždit lehnce horní patro vzadu. Tím nabudíš sací reflex, strčíš místo malíčku stříkačku a mimčo by si to mělo samo vytáhnout. Pokud ne, tak opatrně pomalu tlačit mlíko do tlamky. Hlavně pomalu, aby se neutopilo a stihlo polykat. Pokud je hodně slabé, tak se připrav na nejhorší. :,(

Příspěvek upraven 09.01.13 v 22:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19494
9.1.13 22:01
@beckie píše:
Teda Akanu, né ancu, tou krmí švagrová. :zed:

Já si myslím, anca je sragora :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
9.1.13 22:06

A jak to udělat zítra až pojedeme na tu veterinu. Určitě naložit a vzít i štěňata, že jo? Já vím, že se ptám jak blbec, ale když ten náš vesnický vet., je nic moc a hlavně, já si vždycky vzpomenu na tisíc věcí, až když jsem doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11706
9.1.13 22:06

Je fakt, že jsem dávala feně teda jen roboran, ale fakt hodně, do masa. Do granulí nic. A štěňatům taky, do masa a do mléčných výrobků. Ale bloodíci mají extrémní spotřebu vápníku, jednak hrozně rychle rostou a mají spotřebu ještě navíc do té jejich kůže. Tam je spotřeba navíc oproti jiným plemenům. :lol:

Odvápnění jsem zažila se střední kníračkou před lety, nepomohlo ani přidávání vápníku. Dostala injekci a pomohlo jí to hned. Ale to je vždy otázka max. několika málo hodin. Ale tenkrát nebyly granule, jen maso z výseku a roboran.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný