Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Hezký večer všem pejskařkám.
Včera se nám narodila štěňátka, je to náš první vrh. Na internetu je informací spoustu, přesto bych ráda získala nějaké zkušenosti, jak štěňata i fenu nejlépe vyživovat, na co si dát pozor, co určitě nezapomenout pořídit. Prostě, co nejvíc typů, aby jim všem bylo dobře.
První problém, který máme, že nám fenka nechce žrát. Co ji dávat? Můžu jí něčím přilepšit. Co vápník, nerada bych, aby se moc odvápnila. Nutit ji do jídla, nebo jí dát klid a počkat až se sama rozežere? Budeme potřebova „štěněčí sunar“ nebo pejsci sami přejdou rovnou na granulky? Jaké štěněčí granule doporučíte? Zatím je máme v boudě, kterou jsme přestěhovali domů a sundali střechu, takže mají klid a teplíčko. Objednala jsem dvě velké štěněčí klece, na chvíle, kdy se jim nebudu moci věnovat a hlídat je až budou pohyblivý (např. budu krmit děti), abych je mohla zavřít a nemusela se bát o jejich bezpečí atp. Nebo doporučíte něco jinýho? Dávat štěňatům tvaroh či něco podobného? No jsem prostě úplný začátečník a uvítám každý postřeh. Jen ať je klukům dobře.
Fenka po porodu jakoby hrozně sešla, co za vitamíny? Jak jí pomoct. Zatím ji nedostanu pomalu ani na vzduch. Vyběhne před dveře, udělá louži atp. a rychle zpátky.
A ještě jedna věc, máme ještě jednu fenu. Držím je odděleně, ale jakmile se vidí, nastane mela. Máma štěňat ( asi o 25kg těžší) na ni hned útočí, stačí jen, aby ji viděla např. stát nahoře v patře na schodech. Mám ji nechat, nebo přece jen tuto agresi usměrňovat. Je mi jasné, že si hlídá mladá, ale útočí i v částech domu, kde štěňata nejsou. Opravdu se snažím, aby se vůbec neviděli. Ale né vždy se to podaří. Jak jsem psala, zrovna teď na ni zaútočila jen když ji viděla stát nahoře na schodišti, když jsme procházeli na večerní venčení.
Děkuju všem za rady, budu moc vděčná
@beckie to že fenka nechce žrát není až tak neobvyklé, přece jen má chvilku od porodu, hlavní je, aby pila
Do jídla ji nenuť, stejně bys ji nedonutila, nabízej často, ono ji to za chvilku přejde, naše fenka taky nechtěla jíst ale po 2 dnech to přešlo. Ohledně vitamínů pro fenku, určitě bych se zašla optat někam na veterinu, doporučí vám něco na míru. Granule doporučuji Acanu: http://www.spokojenypes.cz/…enata-acana/ mají granule pro štěňátka všech velikostí a je to kvalita. Tvaroh bych já osobně pejskům nedávala, oni ho mají rádi ale co tak vím, veterináři to příliš nedoporučují, on nadbytek vápníku může nadělat víc škody, než jeho nedostatek.
Jinak to, že se fence nikam nechce je taky normální, dejte jí čas, oni ji prcci začnou časem vysilovat, takže vás bude „prosit“, aby mohla na chvilku zdrhnout
A co se týče druhé feny, určitě bych je držela odděleně, ono 2 feny spolu často špatně vychází, natož když má jedna štěňata, je naprosto normální, že se takhle chová. Naše fenka byla agresivní na otce štěňátek, vrčela, ještě ho ani neviděla, takže určitě zatím nechat zvlášť ![]()
Davej ji treba pribinaky dokud se nerozezere, doporucuji granule pro kojici feny ( myslim ze jsou to ty stejne jak pro brezi)i fen od royal cann a treba namocit ve vyvaru, to by si mohla vzit. Koupila bych ji u veterinare vitaminy pro psi maminky nebo treba canviton. Steneci sunar potrebovat nebudete, pak prejsou na granulky namocene ve vode s vitaminky pro stenatka a ak jednou denne tvaroh nebo pribinacek. Krmit stenatka hodne casto asi 5× denne potom co prejsou na granulky. Maminka musi byt se stenatky, tak si nedokazu predstavit jak je budes mit ve dvou klecich ![]()
To s tim utocenim na druhou fenu mi dela vrasky
co to je za rasu smim li se zeptat?
Rada odpovim na cokoliv na co se zeptas. ![]()
Acanu kupujeme standartně, takový ty základní informace máme. Jen jsem spíše chtěla rady a typi, co konkrétně se vám osvědčilo. Ať už k jídlu, či v chování. A na co se třeba připravit do budoucna. Přeci jen, nebudou to mrňata, ale pořádní macci. A ještě všechno chlapi. ![]()
Jinak odděleně jsou. Máma má k dispozici přízemí a druhá zase dostala vrchní patro. Jenže tam jsou dveře s dírou pro kočku, kterou kvůli kocourovi nemůžu zahradit, protože to by se koucour asi vážně nasral. Stačí, že jsme ho taky téměř vyhodili z přízemí. No abych se vrátila k tématu, když ta druhá slyší, že jdeme ven (musíme často, hodně pije, takže furt stojí u dveří a chce čůrat), tak si sedne nahoru na schody a máma ani nezavrčí, okamžitě šílený útok. Tak se děsím. Snažím se to vychytávat tak, aby se to nestalo, ale bohužel, ještě se dvěma dětma a momentálně bez muže se mi to né vždycky podaří. Snažím se stavět mezi ně, ale bohužel 30kg pes si mě odšťouchne jedna dvě. ![]()
@Janichka píše:
Davej ji treba pribinaky dokud se nerozezere, doporucuji granule pro kojici feny ( myslim ze jsou to ty stejne jak pro brezi)i fen od royal cann a treba namocit ve vyvaru, to by si mohla vzit. Koupila bych ji u veterinare vitaminy pro psi maminky nebo treba canviton. Steneci sunar potrebovat nebudete, pak prejsou na granulky namocene ve vode s vitaminky pro stenatka a ak jednou denne tvaroh nebo pribinacek. Krmit stenatka hodne casto asi 5× denne potom co prejsou na granulky. Maminka musi byt se stenatky, tak si nedokazu predstavit jak je budes mit ve dvou klecich
To s tim utocenim na druhou fenu mi dela vraskyco to je za rasu smim li se zeptat?Rada odpovim na cokoliv na co se .
V kleci nebudou na pořád, zůstane jim bouda, tak jak to mají teď. Ale až budou dost pohyblivé a já budu muset např. do vedlejší místnosti, tak chci, abych měla bezpečné místo. Přeci jen všude máme elektroniku atp., tak proto. A do technického domku je všechny stěhovat nechci, chci je mít doma.
Je to kříženec staforda a belgického ovčáka. To, že na ni vrčí a hrozí, když je v místnosti se štěňaty, to bych pochopila, ale ona je připravena ji zabít, i když na ni narazí třeba venku a to spolu vycházeli v pohodě. Nevím, jestli to usměrňovat nebo je to přirozený obranný projev.
![]()
Můžu ji dávat maso, i když je na granulích. Nedoporučují to kombinovat, jenže po mase jde. Granule do ní nedostanu. Vývar už mě taky napadl. Určitě to vyzkouším. Vypadá totiž jako z pořadu Marty Kubišové, lezou ji kosti, no hrůza. ![]()
@beckie možná by bylo lepší sehnat nebo udělat nějakou vyšší ohrádku, kde by mohli být i s mámou, to se nám osvědčilo nejvíc, něco takového: http://zkracovatko.cz/8TW21g Jinak asi bych to maso zkusila, prvně zkusit granule s vývarem a když si nedá, tak to maso…
@Verca1989 píše:
@beckie možná by bylo lepší sehnat nebo udělat nějakou vyšší ohrádku, kde by mohli být i s mámou, to se nám osvědčilo nejvíc, něco takového: http://zkracovatko.cz/8TW21g Jinak asi bych to maso zkusila, prvně zkusit granule s vývarem a když si nedá, tak to maso…
nevím, ale myslím, že deset minut v kleci je nezabije. To je ten nejmenší problém co řeším. Uvidíme jak se vejdou. A hlavně je to na dobu, kdy už budou větší a samostatné, tak si myslím, že ani Adéla z toho nebude mít trauma. Jak jsem psala. Normálně jim zůstane jejich bouda. Ta je velká, prostorná a stěny jsou vysoké. Jen nemá dvířka, kterýma bychom ji mohli zavřít. Tím by to bylo vyřešené.
Gratuluju ke štěňatům ![]()
tak co já si pamatuju, tak fenka se o sebe „postará“ sama - tzn. pokud jste ji dnes nechali prohlédnout veterinářem a je v pořádku, tak nechutenství bych neřešila, je unavená, má spoustu práce, na jídlo nemá chuť, ale určitě se zas rozežere. Krmivo kvalitní hodně výživné, my krmili FirstMate pro štěňata (FM jsme kupovali i normálně).
Ty klece si myslím, že využiješ, až začnou pižďata růst, tak je to super, mít je na chvíli kam zavřít do bezpečí ![]()
Co se mi osvědčilo v těch prvních dnech - jako podložky pod štěňata jsem používala flísové deky (zakoupené v Jysku nebo v Ikea jedna za 30,–) - po vyprání jsou totiž během chvilky suché, takže se můžou prát fakt často a stačilo mi jich pět, točila jsem je pořád dokola.
Nepíšeš, kolik štěňat je, jestli je to početný vrh, tak určitě hlídat, jestli má máma dost mléka a případně začít přikrmovat. Lepší je mít doma jedno malé balení štěněcího mléka, pro všechny případy, budeš klidnější.
S druhou fenou neporadím, myslím, že tam se prostě nedá nic dělat. Mámě připni vodítko ještě doma, ať se ti líp pacifikuje. Nebo dát do schodů takovou tu ohrádku, co se dává, aby na schody nemohly děti. Zabráníš, nebo alespoň zbrzdíš ten útok. Držím palce, ať se situace brzo uklidní ![]()
@Verca1989 píše:
známý, který měl velké psy říkal, že takovou ohradu stavěl asi pětkrát, stačilo pár dní a štěňata ji v klidu zvládly ![]()
@beckie nj, jsem si pořádně nepřečetla, co to máte za pejsky, tak to ty klece asi budou lepší ![]()
@Etcetera78 píše:
Gratuluju ke štěňatům
tak co já si pamatuju, tak fenka se o sebe „postará“ sama - tzn. pokud jste ji dnes nechali prohlédnout veterinářem a je v pořádku, tak nechutenství bych neřešila, je unavená, má spoustu práce, na jídlo nemá chuť, ale určitě se zas rozežere. Krmivo kvalitní hodně výživné, my krmili FirstMate pro štěňata (FM jsme kupovali i normálně).
Ty klece si myslím, že využiješ, až začnou pižďata růst, tak je to super, mít je na chvíli kam zavřít do bezpečí
Co se mi osvědčilo v těch prvních dnech - jako podložky pod štěňata jsem používala flísové deky (zakoupené v Jysku nebo v Ikea jedna za 30,–) - po vyprání jsou totiž během chvilky suché, takže se můžou prát fakt často a stačilo mi jich pět, točila jsem je pořád dokola.
Nepíšeš, kolik štěňat je, jestli je to početný vrh, tak určitě hlídat, jestli má máma dost mléka a případně začít přikrmovat. Lepší je mít doma jedno malé balení štěněcího mléka, pro všechny případy, budeš klidnější.S druhou fenou neporadím, myslím, že tam se prostě nedá nic dělat. Mámě připni vodítko ještě doma, ať se ti líp pacifikuje. Nebo dát do schodů takovou tu ohrádku, co se dává, aby na schody nemohly děti. Zabráníš, nebo alespoň zbrzdíš ten útok. Držím palce, ať se situace brzo uklidní
Já jsem si nakoupila takové ty psí deky za pár korun, tak ty jim měním. Štěňat je sedm. Co jsem si ještě vzpomněla, jedno je hodně malé a hodně slabé. Můžu mu něják pomoct. Chodím se koukat a přijde mi, že už se ani nesnaží probojovat se k jídlu.
Na veterině jsem bohužel ještě nebyla. Partner není doma a máme jedno auto, takže nás to čeká teprve zítra. Možná proto jsem tak vyděšená, protože mi ještě nidko povolaný neřekl, že je všechno jak má.
Holky tohle téma se mi akorád hodí, protože naše fanka bude během týdne také porvé rodit.Tak doufám že zakladatelce nebude vadit že se vtírnu ![]()
Holky mužu se Vás zeptat zvládne to fenka uplně sama nebo je lepší mít u toho veterináře? Veterinář nám tvrdil že je už starší a že by bylo lepší aby u toho byl, ale zase ona moc cizí lidi nemusí a tak bych jí nechtěla ještě víc stresovat.Tak
Ještě mě napadlo že se sním domluvit aby byl na telefonu a v případě komplikací že by dojel.Co myslíte vy?
@Miššíí píše:
Holky tohle téma se mi akorád hodí, protože naše fanka bude během týdne také porvé rodit.Tak doufám že zakladatelce nebude vadit že se vtírnu
Holky mužu se Vás zeptat zvládne to fenka uplně sama nebo je lepší mít u toho veterináře? Veterinář nám tvrdil že je už starší a že by bylo lepší aby u toho byl, ale zase ona moc cizí lidi nemusí a tak bych jí nechtěla ještě víc stresovat.TakJeště mě napadlo že se sním domluvit aby byl na telefonu a v případě komplikací že by dojel.Co myslíte vy?
Nepíšeš, jak je stará. Ale asi bych se s ním domluvila, aby byl na telefonu. Jestli jí cizí lidi vadí, tak by ji mohl ještě více stresovat. Adéla mi dala jasně najevo, že mě u toho nechce. Taky jsme měli vet. v pohotovosti, nakonec ho nebylo třeba. Já jsem jí chtěla asistovat, ale ona nechtěla, dokonce na mě i zavrčela, tak jsem si dřepla o kus dál a jen koukala. No a až bylo po všem, tak mě k nim teprve pustila, abych se mohla podívat a posléze vyměnit matraci.
@beckie pokud chce maso tak ji ho dej do granuli zaltch tim vyvarm, to by mohla zblajznout!
My vzdycky davali szenatkum tvaroh nebo jugurt ci pribinacka
nikdy nebyl problem dostavaly kazdy den.
Na klece byc se vyprdla a koupila vyssi ohradku. Za tech deset minut ji nerozkousou. Klece jsou zbytecne drahe. J mam taky velke psy a nikdy jako stenatka o dvou mesicu vyssi ohradu nepreskocili ![]()
@Miššíí pokud e opravdu szarsi tak by byl veterinar na miste. Nekolikrat jsem byla u toho kdy sla fenka na alitniho cisare nebo nemela na posledni stenatka uz silu ![]()