Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím, mám dotaz.
V srpnu jsem si adoptovala (ne z útulku) fenu BoMxHo. Fena velmi citlivá, emotivní a ze začátku nedůvěřivá, stále si k sobě hledáme cestu, ale obrovské pokroky jsou. Měla problém být sama doma, na všem jsme pracovali od úplného začátku, ale po měsíci, co už vydržela čekat 5 hod. sama se dostavilo hárání a to byla katastrofa. Dle bývalé majitelky hárala před 2,5 měsící než jsem si ji přivezla, takže docela brzy po sobě, ale to se dá ještě přiřadit k jejímu věku. Každopádně, když hárala, tak doma vyla, ničila atd. po hárání vše od znovu a už byl klid, potom ale faleška, také znovu nervozita atd., cca před měsícem ji faleška skončila. V pondělí chci volat na VET a nechat vykastrovat, jen nevím, kdy budou mít volný termín.
Dotaz sem píši z důvodu, jak poznám, že fena v nejbližší době začne hárat - zatím změnu chování nevnímám (ale je složitější povahy, mění se každým dnem vzhledem k věku a zvykání si na nás a domov), oteklá není atd. Předtím jsem nechodila do práce, takže jsem s ní to období mohla přečkat doma, ale teď do práce chodím a nemohu si dovolit být doma dvacet dní. Bojím se, že se hárání zase dostaví po tak krátké době. Ještě v září než začala hárat, tak měla lupy (což mohlo být i ze stresu) a hodně línala, to poté přestalo, jenže včera právě začala znovu strašně línat, je to taky příznak hárání nebo by jste to spíše přiřadili k línání v zimě?
Já u naší feny nikdy hárání předem nepoznám. Nateklá nijak viditelně není, nelíná, změny chování nejsou. Poznám to až podle prvních kapek krve. Fena co jsme měli předtím byla několik dní dopředu oteklá. Ale jiná známka taky nebyla.