Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn ( 7 mesicu, cca 9 kg) ma suchy drazdivy kasel, ktery ho v noci budi. Dr. nam doporucila Fenistil kapky, ale zapomnela mi rict kolik kapek. Na pribalovem letaku je deti 1 mesic - 1 rok 3-10 kapek. Coz mi prijde jako celkem neurcity udaj. Mam strach abych maleho nepredavkovala. Kolik kapek prosim predepsal dr. vam? Uvazovala jsem, ze mu dam 5 kapek.
Mam 2 mesicni decko, ca 7 kg a uzivame 3×5 kapek. Uzivali jsme i se starsim, do ca 2 let jsme davali (kdyz bylo potreba) 3×10 kapicek.
Jestli to potřebuješ úplně přesně, tak je to takto: Obvyklá denní dávka u dětí je 0.1 mg/kg. 1mg je v 1ml. 1ml=20 kapek. Tak si to můžeš spočítat.
Ale předávkování se fakt nemusíš bát.
Ještě výsledek vyděl třema, protože se dává třikrát denně.
Dvouleťákovi s podobnou váhou (cca 10 kg) jsem dávala po 10 kapkách na radu dr. (ale my to měli k ekzému)
Dekuji vsem za informace. Maly ho ma jen na noc. Dam tedy 5 kapek.
Taky malá brávala jen na noc, dávkování podle hmotnosti 1kg=1kapka
@stazinka09 píše:
Taky malá brávala jen na noc, dávkování podle hmotnosti 1kg=1kapka
taky dáváme počet kapek podle hmotnosti
Ahoj, ve středu jsme byli na pohotovosti, Mudr. říkala, že se dávkuje polovina hmotnosti - malá má 12kg, takže 6kapek., u vás bych dala 4 ![]()
Obnovuji - v příbaláku píšou počet kapek podle hmotnosti = 2kapky na 1kg rozpočítat na 3× denně, tzn. při 6kg to dělá 12kapek/den, tzn. 4kapky 3× denně. Počítám dobře?
Mě Mudra totiž řekla dát naší 6měsíční 8kapek 3× denně. Já ji zatím dala Fenistil 2× a myslím jsem ubrala o 1-2 kapky a malá mi spí jak dudek.. vím, že Fenistil má víc uspávat, ale přijde mi to prostě na tohle mimčo moc.
Už dřív mi řekla tohle dávkování (to jsem nakonec odmítla dávat úplně, přijde mi to dryják), teď to tedy zkouším - malá má rýmu a vlezlo jí to na hlasivky.. máte prosím někdo zkušenost na to dávat právě Fenistil?
Naše Mudra vše řeší lékama na alergie, což mě dost udivuje.. starší dceři s rýmou zase předepsala Aerius (taky na alergii).. přitom vím, že to alergie určitě nebude, zas něco chytla ve školce..
Díky za zkušenosti.
Dobrý den, Fenistil kapky se dávají 2kapky na 1 kg hmotnosti/ 24h. Takže př. dítě 10kg - 10×2= 20kapek za den - dávají se 3× denně, takže +- 6-7kapek na dávku. Dáváme dětem opakovaně, obě trpí na laryngitidy, takže dávkování znám. Doufám, že jsem poradila. Jírovka
@kittysha já mám 4 měsíční, má těch 6kg a dávám 3× denně 5 kapek, má nález na průduškách, do toho míčkuju.
Jinak Aerius není od věci, pokud dáváš na večer, dávám na doporučení Alergoložky u těhle kašlů, on je i protizánětlivý, takže bych to apriori nezavrhovala. Jinak není nic jednoduššího než zajít do lékárny a dle typu kašle koupit sirup, ten ti stejně většinou pojišťovna neproplatí..
My jsme dávali malé pri atopickém ekzému a alergii a přechodně jsme měli od doktorky doporučené vyšší dávkování než to na obalu. Bez doporučení od lékaře bych to tak nedělala, ale máme úžasnou doktorku, která nám nikdy neporadila špatně.