Filozofická úvaha - pomůžete prosím?

539
21.5.19 16:30

Tak třeba o tom druhém citátu…jak se může cítit nějaké zvíře…jak se ke zvířatům lide chovají, jak to může vnímat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9337
21.5.19 16:39

Běž se projít, prokrví ti to mozek a na něco přijdeš. Ale vezmi si s sebou diktafon/zápisník, aby ti nějaké myšlenky neutekly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.5.19 16:39

J. J. Rousseau napsal Emila, ne? To je o výchově. Nepsalo by se ti o tom lépe? Třeba porovnat, jak se vychovavalo dřív a jak teď. Jen nápad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
21.5.19 16:41

Holky já vůbec nevím. :,( musí to být vyloženě úvaha o tom výroku :( já věřím, že až začnu, tak to půjde, ale ten začátek je nejhorší :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9337
21.5.19 16:46

Ten první výrok je super, zkus si vzpomenout na nějakýho svýho chlapa, ať už nynějšího, nebo bejvalýho, okouzloval tě něčím, co jsi před tím neznala/neuměla? Nechápal něco, co jsi předpokládala, že je přece jasný, a štvalo tě to? Čerpej ze zkušeností ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
21.5.19 16:50

A je tedy nějaký rozdíl mezi tou klasickou úvahou a filozofickou úvahou? Podle mě musí být každá úvaha filozofická :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1819
21.5.19 16:59

Pokud to má být filosofická úvaha, jde o argumentaci a analýzu citátu, nejde o pocity (jako v běžné úvaze), jde o logiku. Doporučuju položit si několik otázek, které ten citát vyvolává. (Např. Co ten citát znamená, jak se podle něj má člověk chovat, zamyslet se nad významem jednotlivých slov, co ten citát říká o tehdejší době, co může znamenat pro dnešní…) a pak se na ně snažit odpovědět, případně klidně nějaké možné odpovědi vyvrátit. Ve filosofické úvaze jde o záznam myšlenkového procesu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
21.5.19 17:02

@kočkodlak děkuji za info :)… Tak to jsem úplně v koncích :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
21.5.19 17:10
@bordeaux-zuzka píše:
J. J. Rousseau napsal Emila, ne? To je o výchově. Nepsalo by se ti o tom lépe? Třeba porovnat, jak se vychovavalo dřív a jak teď. Jen nápad.

to ale není úvaha, nýbrž referát. A to je rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
21.5.19 17:18

Já ti poradím - vypni internet. Ten filozofické myšlení vysloveně zabíjí. :)
Najdi si nějaké téma a s ním související výrok. Najdi si, co o tomto tématu říkají jiné filozofové. Tam načerpáš inspiraci a nastavíš si správný mindset. Zasaď to do systému toho daného filozofa, proč o tom mluvil, jaký to má význam v kontextu jeho vlastních myšlenek. Pak už něco napíšeš. Hlavně bych se vyvarovala nějakým free zamyšlením nad citáty vytrženými z kontextu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
21.5.19 17:21

@Reflex děkuji za radu, zkusím se mrknout na další filozofy…Dobrý tip :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
21.5.19 17:23

Uvažovat vlastním rozumem dnes řadu lidí vysloveně bolí :(. Ne, opravdu to za Tebe nikdo nevymyslí, ani na EM, ani na FB…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
21.5.19 17:23
@NelcaZ píše:
@Reflex děkuji za radu, zkusím se mrknout na další filozofy…Dobrý tip :palec:

Jen pro jistotu - hledala bych filozofy ze stejného období, buď stejného směru, nebo směru, který byl s tím daným směrem v polemice nebo zkrátka rozporu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
21.5.19 17:27

Tak ten první citát je dokonalý, konečně jsem dostala odpověď na svojí otázku :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1295
21.5.19 17:39
;)

Příspěvek upraven 22.05.19 v 18:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...