Filozofický citát

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53518
5.4.18 14:59
@KalamityJohn píše:
IMHO ta hranice mezi filosofy a spisovateli není příliš ostře vyhraněná. :think:

Tak spisovatelé jsou moudří lidé vesměs, ale hádám, že by stejně tím prvním citátem moc nepochodila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4950
5.4.18 15:02

René Descartes: Cogito ergo sum. Myslím, tedy jsem. Je v tom všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149013
5.4.18 15:02
@rokris píše:
Jak často já si na tohle vzpomenu!

Taky mám tenhle citát ráda.

A když tedy čistě filozofickè citáty, tak mám ráda Platóna.

Kde není rovnosti, není přátelství.

Moudří lidé mluví protože mají co říci, hlupáci mluví aby něco řekli.

Starajíce se o štěstí jiných, nacházíme své vlastní.
Chlapec se stává mužem když obejde kaluž, místo toho aby do ní vstoupil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21145
5.4.18 15:03
@Russet píše:
Tak spisovatelé jsou moudří lidé vesměs, ale hádám, že by stejně tím prvním citátem moc nepochodila…

Možná u spolužáků :jazyk:

Jojo, dával jsem to sem jako ftípek :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10260
5.4.18 15:04

,,Pokud něco činíš, čiň to svým jménem."

Tak jako nyní řádí anonymové na sociálních sítích, používali již v minulosti lidé anonymní pomluvy, urážky, nařčení jako svou formu boje. Myšlenka vyjadřuje přesvědčení, že člověk by se měl chovat tak, aby se za své chování či dílo nemusel stydět, aby si za ním mohl stát. Zároveň je v ní skryta zodpovědnost každého za jeho život, za jeho mezilidské vztahy. Lidé, pokud vědí, že nejsou v anonymitě, tak lépe řídí své chování a nutí je to chovat se lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
5.4.18 15:06
@KalamityJohn píše:
Možná u spolužáků :jazyk:Jojo, dával jsem to sem jako ftípek :mrgreen:

Hádám, že je to třináctileté pískle a chce něco na „občanku“. Středoškolačka by si snad už poradila bez epipi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
5.4.18 15:08

Niccolò Machiavelli: „…takže pokládám za vhodnější dívat se na věci tak, jak se mají ve skutečnosti, než jak se zvnějšku jeví. Je totiž velký rozdíl mezi tím, jaký život je a jaký by měl být. Ten, kdo si nevšímá reality a nechce vidět, jací lidé jsou a staví spíše na svých přáních a představách, jak by svět vypadat měl, nedopadne dobře…“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
5.4.18 15:08
@Premek_Orac píše: ,,Pokud něco činíš, čiň to svým jménem."Tak jako nyní řádí anonymové na sociálních sítích, používali již v minulosti lidé anonymní pomluvy, urážky, nařčení jako svou formu boje. Myšlenka vyjadřuje přesvědčení, že člověk by se měl chovat tak, aby se za své chování či dílo nemusel stydět, aby si za ním mohl stát. Zároveň je v ní skryta zodpovědnost každého za jeho život, za jeho mezilidské vztahy. Lidé, pokud vědí, že nejsou v anonymitě, tak lépe řídí své chování a nutí je to chovat se lépe.

Paní Šulcová psala dopisy, co jsou zvláštní tím, že nemaj' podpisy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10260
5.4.18 15:09

@Russet Odkama to je? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
5.4.18 15:11
@Premek_Orac píše:
@Russet Odkama to je? :-)

Pohoda od Samsona Lenka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
5.4.18 15:13
@Anna766 píše:
Taky mám tenhle citát ráda.

A když tedy čistě filozofickè citáty, tak mám ráda Platóna.

Kde není rovnosti, není přátelství.

Moudří lidé mluví protože mají co říci, hlupáci mluví aby něco řekli.

Starajíce se o štěstí jiných, nacházíme své vlastní.
Chlapec se stává mužem když obejde kaluž, místo toho aby do ní vstoupil.

To jsou taky léta oblíbené. Měla je ráda i moje maminka. A často jsme si na nějakou takovou moudrost vzpomněly, když jsme si spolu povídaly. Byly to moc hezké chvíle.

• Citovat
  • Upravit
10260
5.4.18 15:25

@Russet Neznám, neznám, poslechnu si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.4.18 15:35
@Premek_Orac píše: ,,Pokud něco činíš, čiň to svým jménem."Tak jako nyní řádí anonymové na sociálních sítích, používali již v minulosti lidé anonymní pomluvy, urážky, nařčení jako svou formu boje. Myšlenka vyjadřuje přesvědčení, že člověk by se měl chovat tak, aby se za své chování či dílo nemusel stydět, aby si za ním mohl stát. Zároveň je v ní skryta zodpovědnost každého za jeho život, za jeho mezilidské vztahy. Lidé, pokud vědí, že nejsou v anonymitě, tak lépe řídí své chování a nutí je to chovat se lépe.

A to napsal, který filozof :think:

• Citovat
  • Upravit
10260
5.4.18 16:30

Antický, méně známý… sakra, jméno mi vypadlo… směr byl stoicismus.

edit: 99% Epiktetos

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
5.4.18 19:57

Prubířský kámen každé civilizace, náboženství, filozofií či člověka je jejich postoj vůči světu zvířat. Nakládání se zvířaty spadá do oblasti morálky bez povinností a sankcí. Řekni mi jak jedná se zvířaty a já ti řeknu kdo jsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze