Finance do budoucna - jak našetřit
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ve 22 letech by se chtěla bavit ne jen setřit. připadá mi že jdeš moc na sílu. vždyt můžete začít v podnájmu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zalozte si kazdy 2 stavebka, jedno na sebe, jedno na rodice. Posilejte tam 1700 na kazde, dostanete statni podporu, za 6 let mate cca 550 tisic, Navic na to stavebko je mozne cerpat celkem slusny uver… Penize posilejte hned po vyplate, neda se na ne lehce sahnout a za 6 let mate zaklad na sve bydleni.
Do te doby 3 x tydne jezte v praci obed z domova. treba.
Nekde se uskromnit musite….
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@luckaa85 píše:
Ve 22 letech by se chtěla bavit ne jen setřit. připadá mi že jdeš moc na sílu. vždyt můžete začít v podnájmu.
No prave o to mi jde.. nechci ve 22 letech sedet doma na zadku, nejezdit na zadne dovolene, vylety a sedet si na penezich
ale na druhou stranu si uvedomuji, ze ty penize bokem proste musi byt..
Momentalne v podnajmu bydlime. Platime 10500,– se vsim vsudy.
- Citovat
- Upravit
Máš 20 čistého, ne 10. Asi bych si založila nějaký spořící účet nebo nějaký bezpoplatkový a odsouvala si nekompromisně peníze stranou. Lidi to často řeší stavebkem, prostě vždycky si stanov částku, se kterou nebudeš manipulovat. Bolí to, ale ušetříš. Donutí tě to se uskromnit, ale na konci budeš mít za sebou nějakou peněžní jistotu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Muzes prosim nastinit svoje bezny naklady? Ja nejak nechapu jak nemuzes zvladat setrit. Beru podobne, mozna i o neco mene a minimalne desitku mesicne odlozim, obcas i vic, takze za necele 2 roky v praci uz mam docela slusnou rezervu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Jeste abych to upresnila. Tak uz ted bydlime v pronajatem byte spolecne. Vse platime na pul (najem, jidlo, poplatky). Pritel ma o neco malo mensi plat jako ja, ale nema ho staly. Ma sezonni praci, takze v zime vydela podstatne mene, jak v lete. Rikam si, ze muzu byt rada, ze vydelavam tolik, oproti ostatnim. Nekteri se maji opravdu hur a vyziji. Jenze me prijde, ze kazdy mesic je proste neco.. ted musim setrit par tisic na vanoce, mesic pred jsem kupovala napriklad zimni pneumatiky na auto, po vanocich me ceka investice do auta, v unoru planujeme zimni dovolenou.. no proste furt neco. Takze mi prijde, ze kdyz uz si neco nasetrim bokem, tak to zase musim dat prycfurt dokola
Práce je všude dost. Jste mladí a zdraví, nemusíte pracovat jen 40h týdně. Přítel může v zimě klidně někam do skladu (tam berou brigádníky taky pořád), ty si můžeš taky přibrat brigádu. Kdybyste si na brigádě vydělali 100Kč/h a odpracovali měsíčně oba 30h (což je jít třeba 3× na delší směnu v sobotu), je to 72tis. ročně - třeba na tu zimní dovolenou, pneu, náklady na auto apod.
Já měla nulu ještě ve 25 letech. Pak jsem začala makat, přibrala si brigádu (mám 2 VŠ, tak jsem našla další práci v oboru a taky jsem učila), pracovala jsem odhadem 60h týdně a šetřila cca 40-50% příjmu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@sisifa to jsem rada, ze se tak “netrapim” sama.. taky u nas v rodine dedime pouze holou p*del
Určitě nejsi sama.
Já teď měla sraz se základnou po 10 letech a holky většinou prožívají ty stejné černé myšlenky, pokud teda nemají rodiče, kteří jim tam darují pozemek, tam předají stavebko šetřené už od mimina a podobně. ![]()
Jo holá p*del je nám platná jako mrtvýmu zimník.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
No prave o to mi jde.. nechci ve 22 letech sedet doma na zadku, nejezdit na zadne dovolene, vylety a sedet si na penezichale na druhou stranu si uvedomuji, ze ty penize bokem proste musi byt..
DObre, takze po zaplaceni bydleni Vam zbyde cca 35 tisic?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
No prave o to mi jde.. nechci ve 22 letech sedet doma na zadku, nejezdit na zadne dovolene, vylety a sedet si na penezichale na druhou stranu si uvedomuji, ze ty penize bokem proste musi byt..
když budu počítat, že máte dohromady +- 40k měsíčně a výdaje na bydlení 10.500,–, tak kdybyste z tohoto příjmu jen 10k hodili každý měsíc bokem, tak za 5 let našetříte 600k! Z 19.500,– na měsíc musíte dva vyjít i kdybyste nechtěli, včetně mimořádných výdajů, dovolené atd. Pokud nedokážete ani tohle, pak pořízení rodiny odložte na neurčito. Třeba na dobu, kdy budete dospělí a budete mít srovnané priority.
Příspěvek upraven 26.11.19 v 10:59
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moznosti moc neni - bud si najit lepe placenou praci, nebo se opravdu uskromnit a kupovat jen veci, co potrebuji. Samozrejme udelat si jednou za cas mensi radost zas jo, ale nemela by to byt 14 denni dovolena na Hawaii. Dite do nastupu do skoly moc drahe neni, skoro vse se da sehnat z druhe ruky za par korun, vsak deti nepotrebuji vse 100% nove (obzvlaste ne obleceni), tady je pak vetsi problem vypadek jednoho platu. Bydlet ve vlastnim je krasne, ale ne za kazdou cenu (dozivotni zadluzeni). „Vyhozovani“ penez za svatbu osobne nechapu, ale tak kazdy to ma jinak, vim, ze spousta kamaradek snila o velke svatbe cely zivot a 150.000 na to klidne padlo. No, ja zadnou nemela, kdybych mit mela, tak jsem ochotna za ni dat tak do 5.000
. Ale ja si delam srandu, ze svatbu teprve, az to pujde on-line
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ernais píše:
Muzes prosim nastinit svoje bezny naklady? Ja nejak nechapu jak nemuzes zvladat setrit. Beru podobne, mozna i o neco mene a minimalne desitku mesicne odlozim, obcas i vic, takze za necele 2 roky v praci uz mam docela slusnou rezervu
No ja tomu taky nerozumim. Pripadnu si opravdu jak financni negramota
. Platim 5200 najem, 3000 uver na auto (bydlime na vesnici na morave a auto opravdu potrebuji denne do prace), pote 2tisice projedu na benzine, 600 platim pojistku, 300 internet, 850 tarif u tmobile (cekam na ukonceni smlouvy
), pote jidlo tak cca 4 tisice i s drogerii a ted uz jsem cca na nejakych necelych 16tisicich.. ted nechci doma drepet jak babka takze kdyz zbydou mesicne penize tak si zaplatim permici do fitka (1000kc) a sem tam hraju u znameho tenis (400,– h). No a zbytek mi vleti treba na opravu auta, nove pneumatiky, darky na vanoce, dovolenou, narozky.. a to nepocitam nejake obcasne obleceni, kosmetiku a tak.. plat se mi odviji od premii takze nekdy mam i mene jak 23. Ale ne o moc.
- Citovat
- Upravit
@jkra píše:
DObre, takze po zaplaceni bydleni Vam zbyde cca 35 tisic?
A pokud je to opravdu tak, tak prece nemuze byt problem mesicne odlozit 15.000, obcas i vic. 20.000 pro dva lidi to mi prijde dost i s hyrenim a peknou dovolenou
. Jinak cestovat se da fakt levne. A jeste si clovek uzije vic legrace nez na nejakem predrazenem hotelu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já platila nájem+energie zbytek jsem posílala na spořicí účet. Teď už manžel platil jídlo a zábavu zbytek taký na spořicí
oba jsme měli plat pod 20 tisíc ale stejně jsme našetřili 100 tisíc za rok. A to jsme pořád někde byli (kino, večeře, dovolená) takže to jde jen přemýšlet ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
No ja tomu taky nerozumim. Pripadnu si opravdu jak financni negramota. Platim 5200 najem, 3000 uver na auto (bydlime na vesnici na morave a auto opravdu potrebuji denne do prace), pote 2tisice projedu na benzine, 600 platim pojistku, 300 internet, 850 tarif u tmobile (cekam na ukonceni smlouvy
), pote jidlo tak cca 4 tisice i s drogerii a ted uz jsem cca na nejakych necelych 16tisicich.. ted nechci doma drepet jak babka takze kdyz zbydou mesicne penize tak si zaplatim permici do fitka (1000kc) a sem tam hraju u znameho tenis (400,– h). No a zbytek mi vleti treba na opravu auta, nove pneumatiky, darky na vanoce, dovolenou, narozky.. a to nepocitam nejake obcasne obleceni, kosmetiku a tak.. plat se mi odviji od premii takze nekdy mam i mene jak 23. Ale ne o moc.
to ti stejně ještě zbyde cca 7000,–, když tam dáš i sport. To není málo. Spíš si myslím, že dokud nezačnete s přítelem minimálně „uvažovat“ společně, tak se k ničemu nedopracujete. Udělejte jeden účet, kam budete oba posílat domluvenou částku a dohodněte se, že to jsou peníze do budoucna (třeba na anuitu). A nesahejte na ně. Pak si každý dál hospodařte ze svého jak vám vyhovuje (do společných financí bych se zatím nijak nehrnula).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak můžete si zvýšit kvalifikaci a najít ještě lépe placenou práci a tím pádem víc šetřit. My s manželem jsme se teda dali dohromady až v mých 27, tak jsme hned začali něco šetřit s tím, že něco málo jsme už měli, ale moc ne, protože jsme si každý sám platili nájem a on i já jsme cestovali, chodili po kavárničkách a tak. Manžel se za 5-6 let v práci vypracoval na pozici oblastního manažera a hned měl o dost vyšší plat a služební auto. Já jsem v práci taky povýšila. Brali jsme se ve 30, první dítě jsem měla ve 32 a druhé hned ve 33
to jsme před dětma ještě hodně cestovali a pořád někde jezdili, ale nekupovali jsme barák, ale velký prostorný zrekonstruovaný panelový byt čímž jsme minimálně milión oproti domu ušetřili a nervy taky. Plánujeme jít do domku až bude dětem tak deset let. Člověk musí v něčem polevit. Pokud nepocházíte z bohatých poměrů, tak holt nemůžete mít všechno hned. Já být vámi a vaším přítelem, tak se soustředím na to zvýšit si kvalifikaci a najít si lépe placenou práci, jedině tak to můžete všechno urychlit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit