Finance do budoucna - jak našetřit

Napsat příspěvek
Velikost písma:
951
26.11.19 12:53

Vždyť musíte ušetřit peněz a peněz. Jste bezdětní, závazky žádné. Není žádný problém odkládat si měsíčně 20 tisíc. Holt se musíte rozmyslet, jestli potřebujete dárky na Vánoce za několik tisíc a dovolené, nebo je vám přednější vlastní bydlení. My teda máme příjmy mnohonásobně vyšší než vy a přesto jsme letos nebyli u moře, k Vánocům si dáváme jen malé dárky. Kupodivu ani dítěti nekupujeme dárky za desetitisíce, nejezdilo v kočáru za 40 tisíc a nepotřebuje značkové hadry. Místo toho jsme investovali do nemovitostí a až bude syn dospělý, tak dostane do startu byt. Každý svého štěstí strůjce ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.11.19 13:03
@Anonymní píše:
Tak já teda zakladatelce rozumím - s příjmem 45 000,– platíme: 10k bydlení, 1000,– energie, 500 net, 500 telefony, 8000k benzin (plus běžná údržba aut), 8k jídlo (kort zdravotní dieta se pěkně prodraží), 4k stavebko, kolem 1000,– léky, cca 500 drogerie, a ano, nechci žít jako asketa, takže dvakrát do měsíce divadlo/kino/koncert. Nepočítám, že jsou do toho narozeniny, Vánoce, technická jednoho auta, druhého auta, pak zas pro změnu povinná ručení, pojistka bytu, co dva měsíce kontaktní čočky, čas od času nějaká oprava na autě (i blbá banalita na ručce mě právě stála 3000,–), jednou za dva měsíce dentální hygiena, občas si člověk musí koupit něco na sebe. Neříkám, že žiju na minimu a šetřím maximum, to vůbec, ale i kdybych to, co jde zkrouhla, určitě nenašetřím přes 20 000,– jak se tu některé uživatelky diví :)

Už jsem to tu sice psala, alel řekla bys mi, jak bys z toho ušetřila 20k? :). Tak možná, kdyby neexistovaly výdaje, jako pojistky, opravy, apod.

Příspěvek upraven 26.11.19 v 13:08

• Citovat
  • Upravit
1573
26.11.19 13:08

Vítej v realitě a mnoho z nás má ještě menší plat a už i rodiny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
26.11.19 13:11
@Ernais píše:
@hopsalka zakladatelka plati na bydleni 5-6tis a zivi jen sve auto. Na druhou stranu ma vyssi plat. Ja tam proste rezervy porad vidim. Nerikam, ze muze dat pryc desitku, ale na setreni tam rozhodne prostor je

tak to má vyšší plat, ale určitě ne tolik, aby dle některých zdejší dala bokem desítku jen ze svého.

Mzda 24.000 - 6.000 bydlení- 5.000 jídlo a drogerie - 3000 auto - 2000 benzin - 500 pojistky - 600 telefon - 2000 benzín - 1500 ostatní (léky, svačina mimo rozpočet, lístky do kina). Zbývá 3.400,–. A to se nesmí nic vyvrbit. Tak kde je podle některých ta 10.000 měsíčně 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1573
26.11.19 13:13
@Anonymní píše:
Holky a jak mam venku behat kdyz bude snih? :nevim: v lete se samozrejme snazim chodit ven (kolo, brusle, behat venku).. ale pred tu zimu teda nevim no [/citace
tak sníh v zimě už skoro není
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76661
26.11.19 13:24
@Anonymní píše:
Jeee, spriznena duse :andel: urcite se ozvu :)
Nee, ja to asi blbe napsala, 50km tam a zpet dohromady.. takze 25km jedna cesta..
V dnesni dobe s tou praxi je to fakt silenost. U me v okoli chcou vzdycky minimalne 3-5let, ale kde ji ma clovek po skole vzit, ze? Tak to je super, ze si nakonec neco nasla a ses spokojena. Taky mi to denni dojizdeni za to tady stoji. :)

tak to máš pravdu, ale až tu praxi 3 roky budeš mít, tak si můžeš najít něco blíž a dát výpověď - po mzdových účetních je sháňka vždycky, na svůj věk máš pěkný plat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20897
26.11.19 13:24
@hopsalka píše:
tak to má vyšší plat, ale určitě ne tolik, aby dle některých zdejší dala bokem desítku jen ze svého.Mzda 24.000 - 6.000 bydlení- 5.000 jídlo a drogerie - 3000 auto - 2000 benzin - 500 pojistky - 600 telefon - 2000 benzín - 1500 ostatní (léky, svačina mimo rozpočet, lístky do kina). Zbývá 3.400,–. A to se nesmí nic vyvrbit. Tak kde je podle některých ta 10.000 měsíčně 8o

Máte tam 2× benzín, takže zbytek je 5400,– a to samý odloží přítel a máte to. A jinak pokud je to polovina, tak ve dvou dát 10tis za jídlo a drogerii je moc, klidně se dá za 8. ejhle už mají oba skoro 13tis. rezervu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
26.11.19 13:26
@hopsalka píše:
tak to má vyšší plat, ale určitě ne tolik, aby dle některých zdejší dala bokem desítku jen ze svého.Mzda 24.000 - 6.000 bydlení- 5.000 jídlo a drogerie - 3000 auto - 2000 benzin - 500 pojistky - 600 telefon - 2000 benzín - 1500 ostatní (léky, svačina mimo rozpočet, lístky do kina). Zbývá 3.400,–. A to se nesmí nic vyvrbit. Tak kde je podle některých ta 10.000 měsíčně 8o

Máš tam 2× benzín. Takže ušetřit měsíčně 5tis by mohla. Z tvých výpočtů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
26.11.19 13:29
@Anonymní píše:
Už jsem to tu sice psala, alel řekla bys mi, jak bys z toho ušetřila 20k? :). Tak možná, kdyby neexistovaly výdaje, jako pojistky, opravy, apod.Příspěvek upraven 26.11.19 v 13:08

Já bych taky ten návod chtěla vidět. :lol: :lol:
U nás musím říct, že přítel asi těch 12-15 z výplaty ušetřit dokáže, ale on to zas strká okamžitě do akcií. Teď u nás frčí akcie Tesly :roll: a já chápu, že se na to dívá výhledově, že za 10-20 let z toho budou slušné dividendy a tím pádem pravidelný příjem, ale já to beru tak, že kdybychom teď někde uviděli pěkný dům, tak si můžeme trhnout nohou, protože ty peníze jako základ pro hypotéku nemáme a přítel nekupuje akcie s cílem je za rok, dva prodat… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
26.11.19 13:29

@hopsalka benzin mas zapocitany 2×, navic 5tis za jidlo a drogerii mi prijde nejak moc na jednoho cloveka, tam vidim prvni rezervu, tarif mi prijde taky docela darda, otazkou je, na co vsechno ma pojistku, ze je za 500 mesicne, dal kdybych hledala kde se da usetrit, tak bych pozjistila moznosti spolujizdy, nevim jak se v jejich lokalite pohybuji najmy, takze nedokazu posoudit, jestli se neda najit neco levnejsiho, to same splatka na auto, na jak dlouho ji ma a jestli vubec je stavu auta dava smysl. Jako desitku tam nenajde, ale usetrit se urcite da

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
26.11.19 13:40

@Netopirek ano, ale ne snad desítku s nohou za krkem jak tu někteří počítali. To je taky sci-fi, ne :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1064
26.11.19 13:51

Tak ja přidám svoji zkušenost. Měla jsem totiž stejné obavy jako ty. S tehdy ještě přítelem jsme spolu začali bydlet v 21 letech a žili jsme z nějakých 18 tisíc, z toho jsme 8 platili nájem, takže nic moc. Pak si našel lepší práci, přestěhovali jsme se, já jsem si při VŠ našla práci a už jsme na tom byli mnohem lépe. Tak jsme šetřili, dovolená jen v ČR, žádný vyskakování a našetřili jsme na základ hypo (bacha, ale máme jen byt 3+kk na menším městě, tkaže nic extra). V březnu jsme vzali hypo(to nám bylo oběma 24let), byli s úsporama na 0 a v srpnu jsme se brali s tím, že jsme si sami našetřili na svatbu. Ze svatebních darů jsme koupili něco do bytu a svatební cestu. Dá se všechno. Hlavně neutrácet za hlouposti. Teďka ušetříme cca 10 tis/měsíc+ chci začít trochu investovat. Máme nyní rezervu na cca 6 měsíců, kdyby se něco stalo.
Vím že čím víc má člověk peněz, tím vyšší životní standart. Ale je potřeba se fakt uskromnit trochu a přemýšlet. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20897
26.11.19 13:53

@hopsalka Já si myslím, že to vždycky bylo myšleno pro ně dohromady. Spolu žijí, spolu plánují budoucnost, tak spolu i šetřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
26.11.19 13:55

@hopsalka i ta desítka by se dala, ale ne s nohou za krkem.
Ono v jejich případě by možná bylo rozumnější najít si podnájem blízko zaměstnání. Aspoň jednoho, aby snížili výdaje za jedno auto

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24818
26.11.19 14:22

U zakladatelky teda určitě nevidím možnost ušetřit dvacet litrů měsíčně, to si asi děláte srandu?
problém jsou dvě auta a dojíždění, to sežere fakt hodně..
jinak to na úspory moc nevidím, za fitko to není takový ranec, aby musela běhat ve sněhu jako..
no a Určitě bych si založila stavebko, nejlépe dvě, na každé rodné číslo jedno na maximální státní podporu, tj. na 1700měsíčně, sice to bude celkem hustý se obejít bez 3400/měs. ale budou to pak za šest let přesně ty startovací peníze, které budete potřebovat..
jinak bez dovči a občasného rande a kina bych prostě taky nebyla, žijeme jen jednou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat