Finance na nové bydlení

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
10.10.13 16:06

Finance na nové bydlení

Dobrý den, žijeme s partnerem v dvougeneračním domě s prarodiči. Ale čímdál častěji přemýšlíme o svém vlastním bydlení. Jak možná některé z vás měly zkušenost také, se soužitím s jinou generací, není to úplně jednoduché, přece člověk žije u někoho, tak musí respektovat a vše dělat podle nich. Navíc s nimi je to často složité. Myslím si, že jsme docela ještě mladí(25), když to srovnám se spoustou našich přátel, kteří budují až teď a všem je jim okolo 35 a výše. Výhodou možná je, že tady neplatíme až tolik, kolik bychom platili v pronájmu v bytu.Ale s tím do toho člověk jde. Já nechci nikdy jít do bytu na pronájem. Buď svoje, nebo nic. Takže bychom chtěli buď nový dům-(což u nás znamená půjčku-protože takovou sumu má našetřenou dnes málokdo), pozemek a postavit dům. A nebo potom druhá varianta koupit starší domek a opravit.
Tímto se vás, kdo spadáte do mého dotazu a máte nějaký domek-půjčku, chci zeptat s jakými měsíčními financemi jste schopni platit na vaše vlastní bydlení-kolik platíte(na jak dlouho) a kolik členů tvoříte v domácnosti? Děkuji za odpověď a negativní příspěvky si nechte stranou!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
n. evill
10.10.13 16:21

Platíme 20.000 měsíčně na 10 let. Ale co Ti to řekne nevím, je to hrozně individuální. Je to 1/5 společných příjmů.

• Citovat
  • Upravit
9989
10.10.13 16:23

Starší dům, platíme 6700 na 17 let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1010
10.10.13 17:06

No snad se na mě nebudeš zlobit, ale ještě jsem chtěla dodat zda jste se zamysleli nad tímto:

• nový dům, velká počáteční investice (přesně jak píšeš)
  • starý dům, zase je levnější, ale musíš stále něco opravovat

proč Ti to píšu, známí si pořídili starý domeček a protože se jim pořád něco kazilo a byly to výdaje, že nemohly počkat tak museli prodat a jít na byt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
10.10.13 17:17

Já bych šla do nového. Jste mladí, máte čas stavit pomalu, třeba i 5 let. Staré nikdy nebude podle vašich představ a konečná částka bude jen o trochu nižší než u nového domu. Ale nic se nedá paušalizovat. Sami víte nelíp, jaké máte finanční možnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.10.13 17:28

zakladatelka diskuze

@Lenny0 nezlobím, nějaká věta by mě nerozhodila :) Jen jsem chtěla napsat, že to samozřejmě vím. Jednou už jsme s bývalým partnerem vše řešili. To, že jsem dala do úvahy taky starší domek, trvá jen krátce, osobně bych nejraději zvažovala jen nový dům. Vždy si říkám že to zvládnou ostatní, zvládnem to i my. Jinak jsem ale docela dost velký odpůrce půjček, hypoték atd..Nikdy jsme žádnou neměli a zatím mám názor ten, že jedinou půjčku, kterou bych si asi v životě vzala, je na dům. Protože takovou částku, jak jsem psala, málokdo dnes našetří nebo má hotově. Myslím si, že bychom to zvládali, spíš mám také strach, že je to na hrozně moc let a nikdo neví co bude zítra, v dnešní době člověk nemá nic jistého :roll: Takže to mě HOODNĚ odrazuje, jenže do toho s tím riskem každý musí jít pokud něco chce no.
@Almira-Alm a dům jste si vybavili také z půjčky?

• Citovat
  • Upravit
66799
10.10.13 17:36

Investice záleží nejen na tom, zda zvažujete novostavbu nebo koupi staršího domku. Starý dům může být dražší než nový typový domek, postavený z hotových dílů. Být vámi, projela bych internet- inzeráty na domy ve vaší lokalitě a nabídky stavebních firem. Výši hypotéky si pak můžete spočítat třeba tady:
http://www. sfinance. cz/hypoteky/zadani#utm_source=adwords&utm_medium=cpc&utm_campaign=HYPO_KalkulackaHypoteky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.10.13 17:41

@berusa.m Ano,to si taky myslím, nevadilo by to stavět i déle a máme známého(kamaráda) který staví domy tak asi ten by nám to dělal nejpravděpodobněji, pokud bychom stavěli teda.

• Citovat
  • Upravit
9989
10.10.13 18:13
@Anonymní píše:
@Lenny0 nezlobím, nějaká věta by mě nerozhodila :) Jen jsem chtěla napsat, že to samozřejmě vím. Jednou už jsme s bývalým partnerem vše řešili. To, že jsem dala do úvahy taky starší domek, trvá jen krátce, osobně bych nejraději zvažovala jen nový dům. Vždy si říkám že to zvládnou ostatní, zvládnem to i my. Jinak jsem ale docela dost velký odpůrce půjček, hypoték atd..Nikdy jsme žádnou neměli a zatím mám názor ten, že jedinou půjčku, kterou bych si asi v životě vzala, je na dům. Protože takovou částku, jak jsem psala, málokdo dnes našetří nebo má hotově. Myslím si, že bychom to zvládali, spíš mám také strach, že je to na hrozně moc let a nikdo neví co bude zítra, v dnešní době člověk nemá nic jistého :roll: Takže to mě HOODNĚ odrazuje, jenže do toho s tím riskem každý musí jít pokud něco chce no.
@Almira-Alm a dům jste si vybavili také z půjčky?

Ano, rekonstrukce i vybavení co nám chybělo bylo z té první půjčky. Nový dům by jsme si nikdy za takové peníze nepořídili (dřevostavba pro mě není dům :oops: ). Starší jsme si vybírali tak, aby se nám líbil dispozicemi a super, jsme spokojení. Jasně, že se tu může ledasco pokazit ale to v novém, který stavíš 10 let taky po dodělání můžeš začít od začátku ;) Takže za mě rozhodně starší kde můžeme hned bydlet :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.16 07:57

Dovolím si oživit téma…s partnerem řešíme bydlení…resp. já, on ani ne.. máme miminko a chtěli bychom daší a tak vůbec = žijeme ve 2+kk a když přijede přítelův synek, vlastně spíme v ložnici dohromady 4. To časem nepůjde (ačkoli byt je velký, naše malé dítě je nemocné, takže chodit asi nebude a svůj pokoj a prostor na hračky taky moc ne, spíš bude potřebovat být s námi…no, ale, jak říkám…

a teď VŠICHNI z našeho okolí co mají děti řeší bydlení, kupujíbyty, domy, stěhují se do většího, budují…dokonce i ti o ještě děti nemají. My jsme stále v nájmu 2KK. ano, líbí se mi tu, je to krásná (a bohužel) drahá lokalita.

Ale já bych taky chtěla udovat, něco koupit, něco zařizovat… tak jsem si říkala ok, čím dýl budeme šetřit, tím budemem mít na něco pěknýho až časem.

Jenže jsme to počítali a pokud budu brát rodičák tak já neušetřím nic. Partner ze svého platu ušetří (tj po zaplacení VŠEHO) mu zbyde 5 tisíc korun Mě to přijde málo… docela mě to vyděsilo.. on teda platí 8 tis. na svého syna…ae i tak.

Pokud bych chodila do práce, to co bychom ušetřili by se zvedlo na cca 10 000… to už jde…jenže vůbec do toho nepočítám to, že my si za tyhle ušetřené peníze občas jezdíme na dovolenou, sem tam si koupíme dražší šaty, občas nějaký nábytek, občas se podělá něco do auta, spotřebič, atd…

kolik měsíčně ušetříte vy?

a jak to sakra dělají ti ostatní co přerábají byty, staví domy, kupují si nádherné kuchyně… vím, že hypo…ale i tak, prostě. Přijde mi že ušetřit 5 tis. z výplaty je málo…:(

hlavně samozřejmě když budeme chtít větší byt o jeden až dva pokoje, tak se to o těch 5 tis. přesně podle mě zvedne a nebudeme mít už rezervu na ušetření vůbec žádnou… :( dělá mi to starosti. Vím, že jsou rodiny co každý měsíc jedou jen tak tak… ale mě se tohle nikdy nelíbilo…prostě jsem ten typ „rezerva, rezerva“ i kdyby se mělo bydlet u babičky. (což prtner samozřejmě odmítá babička taky, pro uplnost :lol:

no nic…jak víc ještě ušetřit, to už fakt nevím..už tak si nic nekupuju ale když jsem zjistila, že si na větší byt ani nemáme moc šance našetřit (tady v lokalitě je to drahé a nám se odsud nechce - Praha :roll: ) tak je to prostě patová situace :nevim:

• Citovat
  • Upravit
30922
21.6.16 08:05
@Anonymní píše:
Dovolím si oživit téma…s partnerem řešíme bydlení…resp. já, on ani ne.. máme miminko a chtěli bychom daší a tak vůbec = žijeme ve 2+kk a když přijede přítelův synek, vlastně spíme v ložnici dohromady 4. To časem nepůjde (ačkoli byt je velký, naše malé dítě je nemocné, takže chodit asi nebude a svůj pokoj a prostor na hračky taky moc ne, spíš bude potřebovat být s námi…no, ale, jak říkám…

a teď VŠICHNI z našeho okolí co mají děti řeší bydlení, kupujíbyty, domy, stěhují se do většího, budují…dokonce i ti o ještě děti nemají. My jsme stále v nájmu 2KK. ano, líbí se mi tu, je to krásná (a bohužel) drahá lokalita.

Ale já bych taky chtěla udovat, něco koupit, něco zařizovat… tak jsem si říkala ok, čím dýl budeme šetřit, tím budemem mít na něco pěknýho až časem.

Jenže jsme to počítali a pokud budu brát rodičák tak já neušetřím nic. Partner ze svého platu ušetří (tj po zaplacení VŠEHO) mu zbyde 5 tisíc korun Mě to přijde málo… docela mě to vyděsilo.. on teda platí 8 tis. na svého syna…ae i tak.

Pokud bych chodila do práce, to co bychom ušetřili by se zvedlo na cca 10 000… to už jde…jenže vůbec do toho nepočítám to, že my si za tyhle ušetřené peníze občas jezdíme na dovolenou, sem tam si koupíme dražší šaty, občas nějaký nábytek, občas se podělá něco do auta, spotřebič, atd…

a jak to sakra dělají ti ostatní co přerábají byty, staví domy, kupují si nádherné kuchyně… vím, že hypo…ale i tak, prostě. Přijde mi že ušetřit 5 tis. z výplaty je málo…:(

hlavně samozřejmě když budeme chtít větší byt o jeden až dva pokoje, tak se to o těch 5 tis. přesně podle mě zvedne a nebudeme mít už rezervu na ušetření vůbec žádnou… :( dělá mi to starosti. Vím, že jsou rodiny co každý měsíc jedou jen tak tak… ale mě se tohle nikdy nelíbilo…prostě jsem ten typ „rezerva, rezerva“ i kdyby se mělo bydlet u babičky. (což prtner samozřejmě odmítá babička taky, pro uplnost :lol:

no nic…jak víc ještě ušetřit, to už fakt nevím..už tak si nic nekupuju ale když jsem zjistila, že si na větší byt ani nemáme moc šance našetřit (tady v lokalitě je to drahé a nám se odsud nechce - Praha :roll: ) tak je to prostě patová situace :nevim:

No, ti, co stavi domy zpravidla neplati 8 tis na dite z prvniho manzelstvi. Tu castku stanovil soud? To musi mit pomerne slusny plat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
21.6.16 08:07
@Anonymní píše:

no nic…jak víc ještě ušetřit, to už fakt nevím..už tak si nic nekupuju ale když jsem zjistila, že si na větší byt ani nemáme moc šance našetřit (tady v lokalitě je to drahé a nám se odsud nechce - Praha :roll: ) tak je to prostě patová situace :nevim:

Použiju příměr - když máš jen na „trabanta“ tak si přece nemůžeš kupovat mercedes. Můžeš si ale našetřit na občasné svezení se tím mercedesem (byt v nájmu).
A jak to dělají ostatní? Podstatnou roli v tom hraje i to, že máš partnera se závazkem…kdyby neměl syna, tak by ušetřil ne 5 ale 13 tisíc měsíčně…
A prostě všichni nemůžou být majitelé realit…Vždycky je něco za něco…A ber to tak - jsou lidé, kteří sice splácejí hypotéku, ale nekupují dražší oblečení a nejezdí na ŽÁDNOU dovolenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66799
21.6.16 08:40
@Anonymní píše:

http://zpravy.aktualne.cz/…fa0025900fea

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.10.17 19:28

Dobry den mam otazku nasla jsem pronajem do 5900 kc mesicne je to osobni inzetat ze to neni realitka chtela jsem vedet jestly mi to bude platit socialka nebo si zazadat prispevek na bydleni nam materslou 8100 a jak dlouho to budu btat tu materskou elektrika je zvlast co propalim to si zaplatim nebo platit najem zvlast a zazadat si prispevek na bydleni mimu klukuvi jsou 8 mesicu chtela bych poradit dekuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
30.10.17 19:36
@Ivetahrbkova602 píše:
Dobry den mam otazku nasla jsem pronajem do 5900 kc mesicne je to osobni inzetat ze to neni realitka chtela jsem vedet jestly mi to bude platit socialka nebo si zazadat prispevek na bydleni nam materslou 8100 a jak dlouho to budu btat tu materskou elektrika je zvlast co propalim to si zaplatim nebo platit najem zvlast a zazadat si prispevek na bydleni mimu klukuvi jsou 8 mesicu chtela bych poradit dekuju

Evidentně na to nemáš, ani na kauce. Holt si budeš muset počkat na větší samostatnost, časem zvýšit své příjmy a zatím se spokojit se spolubydlením s nějakou podobnou matkou. Což má své další výhody ( hlídání atd.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí